Vears innbyggere feirer 17. mai for første gang som tønsbergensere

Vears innbyggere feirer 17. mai for første gang som innbyggere i Tønsberg kommune. Her holder Vear IFs Anders Larsen tale på vegne av idretten og klubben i Sprutparken ved Roald Amundsens statue.

Her er talen:

 

Kjære Tønsbergensere – Gratulerer med dagen

Som ny Tønsbergenser er det en ære å få anledning til holde denne talen ved Roald Amundsens statue.

Som kjent til ble 2200 Vear-beboere ved årsskifte nye innbyggere av Tønsberg kommune og jeg takknemlig for at akkurat vår forening, Vear IF, ble spurt å holde denne talen.

Roald Amundsen, som ble født 2 år etter det første barnetoget i Norge i 1870, har satt dype spor etter seg i Norge og ikke minst her i Tønsberg som en av vår moderne tids viktigste helter. Han er helten som satte seg høye mål, la ned en enorm arbeidsinnsats og med et heltemodig pågangsmot klarte å få realisert sine drømmer.

Roald Amundsen var sammen med sin kollega Fridtjof Nansen  det nylig selvstendige Norges virkelig nasjonalhelter i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen. Han seilte som den første kjente gjennom Nordvestpassasjen , og var blant de første som tok i bruk luftskip  og fly  i utforskingen av polare strøk

Han var en av våre pionerer og en banebryter innenfor sitt felt. Forskning og senere biografier viser nok også at han var en krevende leder, men jeg vil mene at han var en leder av sin tid og som, uten sitt enorme pågangsmot og stor arbeidsinnsats aldri ville nådd sine ambisiøse mål.

Men vi trenger ikke å se til Sydpolen for å finne helter som løfter samfunnet fremover. Det finnes mange hverdagshelter blant oss som løfter lokalsamfunnet fremover og som bidrar gjennom frivillig arbeid og utallige dugnadstimer. Jeg kommer selv fra en slik idrettsforening som ble grunnlagt i 1965 av Ingar Bjørknes, en forening som på mange måter er grunnidentiteten og sjelen til lokalsamfunnet på Vear. For hva hadde Vear og andre idrettsforeninger vært uten hverdagsheltene som har bidratt med sitt utrettelige pågangsmot.

Disse hverdagsheltene, enten det er fra Flint, Sem, Eik eller Tønsberg Turn representerer ofte limet i lokalsamfunnet og jobber for at barn og unge skal få en mulighet til å drive idrett sammen med andre barn uavhengig av bakgrunn, etnisitet og samfunnslag. Idretten er en møte plass og jeg vil påstå at idretten derfor er et mål i seg selv.

Som ny idrettsforening i Tønsberg vil jeg dele Vear IF sin visjon for klubben.  

«Noe du vil være en del av» - Gjentar- «Noe du vil være en del av». Det passer så godt på en dag som 17. mai

Dagen da alle i Norge må få være en del av grunnlovsfeiringen. Dagen da tidligere helter fra Eidsvold trekkes frem, samtidig som tusenvis av hverdagshelter bidrar på dugnad og gjennom frivillighet sørger for å få gjennomført 17. mai i hele Tønsberg med tog, korps, taler, kiosksalg osv

Vi skal ta vare på våre nasjonale helter. Samtidig som vi aldri må glemme å løfte frem våre hverdagshelter i frivilligheten og i idretten.

Men i dag, på denne plass, er det Roald Amundsen, en av Norges største helter i nyere historie vi skal hedre, ære og mines ved å legge ned en krans ved hans statue.

Så kjære Tønsbergensere, takk for at vi på Vear fikk anledning å bli en del av Tønsberg kommune og oppleve 17. mai sammen med dere her i byen vår i dag.

Gratulerer med dagen.