Stavanger-
budsjettet 2024

Høyre, FrP, V, KrF og Pensjonistpartiet har laget sitt forslag for handlings- og økonomiplan 2024-2027.

Stavanger-budsjettet tar utgangspunkt i Kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan (HØP), hvor det blant annet har gjort følgende prioriteringer:

Hverdagsøkonomi

Økende priser og stigende rente påvirker folks hverdagsøkonomi, og de med minst fra før rammes hardest.

Et mer fleksibelt barnehageopptak

Mange foreldre må i dag ta ulønnet permisjon for å være hjemme med barnet. Bortfall av arbeidsinntekt går hardt utover familieøkonomien. I tillegg kan det blant annet bidra til tapte pensjonspoeng, feriepenger, større fravær fra arbeidsplassen og rett på sykepenger.

Flertallspartiene setter i første omgang av 40 millioner til utrulling av et mer fleksibelt barnehageopptak. Dette innebærer blant annet at 90 barnehageplasser ikke legges ned som planlagt.

Friplass på SFO fra 1. til 4. klasse for familier med moderate inntekter

Skolefritidsordning er et valgfritt tilbud, som ikke skal velges bort på grunn av økonomi. Vi ønsker en helhetlig SFO-ordning, hvor familier med moderate inntekter tilbys friplass fra 1. til 4. trinn – ikke bare 1. klasse.

Fra skoleåret 2024/2025 innarbeider flertallspartiene en helhetlig SFO-ordning, hvor familier med moderate inntekter tilbys friplass fra 1. til 4. trinn. Ordningen vil gjelde for familier med:

  • Én foresatt med brutto årsinntekt inntil 750.000 kroner
  • To foresatte med brutto årsinntekt inntil 1.000.000 kroner

Fjerner egenandel på rusbehandling for unge

Flertallspartiene mener at økonomi ikke skal være til hinder for at unge skal få hjelp med rusproblemer. Derfor fjernes egenandelen for døgnopphold på MO-Ung. Egenandelen dekker utgifter til kost/losji og aktiviteter som inngår i døgntilbudet. 

Fjerner egenandeler for minstepensjonister

Ytelser til minstepensjonister er i hovedsak statlig regulert. Vi har et lokalt ansvar for å løfte minstepensjonistenes mulighet til å benytte seg av det kommunale tjenestetilbudet – all den tid privatøkonomi kan begrense deres deltakelse.

Flertallspartiene fjerner egenandel for minstepensjonister på kommunale tjenester med egenandel som ulike dagsenteropphold og praktisk bistand.

Oppvekst og utdanning

Barnehage og skole er arenaer hvor barn og unge skal trives og utvikles, samtidig som de opplever mestring og læring.

Stopper nedleggelse av 90 barnehageplasser

Masterlønn til barnehageansatte

Barnehagelærere som tar masterutdanning skal lønnes i henhold til kompetanse.

Flertallspartiene setter av midler til å heve barnehagelærere med masterlønn til samme lønnsnivå som lektorer. Dette skal også gjelde ved nyansettelser.

Skolemat på alle skoler

Fra skoleåret 2024/2025 innføres tilbud om skolemat på alle skoler i Stavanger kommune. Noe som sikrer en likebehandling i tilbudet som gis til elever i Stavangerskolen – sammenlignet med eksisterende skolematordning. Skolematordningen inkluderer tre måltid per uke og en foreldrebetaling på kr 15 per måltid.

Parallelt opprettes det en friordning for familier med moderate inntekter. Friordningen innebærer at skolemat vil være kostnadsfritt for familier med to forsørgere med inntekt under 1.000.000 og enslige med inntekt under 750.000.

Bygge robuste lag rundt elevene

For å bygge robuste lag rundt våre barn og unge styrkes skolerammen årlig med 25 millioner.

Flertallspartiene har tillit til at dyktige fagfolk på skolene kjenner sine elever best. Ved å øke driftsrammene, får skolene økt handlingsrom til å ansette flere yrkesgrupper – slik at lærerne kan fokusere på det faglige innholdet og elevenes læring. Dette er derfor også en satsing på alle de dyktige fagfolkene som jobber med våre barn og unge.

Styrke skoleberedskapen i eksisterende og nye skolebygg

Stavangerskolen skal oppleves som trygt sted å være – både for elever, ansatte, foresatte og øvrige publikum. Beredskapsbudsjettet til skolene styrkes med 2 millioner. Det presiseres at arbeidet også må omfatte eksisterende skolebygg, ikke begrenset til nye skolebygg.

Helse og velferd

Stavanger skal være en god by for barn, unge, eldre og alle midt i mellom.

