Ellen Lian (H) ønsker at Tønsbergs innbyggere er stolte av byen sin

Møt Ellen Lian (H)! Gründeren med politisk erfaring fra Svalbard! Bystyrerepresentanten som ønsker at Tønsbergs innbyggere er stolte av byen sin! Som bedriftsleder er Ellen opptatt av at Tønsberg kan tilby attraktive arbeidsplasser. At mange vil komme hit for å jobbe og for å bo. Å tilrettelegge for dette, er hennes hovedmotivasjon for engasjementet for Høyre og Tønsberg.«TØNSBERG ER BYEN MIN»

Trønderen som kom til Tønsberg 18 år gammel, for å gå på sjømannskolen på Haugar, er stolt og glad for å bo her. Etter to år ble hun radiotelegrafist og reiste i utenriksfart i 5 år. Men så etablerte hun seg i Tønsberg.  Studerte økonomi på BI, og jobbet mange år på Ford på Auli som økonomisjef.

BLÅSTRØMPE MED NI ANSATTE

«Konservativ, spenstig og løsningsorientert!» Slik omtales Ellen av kilder som står henne nær. Jenta og blåstrømpa liker utfordringer og å se resultater av sitt arbeid. I fjor feiret hennes regnskapskontor 10-års jubileum. Og hun gleder seg over samarbeidet med de ni glade jentene hun har ansatt.  Privat, er hun samboer med Ove som også er engasjert i Høyre. «Vi har to voksne sønner hver, og håper jo etter hvert at vi skal få oppleve å bli besteforeldre», forteller Ellen.

POLITISK LEDER PÅ SVALBARD

Ellen forteller at hun alltid har vært samfunnsengasjert. Da hun ble valgt inn i Tønsberg bystyre etter siste valg, var hun slett ikke uten politisk erfaring. I 2003 ble hun nemlig valgt til nestleder i Longyearbyen Lokalstyre (tilsvarende kommunestyret). Siste halvår på Svalbard ble Ellen leder av Longyearbyen Lokalstyre.

«En meget bratt lærekurve, men veldig lærerikt og morsomt», erindrer Ellen som aldri glemte Svalbard. Fremdeles besøker hun polarsamfunnet en til to ganger årlig. «Det er like herlig hver gang å lande i Longyearbyen til klar og kald luft». 

Da Ellen tok med seg sine to sønner til Svalbard i 2001, skulle de bare være der i ett år. Men, fordi familien ifølge Ellen hadde en fantastisk flott tid, ble det fem. Hun drev et lite regnskapskontor og engasjerte seg i lokalsamfunnet. Dermed ble det naturlig for henne å si ja til nominasjon da Tønsberg Høyre spurte i 2014.

I 2006 flyttet familien tilbake til Tønsberg.  Hjemme sto huset fortsatt klart for dem. Ellen ble gründer igjen. Startet eget regnskapskontor på Gressbanen. Balanse Økonomi As. Da hun var redd hun skulle få for lite å gjøre, tok hun samtidig pedagogikk på kveldstid.

«Det ble ikke for lite å gjøre allikevel», smiler hun.

«MIDT I BLINKEN»

Slik omtaler bystyrerepresentant Ellen Lian vervet hun fikk i Utvalg for nærings- og samfunnsutvikling etter siste valg.

 «Jeg brenner for at vi skal ha et godt og variert næringsliv. Å skape arbeidsplasser er viktig for alle. Vi trenger grundere og mennesker som står på for dette. Jeg ser i min hverdag alle krav og pålegg som næringsdrivende blir pålagt, og vil jobbe for forenklinger og legge til rette for at næringsdrivende skal «få det til», understreker Ellen som minner om at Høyre i Tønsberg kjemper for å få næringstomter.

«Vi skal være en kommune som tilrettelegger for arbeidsplasser.  Vi må alle være imøtekommende og sammen med den enkelte næringsdrivende prøve å finne gode løsninger. Vi skal være en JA-kommune, og både administrasjon og politikere må jobbe for å få til dette. I Tønsberg er vi så heldig å ha mange offentlige arbeidsplasser, men vi trenger også gode private arbeidsplasser», poengterer Ellen.

