Kirsti N. Søyland (H): – Regjeringen fullfinansierte alle kostnader til pandemien

Tønsberg kommune fikk et betydelig bedre økonomisk resultat enn forventet i 2020. Ifølge Kirsti Søyland (H) skyltes mye av ekstrainntekter og underforbruk pandemien. 

– Selv om pandemien har ført med seg mange utfordringer og mye ekstraarbeid har den også betydd færre økonomiske bekymringer ved at regjeringen har fullfinansiert alle kostnader og de har laget ordninger som betydde at vi ikke trengte å bekymre oss over ekstra kostnader, understreket Kirsti som også fant den ekstra skatteinntekten kommunen fikk i fjor som gledelig. 

-Det betyr at Tønsberg også dette året – på lik linje med flere foregående år – har kunne bygge fond, poengterte Kirsti Søyland som samtidig beklaget at ikke disse midlene ble brukt innen helse- og skolesektoren.

 Her er Kirsti Søylands innlegg i kommunestyret i dag i sin helhet:

Vi endte året med et positivt resultat for kommunens samlede økonomi med et mindreforbruk på 46,9 Mkr.  Men siden vi forventet i budsjettet at det skulle gå andre veien med et merforbruk på 40Mkr. som skulle tas fra disposisjonsfondet, betyr det at vi til sammen hadde et underforbruk 87Mkr. i 2020.  Mye av underforbruket og ekstrainntekter skyldes pandemien. Selv om pandemien har ført med seg mange utfordringer og mye ekstraarbeid har den også betydd færre økonomiske bekymringer ved at regjeringen har fullfinansiert alle kostnader og de har laget ordninger som betydde at vi ikke trengte å bekymre oss over ekstra kostnader.  Beregninger viser at landets kommuner også har fått i overkant av hva man trengte knyttet til pandemiens kostnader.  Det betyr at Tønsberg også dette året – på lik linje med flere foregående år – har kunne bygge fond.

Det som er gledelig er den ekstra skatteveksten vi fikk i Tønsberg, bl.a. som følge av at mange flytter hit.  Det er også positivt at rådmannen mener vi har en god økonomistyring. 

På den annen side er det et økende behov i helsesektoren, og vi har store utfordringer knyttet til bemanning i oppvekstsektoren. Det føles ikke godt å bygge fond når vi vet at vi ikke leverer godt nok på noen områder.  I regnskapet på side 28 ble vi overrasket over å oppdage at skolesektoren ikke har utnyttet et fond på kr. 2.430.000 som er avsatt til økt lærertetthet 1-.4.klasse, og at det står som en forklarende kommentar at fondet ikke er brukt fordi vi ikke hadde kostnader i 2020.  Det er beklagelig at disse pengene ikke er brukt når vi samtidig vet at vi ikke oppfyller lærernormen, og at skolene sliter som de aldri før har gjort i Tønsberg.   Beløpet i seg selv er ikke all verden, men vi må sørge for at slike midler ikke blir stående urørt når foreldre og lærere «roper» rundt oss.

Kommunens regnskaper er godkjent av revisor og mye er på stell.  Men vi må sørge for at selvkostfondet til vann og avløp ikke blir for stort slik revisor har påpekt. Gamle Tønsberg har over flere år hatt høye reserver på bundne fond.  Gebyrene som kommunen har fastsatt for å dekke kostnader til vann og avløp viser et overskudd på 37,3Mkr i 2020. Et slikt overskudd skal tilbakeføres ved å finansiere et fremtidig underskudd senest i det 5. året etter at overskuddet oppsto.  Revisor peker på at vi ikke har redusert fondet tilstrekkelig.  For store fond kan bety at vi må vurdere størrelsen på gebyrene våre.  Vi forventer og har tro på at dette blir fulgt opp av administrasjonen som legger opp til en reduksjon av selvkostfondet for vann og avløp i økonomiplanen for 21-24 slik at vi er innenfor regelverkets bestemmelser.