Beredskaps- og varslingsrutiner for Høyre i Akershus
Dokumentet «Partikultur, etiske retningslinjer og varsling – Mennesker som vil hverandre vel», ble vedtatt i sentralstyret i 2016. Som en lokal oppfølging, beskrives her varslingsrutiner for Høyre i Akershus. Varsling er å gå videre med mistanke eller visshet om kritikkverdige forhold til noen som kan gjøre noe med det. Med kritikkverdige forhold menes brudd på Norges lover, Høyres lover, vedtekter og reglement, eller brudd med Høyres partikultur og etiske retningslinjer. Overtredelsen kan gjelde både personlig adferd, politisk eller organisatorisk overtramp.
Hvem skal det varsles til?
Som utgangspunkt skal det varsles til fylkessekretær i Akershus Høyre og ansvarlig leder i det partiorganet som er berørt. Akershus Høyres fylkessekretær er ansvarlig for Akershus Høyres beredskap før, under og etter en krise.
Med partiorgan menes fylkesleder for fylkespartiet, lokalforeningsleder for lokalforeningen, gruppeleder for fylkestingsgruppen.
Akershus Høyres fylkessekretær er organisasjonens primære varslingspunkt. Fylkessekretæren avgjør om og når det skal settes krisestab. Krisestaben er i utgangspunktet fylkessekretær og fylkesleder. Krisestaben trekker inn andre ressurser, både i Høyres Hovedorganisasjon og Akershus Høyre ved behov.
Fylkessekretær/Krisestaben informerer Arbeidsutvalget og Fylkesstyret etter behov. Det er viktig at krisestaben håndterer krisen, og at de øvrige medarbeidere og tillitsvalgte jobber videre etter de ordinære planer.
Akershus Høyres krisestab:
Fylkessekretær Dag-Egil Bull Sletholt (telefon 909 69 511/ e-post: dag-egil@hoyre.no)
Fylkesleder Hårek Elvenes (telefon 901 39 236 / e-post: harek.elvenes@stortinget.no)
Rett og plikt til å varsle
Høyre oppfordrer alle til å varsle om kritikkverdige forhold så tidlig som mulig fordi det kan være positivt for de impliserte å rydde opp i et kritikkverdig forhold så tidlig som mulig. Høyre er heller ikke tjent med at kritikkverdige forhold i organisasjonen holdes skjult. Den som varsler skal ikke møte represalier for dette.
Du har plikt til å varsle om kriminelle forhold i partiet.
Du plikter å vurdere forhold i fortid og nåtid knyttet til egen person som er av en slik art at andres tillit til deg ville vært svekket om det var kjent. Slike forhold skal den enkelte selv melde fra om.
Åpen varsling vil normalt sikre den beste saksgangen, og et bedre resultat for alle involverte. Hvem varsleren er, skal likevel håndteres fortrolig med mindre varsler selv ønsker å bli gjort kjent. Varsler skal ha tilbakemelding om den videre håndtering så snart som mulig.
Akershus Høyres fylkessekretær skal – uten opphold – informeres for videre håndtering dersom:
– Det er tvil om sak og håndtering.
– Varsleren ikke oppnår reaksjon.
– Saken forutsetter håndtering av offentlig tilsyn eller politi.
– Saken har et potensiale til å bli en pressesak der Høyre blir involvert.
– Saken kan ha betydning utover i organisasjonen.
Oppfølging av varsler – kriser
Høyres mål når en varslingssak blir vurdert som en ekstraordinær, uønsket hendelse (krise) er å:
– Stoppe eller begrense krise.
– Ivareta alle berørte.
– Minimalisere skadeomfanget på mennesker, omdømme og materiell.