Landsmøtetale om Clare’s law – retten til å vite om en partner er farlig
Høyres programkomite vurderer å innføre mulighet for å sjekke om en partner er tidligere dømt for vold i nære relasjoner eller seksuelle overgrep, etter modell fra «Clare’s Law» i Storbritannia, hvor politiet gjør grundige vurderinger av alvorlighetsgrad og risiko for gjentakelse før de gir ut informasjon om tidligere dommer. Under finner du talen Rita Kilvær holdt på Høyres landsmøte til støtte for forslaget.

Kjære landsmøte,
Programkomiteen sprenger grenser med sitt forslag i pkt 412om å vurdere innføringen av Clare’s law i Norge. Det er bra!
Men hva er denne engelske loven kom på plass etter at Clare ble kvalt til døde og satt fyr på av en partner dømt for vold mot tidligere kjærester? Det var Clare’s pappa som kjempet frem loven. Han var overbevist om at datteren ikke ville ha blitt i forholdet om hun visste hva kjæresten hadde gjort. Mari Lønseth og jeg hadde gleden av å møte to politifolk fra Hampshire i England forrige uke som med alvor og entusiasme fortalte om hvordan dette fungerer i praksis.
Kort fortalt ville loven gitt Clare’s pappa rett til å si til politiet at han er bekymret for datterens kjæreste og spørre om de kan undersøke saken-the right to ask. Politiet får så plikt til å undersøke om det er slik at Clare er i fare for vold og overgrep. Dersom politiet finner at det er fare, inntrer plikten til å avverge alvorlig kriminalitet. Clare’s pappa får ikke vite noe om dette. Det er bare Clare som får vite om partnerens historie – the right to know. Politiet har også rett og plikt til å foreta den samme vurderingen dersom de gjennom andre kanaler får kunnskap om at noen kan være i fare.
Politiet kontakter nå Clare og forteller hva kjæresten har gjort og at hun er i fare. Hun får også vite hvor hun kan få hjelp. Clare må undertegne taushetserklæring. Hun får ikke noe skriftlig materiale og det er opp til henne om hun vil bli hos kjæresten sin. Hun kan ta et informert valg. Politiet har også ansvar for Clare’s trygghet og følger henne opp med jevnlig kontakt.
Det er selvsagt mange etiske dilemmaer som må vektes før en slik lov innføres i Norge, men erfaringene fra England de siste 20 årene er svært gode. Jeg ber derfor landsmøte om å støtte forslaget til programkomiteen og slik være med å redde liv!