Regjeringens ruspolitikk kan få alvorlige konsekvenser

Nå legges viktige behandlingsplasser innen rus og psykisk helse ned. Et av dem er Behandlingstunet i Fetsund. Regjeringen kan umulig forstå konsekvensen av politikken de fører.

Mennesker med rusavhengighet trenger at fellesskapet stiller opp med hjelp og behandling over tid. Forskning viser at de som sliter med alvorlige ruslidelser lever i snitt 15 år kortere enn resten av oss. Ofte er livene vanskelige og vonde frem til rusfrihet. I mange tilfeller skyldes helseutfordringene at samfunnet har sviktet. Rus rammer også hardt for familie og venner som lever med sorg og stor utrygghet i hverdagen. Noen av de sterkeste møter jeg har er med pårørende til rusavhengige. Pårørende som alltid er i alarmberedskap og som alltid er på vakt.

Ifølge Rusfeltets hovedorganisasjon forsvinner det nå, i løpet av to og et halvt år, 400 døgnplasser i rusbehandlingen. Over 100 av plassene lå an til å forsvinne i Helse Sør-Øst allerede fra 1.januar. På grunn av en feil i anbudsutlysningen ser det ut til å bli en forlengelse av det gjeldende anbudet, men intensjonen om å kutte i antall plasser står ved lag. Det innebærer at et titalls institusjoner, med årelang erfaring og opparbeidet kompetanse, må belage seg på å stenge dørene.

Regjeringen vil også redusere behandlingstiden for pasienter i døgnbehandling. De fleste vil oppleve at døgnbehandlingen reduseres ned til seks måneder, også dette ifølge Rusfeltets hovedorganisasjon. I Høyre er vi bekymret for hva dette vil ha å si for mange pasienter med alvorlige ruslidelser. Når pasienter får kortere behandlingsløp og skal tilbake igjen i livene sine tidligere enn i dag, er de ofte ikke blitt friske nok. Da kan det gå galt og de havner bakerst i behandlingskøen igjen. Også fagfolk er samstemte om at de som har størst behov for hjelp til å bli rusfri, trenger langvarige behandlingsopphold hvor de bor på en behandlingsinstitusjon døgnet rundt. For svært mange holder det ikke med en time i uken eller en time i måneden ved et distriktspsykiatrisk senter. Mange trenger å bryte ut av et destruktivt miljø og komme seg ut av problemene de sliter så tungt med. For andre er skifte av omgivelser nødvendig for å kunne endre på daglige rutiner og måten å leve livet på.

Høyre vil stanse nedbyggingen av døgnplasser innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og vi har bedt regjeringen foreta en helhetlig faglig gjennomgang av det samlede behandlingstilbudet i tverrfaglig spesialisert rusbehandling og legge frem en fremskriving av behovet for dag- og døgnbehandling frem mot 2040. Vi er tydelige på at pasienter med rusmiddelavhengighet må få tilbud om behandlingstilbud av lang nok varighet og at vi må sikre at pasienter med rusmiddelavhengighet har mulighet til å velge medikamentfrie og/eller recoverybaserte behandlingstilbud. Når rusbehandlingen er over må vi sørge for et godt ettervern i rusomsorgen gjennom samarbeid med private og ideelle aktører, sosiale entreprenører og kommunene slik at flere får mulighet til arbeidstrening og annen aktivitet etter rusbehandling og rehabilitering.

Jeg er ikke overrasket over at det nå går fakkeltog i gatene og er store demonstrasjoner mot den rusomsorgen Støre-regjeringen tilbyr de som sliter mest blant oss. Først skrotet regjeringen ordningen med Fritt behandlingsvalg som ga ruspasientene, kortere ventetid, helt nødvendig valgfrihet og et mangfold av behandlingssteder å velge mellom. Så har de stemt ned en rekke forslag fra Høyre i Stortinget om å stanse nedbyggingen av rusfeltet og de har gang på gang utsatt å levere en skikkelig rusreform. Samtidig ser vi i Norge nå rekordhøye overdosedødsfall. Vi ligger helt i Europatoppen på en statistikk ingen ønsker å lede.

De tre årene denne regjeringen har styrt har det dessverre blitt veldig tydelig at mennesker med store rusutfordringer og alvorlig ruslidelse ikke inngikk i kategorien «vanlige folk» som skulle få det bedre. Støre-regjeringen har ikke bare plassert dem nederst ved bordet, de har trukket stolen bort under dem også.