HØYRE VIL HA FLERE KVINNER I LOKALPOLITIKKEN

I over halvparten av kommuneneer flere enn seks av ti representanter menn. Mer mangfold gir bedre politikk,mener Caroline Nordbæk (H). Nominasjonskomiteer over hele landet er i fullsving med å sette sammen forslag til valglister. Selv om situasjonen er bedreenn for få år siden, er det fortsatt etnisk norske menn som pregerkommunestyresalene.

Vitrenger flere kvinner og minoritetsgrupper til å stille til valg. For jo størremangfoldet vårt er, desto bedre politikk får vi, sier Caroline Nordbæk i UllensakerHøyre. Hun oppfordrer flere kvinner til å stille til valg.

– Mantrenger ikke ha lang erfaring fra politikken fra før, men et oppriktig ønske omå bidra for lokalsamfunnet. Jeg håper flere kvinner er lei av å stå påsidelinjen uten å gjøre noe, for uten dem blir ikke politikken den samme, sierCaroline.


Demokratisk verdi

Nasjonaletall viser at det er en skjevhet i kjønnsbalansen. Mens andelen kvinner somstilte til valg i 2015 var 43 %, ble bare 39 % valgt inn. I 25 kommunestyrer erkvinneandelen under 25 %. Hvis andelen kvinner som stiller til valg øker, vilkanskje også representasjonen jevne seg ut, mener Caroline Nordbæk (H).

– Jegmener det er en demokratisk verdi at de som styrer kommunen, i større gradgjenspeiler befolkningen i kommunen. Da må både vi kvinner stille opp, ognominasjonskomiteene må jobbe godt med å øke andelen dyktige kvinner somstiller til valg.

Likevelønsker hun ikke kvotering av kvinner på valglistene.

– I Høyrehar vi tro på at det finnes mange dyktige kvinner som fortjener en plass ikommunestyret. Vi behøver ikke kvotering, vi må bare få dem til å stille, sierhun.


Påvirker politikken

Enstudie av svenske kommuner viste at flere kvinnelige politikere gir merlikestilling. Antallet kvinnelige politikere i kommunestyret påvirker kvinnersliv og lønnsnivå i den enkelte kommune. Det var for eksempel en sammenhengmellom kvinners representasjon og foreldrepermisjon samt flereheltidsstillinger i offentlig sektor. -Sammensettingen av valglistene har mer å si enn det man kanskje skulle tro.Derfor må vi kvinner brette opp ermene og stille til valg, avslutter CarolineNordbæk (H).

  • 28 % av Norges kommuneordførere er kvinner. Dette er en økning på 6 prosentpoeng fra valget i 2011 (SSB)
  • Andelen kvinnelige representanter valgt inn i kommunestyrene er 39 % mens andelen kvinner som stilte til valg var 43 % (SSB)
  • I formannskapene er det 43 % kvinner (SSB)
  • Blant varaordførerne er det nå 43 % kvinner, en økning på 7 prosentpoeng siden forrige valg og i om lag 30 kommunestyrer er kvinnene i flertall (SSB)