•          Hva er det beste med Tønsberg?

«Sommerbyen Tønsberg med masse som skjer. I tillegg til at byen er full av hyggelige mennesker».

•          Hvordan vil du beskrive Tønsberg?

«En glad og inkluderende by hvor innbyggerne trives. Byen har så mye å by på både sommer og vinter».

•          Hva slags omdømme ønsker du at Tønsberg skal ha?

«Innbyggerne skal være stolte av byen sin. Jeg ønsker at Tønsberg skal være en by det er godt å bo og arbeide i, både for gammel og ung.  Jeg ønsker at Tønsberg og regionen skal være særdeles næringsvennlig slik at vi tiltrekker oss firmaer som ønsker å etablere seg her som vil medføre attraktive arbeidsplasser. Det vil føre til at mange vil komme hit for å jobbe og for å bo. Se på Kaldnes, der er det nå like mange arbeidsplasser, som i skipsverftets storhetstid».

•          Hvilke hovedutfordringer står Tønsberg overfor?

«Den største utfordringen vil være god eldreomsorg og gode skoler og barnehager. Kommunen trenger budsjetter som kan gi rom å investere i fremtidsrettet teknologi, gode skoler og barnehager, og ikke minst – vi skal ivareta eldre mennesker på en verdig måte. I tillegg skal vi ta oss av de svakeste i samfunnet innenfor rus og psykiatri.  For å kunne tilby våre innbyggere dette, trenger vi et aktivt næringsliv som skaper arbeidsplasser som gir økte skatteinntekter til kommunen».

•          Hvorfor engasjerte du deg i politikken?

«Det gir glede å kunne være med å bidra til Tønsberg-samfunnet. Politikk er interessant og det er lærerikt. Vi kommer også i kontakt med mange forskjellige mennesker med mange forskjellige syn. Det som er vanskelig og noen ganger frustrerende, er de lange, lange prosessene. Jeg skjønner at dette ofte er nødvendig, men veldig uvant når du kommer fra det private næringslivet».

•          Hvorfor valgte du Høyre?

«Jeg har vært høyrevelger i maaange år. Høyre fører den politikken jeg kan identifisere meg med. Høyre jobber for næringslivet, heier frem personlig innsats. I tillegg til at Høyre   har en god skolepolitikk. For meg føles det trygt å være høyre-velger, et parti som tar ansvar».

•          Hvilket områder av politikken er de viktigste for deg?

«Næringsutvikling, skape arbeidsplasser er det viktigste vi kan gjøre for å skape inntekter slik at vi kan gi god og verdig eldreomsorg, skape gode skoler og barnehager og kunne ta oss av de svakeste i samfunnet. For å kunne klare dette, må vi heie på alle med initiativ ».

•          Hvilken sak husker du best fra 2016?

«Jeg likte dårlig departementets avslag for næringstomter på et område på Barkåker. Saken jeg husker best, er Re sitt JA til Tønsberg og at Vear kom til Tønsberg».

•          Hva gledet deg mest som lokalpolitiker i 2016? 

«Re sitt JA og Vears inntreden til Tønsberg».

•          Hva tror du blir den viktigste saken i 2017?

«Fortsette arbeidet med å skape en ny kommune sammen med Re, fastlandsforbindelsen til Nøtterøy og valg av trasè til det nye Intercitytoget».

KONKURRANSEINSTINKT

Når Ellen ikke er på jobb og har fri fra politikken, er hun glad i å sykle, gå tur og å reise.  Sammen med Ove og elsker hun å spille all slags brettspill, kort. «Konkurranseinstinktet er stort J!», røper hun.

«Vi har hytte på hjemplassen min i Stoksund på Fosen i Sør-Trøndelag. En flott perle av et sted, med både sjø, fjell og trivelige mennesker. Der legger jeg av meg klokka», smiler Ellen.

ELLEN LIAN:

ALDER: 57 år

HJEMSTED: Tønsberg 

POLITISKE VERV: Bystyret, Medlem av UNS.

YRKE: Næringsdrivende

ANTALL ÅR I POLITIKKEN: Tønsberg-politikken 1,5 år. (Tidligere politiker Svalbard 3 år)