"Sjefsbanker" Henning Wold (H): «Den personlige gleden er bonusen»

Møt Henning Wold, Tønsberg Høyres fremste dørbanker. Frem til valgdagen skal han med et snitt på 100 hus pr. kveld, besøke ca. 1000 hjem i fem Vestfold-kommuner. Hvor mange kilometer han kommer til å gå, er noe usikkert. Men rundt 100 timer er satt av.  Mobilappen holder orden på kilometerne.

For stortingskandidaten fra Tønsberg er det viktig at familien har gitt ham grønt lys til å satse fullt på valgkampen. Han startet i juli med å skrive kronikker. Og 7. august gikk han på det første husbesøket.

Familien heier på Henning

-Mine tre barn er nå ute av redet, så jeg føler ikke jeg forsømmer noe der. Og jeg har full støtte hos familien. Kona, Kristin, har et stående tilbud om å få bli med, men så langt har hun avslått.

Stortingsvalgkampen i 2009 var Hennings debut. Siden den gang er han blitt kjent med mange mennesker. Ikke minst hjemme på Tolvsrød. Der har han ifølge seg selv, blitt en liten «lokal kjendis». I år deltar han også i valgkampen for Høyre på Nøtterøy, Tjøme, Re og i Horten. Været er normalt ingen hindring. Henning går egentlig i all slags vær, men «bøtter» det ned, blir materiellet fort ødelagt.

Henning deler gjerne sine erfaringer fra dørbank med mindre erfarne partikolleger.  Da legger han ikke skjul på det er en liten terskel å gå dørbank, men minner samtidig om sin egen erfaring av at det blir hyggelig.  

 Hva er målet for valgkampen for din del?

-Først og fremst å sikre Erna fire nye år.

Hvordan lader du opp?

-Jeg prøver å være uthvilt på forhånd og hverken sulten eller tørst.

Hvordan blir du tatt imot?

-Veldig godt. Noen «har ventet på meg», som de sier etter å ha fått kort fra Erna hvor det står at vi vil være i området deres.

Er Dagsrevyen hellig fortsatt?

-Nei, jeg går dørbank da også!

Ingen sinte eller uvennlige?

-Svært få er sinte, men jeg vekker noen av middagsluren…  

Er det noen som stenger døra og avviser deg på direkten?

-Jada, det er det. Det er jo litt leit med en gang, men er glemt etter noen minutter.

Blir du bedt med inn?

Ja, men jeg svarer vanligvis nei takk. I går gikk jeg imidlertid inn hos en eldre kvinne som hadde brukket lårhalsen og hadde flere utfordringer. Et gjennomsnittlig husbesøk varierer fra ett til 10-15 minutter.

Hva er folk opptatt av?

-Det varierer veldig – alt fra sykehjem, barnehageplass og veipakke Tønsberg. Det kommer an på den enkeltes livssituasjon. Jeg prøver å besvare de spørsmålene eller innspillene jeg får, eventuelt forklare hva Høyre står for i ulike saker.

Hva gir du dem?

-Nå er jo hovedbrosjyren fra Vestfold fulldistribuert, så det blir mindre utdeling av materiell. Men dersom det ikke er noen hjemme, så legger jeg en konvolutt i postkassen med noe informasjon om valget og Høyre.

Har det alltid vært Høyre for deg?  

-Jeg føler at jeg er født Høyre-mann. Faktisk aldri vært i tvil; har alltid stemt Høyre.

 Er det spesielt å gå som stortingskandidat?

-Ja, og det er litt gøy.

 Hvorfor sa du ja til nominasjonen?

- Jeg har ambisjoner og er så ubeskjeden at jeg tror at jeg har noe å bidra med. Dette handler om lyst til å få innflytelse eller makt over samfunnsutviklingen.

Hva vil du oppnå?

-Som Høyre-mann mener jeg den liberal-konservative ideologien eller tilnærmingen til samfunnets utfordringer, er den mest fruktbare og pragmatiske. Jeg er veldig løsningsorientert. Og for å være litt pompøs, så ønsker jeg å bidra til et best mulig samfunn for flest mulig mennesker. Det gir meg personlig innimellom en god følelse, men det er jo mye hardt arbeid også.

-Hvordan føles det å være stortingskandidat?  

-Jeg har selvfølgelig stor respekt for det å være stortingskandidat, og det forplikter meg på mange måter. Siden jeg står på 5. plass, så kan jeg i beste fall håpe på å bli vararepresentant. Og drømmen min er jo å få møte på Stortinget en eller annen gang!

Har du personlig glede i dette, eller er det en plikt og en nødvendig del av å være med i Team Erna?

-Det er nok noe jeg føler at jeg har forpliktet meg på-både fordi jeg er stortingskandidat, nestleder i Vestfold Høyre og lokalpolitiker i Tønsberg. Og all erfaring tilsier at dørbank er den mest effektive form for valgkamp, og den som gir best resultater. Og den personlige gleden er bonusen!

Hva er dine hjertesaker?

-Skole, helse og omsorg og forsvars- og sikkerhetspolitikk

Gleder du deg til det er over?

-Det er hektiske uker nå, så jeg ser helt klart frem til en normal hverdag igjen. Det første kona og jeg skal gjøre etter valget er å besøke vår sønn som bor i København. Og i Valdres venter hytta som vi er veldig glad i, sier Henning Wold til Tønsberg Høyre.