Høyre takket av jordbærselgeren, ord- føreren og hedersmannen PETTER

Ordfører Petter Berg fikk en varm hyldest fra et godt besøkt årsmøte i Tønsberg Høyre onsdag kveld. Langt over 40 medlemmer og gjester var møtt frem, ikke minst for å hedre Høyres ordfører gjennom mange år. (Foto: Mona Grann-Meyer.)


TØNSBERG: Det var trampeklapp og rungende heiarop. Petter, Petter, Petter …! Slik takket Tønsberg Høyres årsmøte av ordfører Petter Berg. Etter et langt liv i lokalpolitikken går hedersmannen over i en ny rolle som fylkespolitiker, noe som betyr at Høyre vil ha glede av Petter i mange år ennå.

Etter en fortid som jordbærselger på torvet, kom han inn i politikken via Unge Høyre som 16-åring. Det betyr at den folkelig og populære ordføreren har levd et helt liv som lokalpolitiker. Vi har alle sett ham både med og uten ordførerkjedet på full fart rundt i byen, men selv om det var travle dager og mye å gjøre, hadde Petter alltid tid til å stoppe opp og slå av en prat. Han var i sannhet en ordfører for hele byen.

Men nå er denne delen av karrieren på det nærmeste over, og da Tønsberg Høyre hadde årsmøte onsdag kveld, ble en hel seksjon av møtet satt av for å hylle og takke av den popuære politikeren. Han har virkelig satt spor etter seg både i Høyre og – ikke minst – i byen han har styrt de siste 11 årene.

--Jeg har trivdes utrolig godt, så jeg må innrømme at det er veldig vemodig å takke av nå etter alle disse årene. Det er et fantastisk privilegium å være ordfører. Jeg har kost meg i hele den tiden jeg fikk sitte i ordførerstolen, men nå går jeg videre. Jeg har alltid vært et politisk dyr og vil fortsette med å være det så lenge jeg lever, sier den nye fylkespolitikeren. I fylkestinget skal han lede kontrollutvalget. Bedre og mer erfaren politiker til den jobben kunne ikke det nye fylket fått.

Fra kongen til rusmisbrukeren

Petter Berg har i alle årene i lokalpolitikken vært en folkets mann. Og det er da også møter med folk fra alle samfunnslag han trekker fram som noe veldig positivt.

-Det jeg først og fremst tenker på etter alle disse årene i lokalpolitikken, er gleden av å ha møtt så mange mennesker. Jeg har møtt både høy og lav – fra rusmisbrukeren i Stoltenbergparken til Kong Harald. Den spennvidden med å sitte på med kongen i Buicken hans og å gå gjennom parken og møte de som sitter der, det er spesielt. Jeg har møtt mennesker fra alle samfunnslag, og det har vært like inspirerende å møte dem alle sammen. Jeg er glad i mennesker, og det er nok det som sitter mest igjen, sier han.

Å jobbe for folket og med folket på alle nivåer har vært en stor drivkraft, men ikke den eneste. Han har også familiære og medfødte egenskaper for å holde motivasjonen på topp.

-Jeg tilhører en familie med en spesiell tæl i oss som moren min sa, og det har jeg arvet litt av. Jeg klarer aldri å slappe helt av, men må stadig bidra med noe. Så når jeg har nådd et mål, må jeg alltid komme meg videre til det neste. Jeg er aldri helt fornøyd, innrømmer den avtroppende ordføreren.

-Hva har betydd mest rent politisk i alle disse årene?

-Veisaken og ny fastlandsforbindelse som vi ikke har klart å lande på over 30 år, er den saken som har preget hele min politiske karriere, for ikke å si hele mitt politiske liv. At vi nå klarte å samle oss, to kommuner og et fylkesting, om en endelig løsning er nok det som jeg setter aller mest pris på, og som kommer til å få mest konsekvenser for ettertiden. Det vil forme hele Tønsberg-regionen i mange generasjoner fremover, mener Petter Berg. At han har satt kraftige politiske spor etter seg, hersker den ingen tvil om.

-Du gir deg på topp

Både lokale ledere, Høyre-topper, fylkespolitikere og en stortingsrepresentant sto nærmest i kø for hylle Petter Berg onsdag kveld.

-Takk for din store innsats. Du har gjennom hele din politiske karriere vist at du vil videre, og nå gir du deg på topp i lokalpolitikken, sa Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset. Han la til at byen skal være stolt av ordføreren som nå takker for seg

Høyres leder Leif Flemming Bakke la vekt på at Petter Berg har hatt mye av æren for at kommuneøkonomien har bedret seg kraftig i løpet av den siste fireårs perioden.

-Du har levd et helt liv i lokalpolitikken fra du kom inn i kommunestyret i Sem som vararepresentant i 1983, til du fikk fast plass i bystyret i 1991, ble varaordfører i 2003 og ordfører fra 2009. Det er mye takket være deg at vi har et kjempegodt politisk klima i Tønsberg, sa lederen i Tønsberg Høyre.

Avtroppende fylkesordfører Rune Hogsnes fortalte morsomt om hvor misunnelig han hadde vært på Petter Berg hver gang det var kongebesøk i byen. Da gikk ordføreren alltid i første rekke sammen med Kongen, mens fylkesordfører ble plassert langt bak.

-Vi har jobbet godt sammen siden vi begge ble valgt inn i bystyret i 1991, sa Hogsnes.

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas understreket at det hadde vært en glede å jobbe sammen med Petter Berg, samtidig som han overrakte mansjettknapper fra Tinget.

Lena Fahre, kommunestyrerepresentant, holdt damenes tale for Petter. Hun leste et dikt og understreket hvor stor inspirator ordføreren hadde vært for veldig mange, henne selv iberegnet.

Og Petter takket med litt grøtete røst for alle godordene.

-Jeg har hatt en fantastisk reise i alle disse årene og må innrømme at jeg virkelig setter pris på alle godordene, sa han samtidig som han takket for seg med favnen full av velfortjente blomster.