Hvorfor hater Støre-regjeringen Vestfold?
Støre-regjeringen har nok en formening om at Vestfold er både solkysten og gullkysten.
Å hate er et sterkt ord. Men at vi har en regjering som ikke har så mye til overs for fylket vårt er ingen overdrivelse. Støre-regjeringen har nok en formening om at Vestfold er både solkysten og gullkysten. Men sannheten er at vi har høyest frafall fra videregående skole, flest unge voksne utenfor skole og jobb, et næringsliv som trenger støtte og forutsigbarhet, og en kommuneøkonomi som det står særs dårlig stilt med. Da hadde det vært fint med en regjering som faktisk kunne være en støttespiller.
Full utbygging av Vestfoldbanen har vært en av de viktigste sakene i flere tiår. Med byer som perler på en snor og et stort kundegrunnlag er jernbanen helt sentral for inn- og utpendling og klimasmarte reiser internt i fylket. Tønsberg vil neste år få et godt togtilbud nordover til Oslo, men sørover har utviklingen stått sørgelig stille. En full utbygging av Vestfoldbanen med stasjon på Torp og tilknytning til Larvik havn for gods er et krav fra både innbyggere og næringsliv. Støre-regjeringens lokale partirepresentanter og hele Vestfold blir overkjørt i forslag til siste nasjonale transportplan. Selv når en bred politisk allianse med flertall gir tydelig beskjed om at Vestfoldbanen skal inn i nasjonal transportplan, velger Støre-regjeringen nok en gang å gi blaffen når penger skal budsjetteres.
Verdiskapingen per sysselsatt i Vestfold er blant landets laveste. Da passer det dårlig at Støre-regjeringen har innført flere ordninger som gjør det mer krevende å drive en bedrift. For Høyre er det helt grunnleggende å legge til rette for norsk næringsliv; vi må skape verdier før vi kan fordele ressursene til glede og nytte for våre innbyggere. Høyre vil jobbe for at det skal bli enklere å starte som gründer, forenkle og skape mer forutsigbarhet for bedrifter, og fjerne skatt på arbeidende kapital slik at våre bedrifter blir i stand til å satse og utvikle nye produkter. Solide bedrifter har et bedre grunnlag for å kunne ta imot mennesker som trenger litt ekstra oppfølging i starten for å komme inn i arbeidslivet. I Tønsberg står nesten 11 % (SSB, 2023) av våre innbyggere i alderen 15 – 29 år utenfor skole og arbeid, noe som er over landsgjennomsnittet. Da trenger vi en regjering som ikke bare sitter på gjerdet og avventer, men evner å sette inn tiltak som monner.
Å ha en videregående opplæring å vise til er helt grunnleggende i dagens samfunn for å få jobb og være en del av innenforskapet. Da er det svært bekymringsverdig at 1 av 5 ungdommer ikke gjennomfører videregående opplæring i Vestfold. Grunnlaget legges i barnehager og skoler. Dette krever at kommunen har ressurser nok til å satse på tidlig innsats og en god skole. I tillegg må kommunen evne å omstille seg for endringer i demografien; vi blir flere eldre og færre innbyggere i arbeidsdyktig alder. Dette krever store investeringer innen helse og omsorg.
Svært mange kommuner i Norge har anstrengt økonomi etter de siste årenes store kostnadsøkninger på renter, varer og tjenester. KS (kommunenes interesseorganisasjon) har estimert at kommune-Norge vil ha et merforbruk inneværende år på hele 15 – 16 milliarder kroner. Selv om Støre-regjeringen nå etter massivt press fra kommune-Norge kommer slepende med 5 milliarder kroner er dette langt ifra nok.
Støre-regjeringens utfordring er at de ikke evner å ta tak i den store elefanten i rommet; hvordan vi organiserer tjenestene til våre innbyggere gjennom kommunene. Vestfold har gjort jobben; vi har organisert oss i større kommuner for å få større kompetansemiljøer og bruke innbyggernes skattepenger mer effektivt. Tønsberg er landets mest effektive kommune på administrasjon; vi bruker kun 1.940,- per innbygger, mens for eksempel Utsira kommune bruker 42.888,- per innbygger. (Tallene er hentet fra Nettavisen.) Det betyr at vi bruker mer av våre ressurser på direkte tjenestetilbud til våre innbyggere enn andre kommuner. Men Støre-regjeringen liker åpenbart ikke kommuner som er effektive og proaktive; Vestfold-kommunene straffes i den nye inntekstfordelingsmodellen, og er blant de som kommer dårligst ut i landet. Mens kommuner som Vinje får beholde sine kraftpenger utenom Støre-regjeringens beregningsgrunnlag, og kan dele ut 15.000,- kroner i kontanter til alle sine innbyggere. Dette står i sterk kontrast til den jobben vi må gjøre i Tønsberg med å redusere driftskostnadene med 273 millioner kroner.
Det er under ett år igjen til stortingsvalg og nye muligheter for å få en regjering som vil noe for Vestfold. Høyre vil fortsette jobben med å sette kommunen i stand til å utvikle en skole som ser den enkelte elev og en trygg eldreomsorg. Høyre vil slå et slag for alle dem som i dag står utenfor arbeidslivet, og har noe å bidra med – det er bra for den enkelte og for samfunnet. Høyre heier på alle jobbskapere; det er på tide å skape forutsigbarhet og trygge økonomiske rammer for videre utvikling av fremtidens arbeidsplasser. Så til deg som vil noe for Tønsberg og Vestfold; hold ut! Det er under ett år igjen til stortingsvalget.