Du forandrer ikke sentrum med capslock i kommentarfeltet
Skal vi få liv i Harstad sentrum, må vi møte opp i virkeligheten – ikke bare i kommentarfeltet.

Håkon Vahl, leder i Harstad Høyre og fylkestingsrepresentant
Kred til Festspillene i Nord-Norge for langbordsamtalene! Det er nettopp slike arenaer for dialog vi trenger – levende møteplasser hvor ideer, perspektiver og forslag kan brytes mot hverandre. Men det slår meg hver gang: Hvorfor ser vi ikke flere av de som til stadighet skriver i capslock om alt som er galt og hva som burde vært gjort – når de får en åpen invitasjon til faktisk å bli hørt?
Jeg har selv drevet både butikk og politikk i Harstad sentrum i en årrekke. Hjertet mitt banker hardt og synlig for byen, og jeg brenner for et levende sentrum som er en naturlig møteplass for både beboere og tilreisende.
Men det er komplekst å holde liv i et sentrum i vår tid. Det går i bølgetopper og bølgedaler, og utfordringene er mange: konkurransen fra kjøpesentre og nettbutikker, den geopolitiske situasjonen, pandemien – og ikke minst endrede forbruksvaner. I dag søker folk i større grad sentrum for opplevelser som spa, restauranter, bowling og nisjebutikker – den unike kombinasjonen av handel og opplevelser man ikke får på et senter eller på nett.
Et levende sentrum krever innsats – fra mange. En vellykket bykjerne er ikke bare summen av butikkene, men et samspill mellom gründere, gårdeiere og kommunen. Det må være en symbiose, hvor gårdeiere har et dobbelt ansvar: Både å holde gårdene attraktive og å være aktive medspillere for sine leietakere – for det er i alles interesse at det fungerer.
Harstad Sentrum AS er en god idé med gode intensjoner – og burde være liv laga. Men det krever at både gründere og gårdeiere tar eierskap, ikke bare i form av kontingent, men med aktiv deltakelse i tiltak og arrangementer. Jeg mener foreningen bør legges under Harstadregionens næringsforening som en naturlig underforening, og at Harstad kommune er med som tilrettelegger – ikke aktiv eier, men en viktig fasilitator for infrastruktur, parkeringsløsninger og annen tilrettelegging. Kommunen har allerede vist at de kan skape attraktive byrom – opprustingen av Rikard Kaarbøs plass, Generalhagen og Ottar Håløygs plass er gode eksempler på det.
Men sentrum må brukes – hver dag, hele året. Det hjelper lite om butikkene blomstrer i juli hvis de visner i februar. Mandag og tirsdag er like viktige som lørdag. Vi har alle et ansvar for å handle lokalt, støtte de som tør å satse og bidra til en levende by.
Og ja – til slutt, det jeg nesten klarte å komme meg gjennom uten å nevne: parkering. Jeg tror fortsatt at gratis, tidsbegrenset parkering i sentrum er et viktig virkemiddel for å skape konkurransedyktige rammer. Da jeg foreslo dette i kommunestyret første gang i 2015, ble det nedstemt med henvisning til at det koster å legge til rette. Men her står ikke kostnadene i forhold til inntektene. Kommunen er ikke bare en regnskapsfører – den har også et ansvar som eier, samfunnsutvikler og som skaper av bo- og bli-lyst.
Skal vi få liv i sentrum, må vi møte opp i virkeligheten – ikke bare i kommentarfeltet.