Seriøs nyhetsformidler eller leverandør av click bait?
Ullensaker Høyres Chirsten Castberg mener Romerikes Blad bevist feilinformerer leserne for å få klikk. Hva synes du?
«Siste: Kommunen ansetter to til å vekke ungdom om morgenen og få dem på skolen.»
Det er overskriften som lyser mot meg fra Romerikes Blad sider på Facebook og på avisens nettsider. (Saken er produsert av Indre Akershus Blad og gjengitt i RB. Red. anm.) Det er nærliggende å tro at dette er en 1. april-spøk, og kommentarfeltet, hvorav de fleste ikke har lest saken kaster seg på. «Ungdommene får lære å stå opp om morran», «bruk heller pengene på mat til eldre» og «kommunen har udugelige politikere» er noen av kommentarene som hagler inn.
Det linkes til en sak som ligger bak betalingsmur. Som abonnent klikket jeg meg videre inn på saken. Der kunne jeg lese om at Sørum kommune var den som skulle gå til ansettelse av disse menneskelige vekkeklokkene.
Satsing på ungdomsloser
Men som jeg antok handlet saken om noe helt annet. Sørum kommune ønsket å ansette to ungdomsloser. For de som ikke vet hva en ungdomslos er, så er det noen som skal hjelpe ungdom som sliter. Det kan være alt fra psykiske vansker, rusproblemer, atferdsvansker, skolevegring og sosiale problemer for å nevne noen. Mange av disse står i fare for å ikke fullføre ungdomsskolen. De trenger rett og slett ekstra hjelp og bistand, og hovedformålet er å redusere frafallet i den videregående skolen.
Dette er et meget positivt, forebyggende tiltak, som kan vise til gode resultater. En tett og nær oppfølging av den enkelte ungdom og nær familie har vært en av suksessfaktorene. Det å hjelpe ungdom med å stå opp og komme seg på skolen er kun en av veldig mange mulige oppgaver for losene, noe som også formidles i selve saken.
Som lokalpolitiker og medlem i hovedutvalg for skole og barnehage i Ullensaker er jeg godt orientert om Los-prosjektet. Ullensaker kommune søkte om, og fikk innvilget, ekstra midler til dette og vi ønsker oss flere. Dette er en forholdsvis liten investering som potensielt har stor samfunnsmessig gevinst. De som ikke fullfører videregående er overrepresentert blant de som blir avhengig av langvarige, offentlige ytelser. For å ikke snakke om den gevinsten det faktisk har for enkeltmennesker.
Derfor blir jeg så provosert av den fordummende debatten som avisene bidrar til å skape. I eget kommentarfelt ber de selv om en respektfull og saklig tone. Men med slike overskrifter ber de jo egentlig om noe helt annet. De fremstiller rett og slett en sak for å være noe helt annet enn det den er.
Ord betyr noe. Hvilke overskrifter avisen bruker betyr noe. Avisene vet naturligvis hvor mange som utelukkende leser overskrifter og i beste fall også ingresser. Dette er på nivå med «nyhetskilder» som avisen ikke bør like å sammenligne seg med. Mens det kanskje kan gi mere klikk på Facebook, bidrar det neppe til å skaffe flere abonnenter på utkikk er kvalitetsstoff.