Lettere å si nei enn å innhente kunnskap
Skal vi ta gode valg for fremtiden, må vi være villige til å gjøre den nødvendige innsatsen for å forstå kompleksiteten i disse spørsmålene.
Av: Håkon Vahl, utvalgsleder næring, klima og miljø
Det er alltid enklere å si nei. Det å avslå nye ideer eller utfordringer krever lite innsats. Å hente inn kunnskap, derimot, krever tid, tålmodighet og en vilje til å lytte til alle perspektiver. I dagens samfunn ser vi ofte at avgjørelser blir tatt uten at alle fakta er på bordet. Det kan være fristende å konkludere med et nei før man virkelig har forstått hele bildet, men er det egentlig en ansvarlig måte å håndtere komplekse spørsmål på?
Ikke steng døren
I flere sektorer, som for eksempel mineralutvinning på havbunnen, vindkraft på land, oppdrettsnæringen og energiproduksjon, er debatten ofte preget av motstand. Mange vil si nei uten først å kartlegge mulighetene. La oss ta mineralutvinning på havbunnen som et eksempel. Vi står overfor et voksende behov for mineraler for å sikre fremtidens teknologi og energi. For å kunne bli mindre avhengige av land som Kina, er vi nødt til å se på alternative kilder. Gjenbruk av dagens mineraler er viktig, men det vil ikke alene dekke behovet for det grønne skiftet. Derfor bør vi åpne opp for å undersøke om havbunnen kan gi oss ressursene vi trenger – ikke stenge døren før vi har all informasjonen.
Vindkraft på land møter lignende utfordringer. Det er forståelig at mange er skeptiske til hvordan dette påvirker landskap og lokalsamfunn. Men før vi sier nei, må vi ha en grundig oversikt over de langsiktige fordeler og utfordringer. Å velge bort fornybare energikilder på bakgrunn av begrenset informasjon kan føre til at vi går glipp av viktige muligheter for å redusere klimautslipp.
Ny kunnskap gir nye muligheter
Oppdrettsnæringen er en annen sektor som stadig er i søkelyset. Problemene med lakselus og rømming er reelle utfordringer, men bransjen jobber hele tiden for å forbedre seg. Er det rettferdig å si nei til videre utvikling før vi har sett på de nyeste løsningene og teknologiens potensiale for å løse disse problemene? Vi må være åpne for ny kunnskap og nye muligheter, i stedet for å stenge for innovasjon.
Når det gjelder energi, kan man nevne kjernekraft. I en tid der vi må redusere utslipp og sikre pålitelig energi, bør kanskje kjernekraft vurderes som en del av løsningen. Å avvise dette alternativet uten å først innhente kunnskap kan hindre oss i å nå våre klimamål.
Kunnskap og fakta før beslutninger fattes
Det er ikke nok å være skeptisk eller å lene seg på eksisterende løsninger. For å finne de beste løsningene, må vi først skaffe oss den nødvendige kunnskapen. Det viktigste er å være åpne for alle perspektiver, skaffe oversikt over fakta, og deretter ta en beslutning basert på et solid kunnskapsgrunnlag.
Ja, det er lettere å si nei enn å innhente kunnskap. Men hvis vi skal ta gode valg for fremtiden, må vi være villige til å gjøre den nødvendige innsatsen for å forstå kompleksiteten i disse spørsmålene. Så min oppfordring er å gå ut å søke kunnskapen før man bestemmer seg for nei.