Høyres Frank Pedersens ønsker seg stort folkelig engasjement

Videreutvikling av Tønsberg sentrum samtidig som man sikrer helsefremmende, inkluderende og trygge lokalsamfunn. Dette er ifølge Høyres Frank Pedersen det viktigste å ha fokus på når nå planprogrammet til Kommuneplanens arealdel 2023-2035 nå skal sendes ut på høring. Samtidig minnet han kommunestyrets medlemmer om betydningen av at innbyggerne nå engasjerer seg i arbeidet med planforslaget.

KOM MED DINE INNSPILL: Frank Pedersen vil ha dine innspill. Foto: Marit Haukom.

Frank ønsker seg gode og varierte boområder som skal stimulere til aktivitet med nærhet til turområder, sosiale møteplasser og andre tjenester som man trenger i hverdagen. I tillegg er han opptatt av at Tønsberg sentrum utvikles som et attraktivt og urbant by- og regionsenter. 

-Vi skal være et naturlig knutepunkt for innbyggere, besøkende og næringsliv med et mangfold av tilbud innen handel, arbeidsplasser, kultur – og tjenestetilbud, understreket Frank Pedersen under kommunestyrets behandling av saken på Teams i dag.

Her kan du lese hele innlegget til Frank:

«Ordfører

Forslaget til planprogram er et godt gjennomarbeidet dokument som gir et grunnlag for en god prosess frem til endelig vedtak.

Med blant annet strategiene:

•       Klima og miljøvennlig vekst og utvikling

•       Attraktivt og urbant by . og regionsenter

•       Samarbeide med innbyggere, næringsliv, frivillighet

gir dette et godt styringsverktøy for utvikling av kommunen. Samarbeid, nytenkning, trygghet og bærekraft er viktige momenter som vi må sørge for at alle interessenter som blir involvert jobber etter. La oss håpe at vi får et stort engasjement i høringsperiodene.

Noe av det viktigst er å ha fokus på helsefremmende, inkluderende og trygge lokalsamfunn. Det skal være gode og varierte boområder som skal stimulere til aktivitet med nærhet til turområder, sosiale møteplasser og andre tjenester som man trenger i hverdagen.

Det er viktig å videreutvikle Tønsberg sentrum som et attraktivt og urbant by- og regionsenter. Vi skal være et naturlig knutepunkt for innbyggere, besøkende og næringsliv med et mangfold av tilbud innen handel, arbeidsplasser, kultur – og tjenestetilbud

Det er estimert at vi blir ca 8000 flere innbyggere enn i 2021 (65 000 innbyggere)- Det som er verdt å merke seg er at antall eldre over 67 år vil øke med 48% = 4 500 personer

Bærekraftig arealbruk er god klimapolitikk. Det er viktig å styrke by- og senterstrukturen ved prinsippet om at ny utbygging i hovedsak skjer gjennom fortetting, transformasjon og mer effektiv bruk av arealer.

Planprogrammet peker på utfordringer med vår folkehelse i kommunen. Vi må oppmuntre til bevegelse og legge til rette for det.

Tønsbergs befolkning har høyere andel med psykiske symptomer/lidelser, høyere andel med muskel og skjelettplager enn landsgjennomsnittet. Ungdom har lavere grad av trygghet i nærmiljøet.

Når det gjelder fortetting og transformasjon så peker programmet på at gjennomsnittlig områdeutnyttelse innenfor 5 minuttersbyen er på ca. 40%

Det betyr at potensiale for fortetting er stort. Men må veies opp mot både god kvalitet og at vi skal ta vare på byens identitet og det historiske sentrum. Fortettingsstrategien bør evalueres og optimaliseres, samt utvides til å gjelde for hele kommunen

Det må vurderes om byplanområdet skal få en tydeligere plass og føringer mht høyder, lys/luft, fargebruk, estestikk, materialbruk. 

I Tønsberg er over 70% av boligmassen eneboliger. Mindre leiligheter og andre boformer er ca. 30%. Ser vi på forventet befolkningsvekst og sammensetning vil det være en mulig ubalanse mellom husholdningsstørrelse og boligtype. Det forventes et boligbehov på ca. 4 300 boliger frem mot 2035 og våre arealreserver til boligbygging er Ca. 7 200 boenheter.

Tønsberg scorer høyt i undersøkelser om bostedsattraktivitet og er en av de mest populære byene å besøke og bosette seg på Østlandet. Vi må fortsette å være fremoverlente og fortsatt sørge et mangfoldig boligtilbud for å skape sosialt sammensatte bomiljøer.

Noe bekymringsfullt er vår verdiskaping og næringsutvikling. 

Men veksten i arbeidsplasser innenfor privat næringsliv har siden 2000 vært 8,7% lavere enn landsgjennomsnittet og det er derfor et behov for å se på det negative gapet mellom befolkningsveksten og arbeidsplassutviklingen spesielt i privat sektor. Det er viktig å legge merke til at næringslivet i Tønsberg har hatt en svakere vekst i verdiskapingen enn næringslivet ellers i landet

Det har vært et økende press på å omgjøre arealer fra næring til bolig. Dette kan på sikt fortrenge og forringe tilgangen på viktig næringsareal.

Et veldig interessant spørsmål som stilles er hvordan ser en levende og regional handelsby ut om 10 – 20 år? Det er noe vi bør analysere og jobbe med i tiden fremover for å møte fremtidens trender og utvikling.

Byutvikling er alltid gjenstand for debatt og meninger. Forholdet vekst og vern er en krevende balansegang. Vi har nådd mål om at 50% av all boligutvikling skal skje i bysentrum. Men pendelen har snudd og det har blitt økt behov for å sikre at ikke bolig fortrenger variasjoner av funksjoner som en by skal bestå av. Det er viktig at vi nå har et spesielt fokus på funksjonsblanding.

Det er behov for å se nærmere på et par definisjoner som er viktig for stedsutviklingen i kommunen. Derfor ønsker vi en presisering og har forslag om følgende:

Forslag til tillegg i planprogrammet:

4 Plantemaer og utredningsbehov

4.1 Bærekraftig by- og stedsutvikling

Legge til under Senterstruktur

Det er behov for å spesifisere definisjonene av område-, lokal-, og nærsentre og konsekvensene av disse med tanke på videre stedsutvikling

Under Fortetting og transformasjon

Tillegg i 2. avsnitt:

I tillegg til 5 minutters byen er det også viktig å utrede «15 minutters byen» – hvor er ønsket vekst og hva skal veksten inneholde.«