Ordfører Petter Bergs tale på Slottsfjellet i dag

KJÆRE ALLE SAMMEN!

Dere er et flott skue. TAKK til hver enkelt som tar del i denne tradisjonsrike markeringen her ved vårt fremste bysymbol - Slottsfjelltårnet. Herfra har vi også godt utsyn mot Re kommune som sammen med oss skal bygge den nye Tønsberg kommune. Vi som er her i dag vil gjerne hylle det vi som nasjon og land har oppnådd.


Vi feirer vår grunnlov, vår selvstendighet og vår frihet. l Norge står barna i sentrum, ikke militærparader. Vi feirer derfor også freden og frihet fra undertrykkeisen i 1940 - 45.

Frem til 1814 har Norge en koloni under Danmark og mange nordmenn hentet kunnskap og impulser i Kongens København. Danskekongen hentet kobber og sølv i norske gruver til å fortsette sine kriger på keiser Napoleon side. Det ble en dyr lærepenge. Da Napoleon tapte krigen måtte Danmark meget motvillig avstå Norge til Sverige.

Norge fikk sitt Brorskap med Sverige og broderfolket gav oss meget motvillig full nasjonal selvstendighet i 1905.

I moderne tid har Norge på mange måter vært Skandinavias svar på Espen Askeladd. Funnet av olje i Nordsjøen har sikret vårt land et høyt velferdsnivå, og takket være klokskap, forutseenhet og internasjonalt samarbeid beholdt vi den nasjonale kontrollen over oljeformuen slik at også de kommende generasjoner kan nyte godt av den.

Den gode og liberale nasjonalismen står sterkt i Norge fortsatt. Denne liberale nasjonalismen forfekter ikke et fastlåst syn på nasjonen, men ser heller nasjonen som et praktisk og velfungerende fellesskap, der nye grupper
blir integrert.

Norge er blitt verdens beste, rikeste, likeste og frieste og tryggeste land. IKKE fordi vi holdt oss for oss selv - MEN fordi vi utviklet bondelandet Norge gjennom økonomisk samarbeid med Europa og verden.

Folk bor ikke bare i verden, men de bor i Vestfold, i Tønsberg og på Tolvsrød.

Vår utfordring er hele tiden å være aktiv i lokalmiljøet, i fotball- og håndballklubbene og i sjakklubben.
Magnus Carlsen gikk på Husvik skole fordi faren jobbet på ESSO, Slagentangen. Den største internasjonale bedriften i Tønsberg kommune. Nå reiser far og sønn rundt i hele verden og representerer Norge.

Jeg vil avslutte med å oppfordre flest mulig til å ta del i sine lokale arrangementer i nærmiljøene i ettermiddag. Her møter du naboene og naboens barn. Det er en viktig og aktiv handling for å skape en bedre verden der du bor.

Dessverre kunne ingen fra Kongehuset komme hit i dag fordi de var alle opptatt med et annet arrangement i hovedstaden. MEN de kommer til Slottsfjellmuseet førstkommende tirsdag den 23. mai for å åpne utstillingen om Håkon Håkonsson.

Så oppfordrer jeg alle til å stemme i et 3 ganger HIPP HIPP HURRA-HURRA - HURRA!

GRATULERER MED DAGEN!