Øker aldersgrensen på helsestasjon for unge

Helsestasjon for ungdom er et viktig lavterskeltilbud, som i dag er gratis for ungdom i aldersgruppen 16-20 år. Hensikten med lavterskeltilbud er å gjøre det enkelt å få hjelp – all den tid venting kan være en terskel for å ta kontakt.

Flertallspartiene hever aldersgrensen fra 20 til 23 år, slik at tilbudet også omfatter studenter og unge voksne.

Viderefører eksisterende støtteordning for tannhelse

Fristen for å søke om tannhelsestøtte gikk ut 30. september 2023. Per 10.11.2023 er det innvilget kr 10 528 000 til 730 personer. Det er fortsatt ca. 200 saker under behandling.

Ordningen med tannhelsestøtte videreføres inntil avsatte midler er brukt opp. Samtidig bes det om en snarlig evalueringssak til Utvalg for helse og velferd.

Styrker kapasiteten til kreftkoordinator

I Stavanger ble det i 2021 påvist 874 nye krefttilfeller og ligger på landstoppen i antall krefttilfeller. Stavanger har i dag én kreftkoordinator og ifølge Kreftforeningen er kapasiteten sprengt. Bergen kommune har tre fulle kreftkoordinator-stillinger, mens Sandnes kommune har 1.5 stillinger.

Flertallspartiene ønsker å styrke arbeidet til kreftkoordinator med en ekstra stilling.

Gjeninnfører fritt brukervalg

Tidligere hadde Stavanger fritt brukervalg for hjemmehjelp til rengjøring. Egenbetalingen og tjenesten var lik, og brukerne kunne bytte leverandør hvis de ville. Ordningen ble avviklet i forrige bystyreperiode.

For flertallspartiene skal innbyggerne stå i sentrum – ikke systemet. Derfor ber vi om en sak hvor fritt brukervalg vurderes til å gjelde mest mulig av kommunens samlede tjenestetilbud. Saken legges fram for Utvalg for Helse og Velferd. 

Økt handlingsrom i eldreomsorgen

For å møte en stadig aldrende befolkning, styrker vi rammen til alders- og sykehjem med 25 millioner årlig. Samtidig som finansiering til husassistenter videreføres.

Ved å øke driftsrammene kan grunnbemanningen økes ved byens alders- og sykehjem, og hvert enkelt alders- og sykehjem kan ansette de yrkesgruppene man selv mener vil styrke tilbudet og omsorgen til sine beboere.

Kultur og idrett

Gjennom kultur og idrett skapes samhold, fellesskap og gode hverdagsøyeblikk.

Lokal gaveforsterkningsordning

Flertallspartiene oppretter en lokal gaveforsterkningsordning for kunst, kultur og idrett i Stavanger. Private pengegaver til kunst- og kulturinstitusjoner eller individuelle idrettsutøvere kan forsterkes gjennom et påslag på inntil 25 prosent av det private gavebeløpet – begrenset opp 100.000 kroner per mottaker.

Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog gis et utvidet mandat til å dele ut midler via gaveforsterkningsordningen.

Styrker UKIS sin reservekonto

Utvalg for kultur, idrett og innbyggerservice (UKIS) har utstrakt dialog med byens kulturaktører.

Flertallspartiene heier på aktører som vil legge små og store arrangement til den flotte byen vår. Derfor styrkes UKIS sin reservekonto med 2 millioner kroner hvert år.

Fritidskort

Barn og unge skal kunne delta på fritidsaktiviteter – uavhengig av størrelsen på foreldrenes lommebok.

Flertallspartiene innfører en ordning med fritidskort i løpet av 2024, og setter av 15 millioner årlig til ordningen.

Styrking av festivaler og helårsarrangører innen kultur

Skal Stavanger være en attraktiv by, er det ikke nok å tilrettelegge for attraktive arbeidsplasser. Det må også være kjekt å bo i Stavanger.

Flertallspartiene vil spille på lag med aktørene og støtter kommunedirektørens forslag om flere midler til festivaler og helårsarrangører innen kultur.

Utendørs idrettsanlegg, utstyr og kunstgressbaner

Utendørs idrettsanlegg benyttes i dag både til organisert og ikke-organisert idrett. Det er godt for vår generelle folkehelse, men skaper også samhold og aktivitet.

Flertallspartiene støtter kommunedirektørens forslag og viderefører 15 millioner årlig til utendørs idrettsanlegg, utstyr og kunstgressbaner.

Klima og natur

Samtidig som naturen skaper pusterom i hverdagen, bidrar naturen også til bedre klima og miljø.

Vern av Sørmarka

Flertallspartiene vil stanse nedbygging av sårbare naturområder og frede Stavangers største sammenhengende skogsområde.

