EU = en viktig luksuriøs buffé av fremtiden

Den europeiske union (EU) kan sammenlignes med en luksuriøs buffé, der man kan nyte en rik variasjon av retter fra ulike europeiske nasjoner.

Kitty
Kitty Theobald Gjerland, Politisk nestleder, Arendal og Grimstad Unge Høyre

Takket være EØS-avtalen (Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet) har vi i Norge nytt godt av en fri flyt av tjenester, personer, varer og kapital. Dette er noe som har skapt jobber, muligheter for norske bedrifter, og åpnet opp for utdanning i andre land. På den negative siden, så har vi som EØS-land blitt pålagt lover og regler som vi selv har hatt begrenset påvirkning på. Stemningen i Europa har endret seg, men vi har likevel ennå ikke hoppet på sjansen til et fullverdig EU-medlemskap. Det er på tide at Norge får en stemme ved bordet!

Å få et medlemskap i EU vil gi oss en sjanse til å virkelig oppleve de kulturelle gledene og undervurderte kraften fra de svenske kjøttbollene, den italienske pizzaen, og den franske gastronomien. Det er på tide å gi våre smaksløker en sjanse til å leve i harmoni med alle disse smakene, uten å bli begrenset av vår smålige nasjonalisme.

Men vent litt, sa noen suverenitet? Å være en selvstendig nasjon har absolutt sine fordeler, men la oss være realistiske her – som en bitteliten fisk i et globalt hav, er det grenser for hvor mye innflytelse Norge kan ha. Et EU-medlemskap vil ikke bare åpne opp for kulinariske opplevelser, men vil også gi oss tilgang til en overflod av innovative ideer, bærekraftige løsninger og teknologiske fremskritt. Vi er bedre rustet til å møte våre utfordringer sammen med våre europeiske naboer. Å bli med i EU vil gi oss muligheten til å fiske i det samme vannet som de “store gutta”. Vi vil kunne være med i samtaler der det blir tatt viktige avgjørelser, og påvirke de beslutningene som bestemmer vår felles fremtid. EU vil gi oss muligheten til å være en del av et sterkt fellesskap, hvor vi kan samarbeide, utveksle kunnskap, og dra nytte av en sterkere front mot fiendtlige nasjoner.

Derfor mener jeg at det er på tide å løfte blikket vårt og se utover fjordene og fjellene som omgir oss. Vi står ved et historisk veiskille, der Norge kan bli med i EU og forme vår fremtid i et globalt fellesskap. Som Friedrich Nietzsche en gang sa: «Det som ikke dreper oss, gjør oss sterkere.»

Sammen kan vi forme en luksuriøs buffé av fremtiden, så la oss omfavne utfordringene, utvide horisonten vår og vise verden hva Norge er laget av!

Kitty Theobald Gjerland
Politisk nestleder, Arendal og Grimstad Unge Høyre