Ungdomskriminaliteten øker – det kan vi ikke akseptere

Det er på tide å sette inn sterkere og mer treffsikre tiltak for å forhindre at barn og unge rekrutteres til en kriminell løpebane og for å stoppe kriminaliteten før den har skjedd. Derfor har Høyre fremmet totalt 15 forslag på Stortinget for å forsterke kampen mot ungdomskriminalitet.

Anne Kristine Linnestad. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.

Kriminaliteten i Norge og i Nordre Follo, blant unge, blir stadig mer alvorlig. Tall som ØB publiserte tidligere i år viste at økningen i straffesaker hvor unge lovbrytere er involvert, har økt med 57 prosent.

Vi i Høyre mener at det er tre hovedområder vi må satse på og det er forebyggende arbeid, flere synlige politifolk i lokalmiljøene våre og virkningsfulle reaksjoner for lovbryterne. Det betyr at vi både må ha tiltak som hindrer at ungdommene våre rekrutteres av kriminelle miljøer, men vi må også stramme inn tiltakene for dem som allerede er rekruttert og har startet med kriminell virksomhet.

Vi mener at unge som begår kriminelle handlinger må få en rask reaksjon og at konsekvensene må være konsekvente og forutsigbare fordi vi vil at alle innbyggerne våre skal følge trygghet i hele kommunen. Noe av det aller viktigste er å forebygge og forhindre at barn og unge faller utenfor og kommer inn på en kriminell løpebane. Det er flere tiltak som da kan gjøres, både det å få færre til å falle fra i skolen og motvirke barnefattigdom, men også konkrete forslag som å legge til rette for kveldsåpne skoler og fritidsaktiviteter. Disse tiltakene skal være særlig rettet mot barn og unge i lavinntektsfamilier og i levekårsutsatte områder.

Vi må gripe inn tidligere nå vi ser at unge står i faresonen for å rekrutteres til kriminalitet. Derfor har vi i Høyre nå foreslått at det må sørges for én-til- én oppfølgning gjennom flere kommunale samarbeidsprosjekt og sikre politiet hjemmel til å pålegge mindreårige og foreldre å møte politiet før lovbrudd blir begått. Et annet konkret forslag er å fjerne taushetsplikten, slik at informasjon om unge i risikosonen kan utveksles mellom politi, kommune, fylkeskommune, skole og barnevern når det gjelder barn og unge i risikosonen for å begå kriminalitet. Det har vært svært vellykket i Danmark.

Vi mener også at det må slås hardere ned på kriminelle nettverk som bruker unge mennesker til å utføre kriminelle handlinger for seg, Å utnytte barn og unge til ulovlig virksomhet er, etter vår mening en kriminell handling, og derfor må vi endre lovverket slik at det blir straffbart å ansette, betale, instruere, overlevere eiendeler til, eller på annen måte involvere, noen som er under 18 år i kriminell virksomhet.

Politiet må også ha de nødvendige verktøyene, ressursene og den bemanningen som trengs dersom de skal klare å stoppe den økende kriminaliteten fra å eskalere ytterligere. I områder med mye kriminalitet kan det være relevant med permanent områdevæpning. Områdebevæpningen kan være en utvidelse av punktbevæpningen, og eksempelvis være avgrenset til bydeler eller geografiske driftsenheter. Områdebevæpningen kan fungere som et prøveprosjekt for mulige lignende tiltak i andre deler av landet. I tillegg vil vi at politiet skal sikres hjemmel til å benytte fotlenke på personer som er ilagt oppholds-forbud i bestemte områder, i bestemte tidsrom, dersom personene er dømt for gjengrelatert kriminalitet

Det er på tide å sette inn sterkere og mer treffsikre tiltak for å forhindre at barn og unge rekrutteres til en kriminell løpebane og for å stoppe kriminaliteten før den har skjedd. Derfor har Høyre fremmet totalt 15 forslag på Stortinget for å forsterke kampen mot ungdomskriminalitet.

Av Anne Kristine Linnestad, stortingsrepresentant. Innlegget stod først på trykk i Østlandets Blad.