Helt konkret inneholder planene:

  1. Statlig sikre friluftsområder på kommunale eiendommer i Sørmarka.
  2. I neste revisjon av kommuneplanen legges det inn sikring av marka. Dette kan gjøres gjennom innføring av markagrense og hensynssoner. Dette er spesielt viktig i de områdene av Sørmarka som ikke er regulert som friområde.
  3. Etablere urban nasjonalpark eller vernet friluftslivsområde. Dette vil innebære pionerarbeid fra kommunen og mulig lovendringer fra Stortinget. 

Fugleøy Mosvatnet

Stavanger har et rikt fugleliv, men hettemåkene er truet og har dårlige hekkevilkår.

Flertallspartiene fremskynder arbeidet med å etablere en fugleøy i Mosvatnet. Det skal etableres en permanent fugleøy i Mosvatnet som vil gi økte hekkeplassmuligheter for blant annet hettemåke. Det settes av en ramme på kr 3 millioner til tiltaket. 

Stanser forslag om familiepark ved Texaslunden

Texaslunden er et beite- og hvilested for ender og andre fugler, som sammen med omkringliggende grøntområder legger til rette for aktivitet og lek for alle.

Med bakgrunn i dagens bruk og korte avstander til eksisterende lekeplasser, stanser flertallspartiene forslag om bygging av familiepark ved Texaslunden.

Naturrestaurering

Flertallspartiene ber om en sak til utvalg for klima og natur, hvor en kartlegger behovet for naturrestaurering på kommunens arealer på land, langs kysten og i sjø. 

Redusere bruken av plast

Flertallspartiene vil gjennomføre en kartlegging av unødvendig bruk av engangsplast i kommunens virksomheter. I løpet av 2024 vil utvalg for klima og natur få en plasthandlingsplan for å redusere plastbruken med virkemidler som har tydelig eierskap hos relevante aktører i kommunen.

Det må i planen vurderes å opprette og/eller styrke ordning for innsamling av landbruksplast, gjerne i samarbeid med bondelagene og avfallsselskap. 

By- og næringsutvikling

Samtidig som vi spiller på lag med jobbskaperne, skal vi sikre at alle – som kan og vil jobbe – har en jobb å gå til.

Arbeidsinkludering

Når stadig flere mennesker leverer i utenforskap, må det gjøres mer for at flere får muligheten til å delta i arbeidslivet.

For flertallspartiene er det viktig at flere får muligheten til å vise hva de kan. Helt konkret vil flertallspartiene:

  • Arbeidstrening for unge (fulltidstilbud) styrkes med 2 millioner.
  • Utvalg for helse og velferd får en oversikt over hvilke tiltak kommunen kan gjøre for å redusere eller fjerne barrierer for å få flere av innbyggerne som i dag står utenfor arbeidsmarkedet helt eller delvis inn i arbeid eller utdanning.
  • Utvalg for helse og velferd får en sak hvor samarbeid der en samarbeidsavtale mellom Stavanger kommune og HELT MED vurderes. Stiftelsen «HELT MED» bidrar til mangfold og inkludering ved at det opprettes arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming, utviklingsforstyrrelser og lærevansker.

Forutsigbare rammevilkår for serveringsbransjen

Med dagens praksis er i utgangspunktet alle ansatte i serveringsbransjen på midlertidig 4-årsengasjement – i påvente av fornyelse av skjenkebevilling.

Flertallspartiene ønsker å imøtekomme bransjen med forutsigbare rammebetingelser ved å forenkle prosessen for fornyelse av skjenkebevilling – kun endringer skal meldes inn, men bevilgning fornyes automatisk så lenge det ikke foreligger grunnlag for å frata bevilgningen.

Offentlige innkjøp fra lokale gründere og småbedrifter

Stavanger kommune må drive en aktiv innkjøpspolitikk hvor det i størst mulig grad kjøpes inn fra lokale gründere og småbedrifter når disse kan levere det kommunen etterspør. Handlingsrommet for innkjøp under anbudsgrensen bør benyttes til å velge lokale tilbydere.

Flertallspartiene ber om en sak om hvordan kommunen kan veilede lokale gründere og småbedrifter i hvordan de kan levere til Stavanger kommune.

Regionalt politisk samarbeidsforum

Stavanger-regionen er et felles bo- og arbeidsområde. Derfor er det viktig at politisk ledelse i Stavanger kommune samarbeider godt med sine nabokommuner.

Flertallspartiene vil etablere et politisk samarbeidsforum på ordfører nivå, hvor samarbeid settes på dagsorden.

Forenkle byggesaksbehandlingen for tiltak på egen eiendom

Flertallspartiene ber om en sak til utvalg for by- og samfunnsutvikling med tiltak for å forenkle saksbehandlingen, herunder frita mindre tiltak fra søknadsplikten og beskrive kommunens handlingsrom for å frita for søknadsplikt. 

Dette er noen av hovedpunktene fra flertallspartiene sitt forslag til Stavangerbudsjett. For mer detaljert fremstilling: