Læreren må få være lærer

Høyres skoleløfte handler om å sette læreren først. Kunnskap i fag, tid til å undervise, status og respekt i rollen, og mulighet for videre utvikling – alt dette er helt nødvendig for å skape en skole som løfter elevene, skriver Anine Norén.

Anine Norén, fylkestingsrepresentant og leder av komité for opplæring og kompetanse i Akershus.

08:00 starter dagens første skoletime. Under oppstarten av timen trasker det fortsatt elever inn i klasserommet, som kommer for sent av ulike grunner; bussen var forsinka, søvnighet, fant ikke PC´en, måtte hente boka…grunnene er mange. Elevene settes i gang med dagens arbeid, når en hånd fyker i været: «Hva skal vi gjøre nå?». Du forklarer på nytt. Etter å ha tatt runden hos «håndsopprekkerne», tar du en slurk av den kalde kaffen. Du observerer dagsformen til ungdommen foran deg. Hvordan går det egentlig med Andrea nå? Ser ikke Sivert veldig sliten ut i dag? Hvorfor har Maria satt seg langt unna venninnen sin plutselig? Hørtes dette kjent ut? Da er du kanskje lærer.

Selv ble jeg lærer fordi jeg ville jobbe med ungdom og formidle fag jeg brenner for. Samtidig ser jeg at rollen jeg skal fylle, strekker seg langt utover det å undervise og følge opp faglig.

Vi vet at den viktigste enkeltfaktoren for elevers læring er læreren. Derfor er det en utfordring for norsk skole når lærerens rolle fylles med så mye ansvar og innhold at det fjerner tid fra kjerneoppgavene. Høyres skoleløfte handler nettopp om å sikre at læreren skal få være lærer. Norsk skole må ha kvalifiserte, motiverte og faglig sterke lærere, som har tid til å gjøre jobben sin.

For mye av undervisningen i dag foregår med en lærer uten formell kompetanse. Utdanningsforbundet meldte at 6,0 % av lærerne ikke oppfyller de formelle kompetansekravene for ansettelse i skoleåret 2023–24. Det representerer nesten to millioner lærertimer som gis av ikke-kvalifiserte.

Høyre vil sikre at lærere har relevant fordypning, og videreføre krav om mastergrad og bedre tilgang til videreutdanning. Dette er tiltak som styrker lærerens faglige tyngde og dermed elevenes læring. Faglig styrke hjelper dog lite hvis læreren ikke får bruke tiden sin på undervisning. Mange lærere opplever at tiden spises opp av møter, dokumentasjon og psykososial oppfølging – arbeid som stjeler av tiden med hver enkelt elev.

Høyre vil styrke skolen med andre fagpersoner som kan ta noe av dette arbeidet. Som lærer kan man føle seg fryktelig maktesløs og rådvill i møte med elever som sliter eller har sammensatte utfordringer – da trenger vi et godt lag med trygge voksne som har kompetansen til å hjelpe disse elevene.

Samtidig er det viktig å gjøre læreryrket mer attraktivt for nye og erfarne lærere. Når lærere får mulighet til å spesialisere seg, få ansvar og høyere lønn, viser vi at kompetanse og erfaring verdsettes. Høyre ønsker flere karriereveier i skolen, der lærere kan vokse faglig uten å måtte forlate klasserommet.

Høyres skoleløfte handler om å sette læreren først. Kunnskap i fag, tid til å undervise, status og respekt i rollen, og mulighet for videre utvikling – alt dette er helt nødvendig for å skape en skole som løfter elevene. Da trenger vi Høyre i regjering etter 8. september.