Høyre mener alvor om Oslofjorden

Oslofjorden er ikke død. Den kan fremdeles reddes. Men det må altså en kraftinnsats til. Vilje og ressurser. Og koordinering, skriver Kari Sofie Bjørnsen.

Kari Sofie Bjørnsen. Leder av Akershus Høyre.

Oslofjorden har i årevis slitt med sterk forurensing, og livet i fjorden har endret seg dramatisk de siste årene. Fisken, spesielt torsk, forsvinner, koraller dør, det er økt algeoppblomstring, og vi ser stadig flere områder med lite liv.

Årsakene er flere, men det er særlig overfiske, kloakkutslipp, avrenning fra landbruket og miljøgifter det pekes på, og alt er knyttet til vår, altså menneskets, aktivitet. Da er det også vårt ansvar å gjøre noe med dette.

I 2021 la Solberg-regjeringen frem en helhetlig tiltaksplan for å redde Oslofjorden. Støre-regjeringen legger også tiltaksplanen til grunn for sitt arbeid. Heldigvis. Høyre frykter imidlertid at den ikke følges opp godt nok av Støre-regjeringen.

I statsbudsjettet er det penger til Oslofjorden, men når vi vet at det er store utfordringer, må vi gjøre mer. I tillegg til de pengene som ligger inne i statsbudsjettet fra Ap og Sp, legger Høyre på 15 millioner kroner ekstra i vårt alternative budsjett for bedre å følge opp tiltaksplanen.Høyre tar situasjonen i Oslofjorden på alvor. I vårt utkast til partiprogram sier vi at vil gjennomføre en kraftinnsats for en renere og rikere Oslofjord, blant annet stille strengere krav til nitrogenrensing og avrenning fra landbruket, og regulering av fiskeriaktivitet. Vår påplussing i vårt alternative statsbudsjett er et frempek på vår prioritering.

I Akershus fylke styrer Høyre sammen med Frp, Venstre og KrF. Der er Oslofjorden ett av våre hovedsatsingsområder. Tross meget krevende økonomisk situasjon som følge av Støre-regjeringens gigantnedtrekk av fylkeskommunens inntekter, fant vi rom for å fortsette Oslofjord-satsingen med 25 millioner kroner for 2025, slik vi også gjorde i 2024. Dette er søkbare midler for næringsliv og andre som vil bidra til bedre fjordhelse.

Oslofjorden er ikke død. Den kan fremdeles reddes. Men det må altså en kraftinnsats til. Vilje og ressurser. Og koordinering.

Jeg har stilt spørsmål til klima- og miljøminister Tore O. Sandvik om ikke staten vil ta en større koordinerende rolle i dette arbeidet, særlig når det gjelder nitrogenrensing og de enorme investeringene kommunene står overfor. Hans svar er dessverre, men ikke overraskende, at dette er et kommunalt ansvar, og at han ikke tar noen koordinerende rolle.

Jeg og Høyre vil fortsette arbeidet med å redde Oslofjorden. Som fylkespolitiker og stortingskandidat har jeg ikke tenkt å gi meg på dette. Vi mener alvor.