Høyre er garantisten for valgfrihet i omsorgen

I Norge kan vi velge mye. Heldigvis. Ingen blander seg opp i om du handler fredagstacoen på Meny eller på Rema 1000. Valget spiller kanskje ikke så stor rolle, men det er ditt. Andre tjenester og ikke minst hjelpetilbud er viktigere. Da spiller valgfriheten en desto større rolle.

Hilde Onarheim. Leder av utvalg for helse og sosial i Bergen bystyre. Foto: Hans Jørgen Brun

Helse er en slik sak. Vi alle ønsker oss gode, forutsigbare og trygge tjenester når vi blir eldre. De fleste ønsker å bo hjemme lengst mulig, med tilrettelagt hjelp. Det kan være hjemmesykepleie, eller kanskje kun få hjelp til praktiske gjøremål, det vi betegner for praktisk bistand i hjemmet.

Med fritt brukervalg bestemmer du selv hvem som kommer hjem til deg for å hjelpe. Her har de private leverandører vist at de i større grad sikrer at du kjenner hjelperen som kommer, mens kommunen stadig sender inn nye og forskjellige personer. I «Brennpunkt» NRK fra forrige uke var det absolutt vist gjennom skjulte videoopptak. Når vi snakker med eldre, forteller de om utryggheten det gir når stadig ukjente kommer for å hjelpe.

Derfor fremstår det smått absurd at Arbeiderpartiet i Fanaposten kaller eldre sine valg om hvem som skal komme hjem til dem for «Høyre sitt ideologiske eksperiment». Det er her Arbeiderpartiet kortslutter og avslører at de er ute av stand til å forstå konseptet valgfrihet. For det er de eldre selv, ikke Høyre, som velger. Det eneste Høyre ønsker å garantere, er at de eldre har mulighet til å bestemme selv.

Byrådet har ikke gjort nok for å bedre de kommunale tjenestene, men det legitimerer jo på ingen måte at de vil fjerne private. Ap er sjokkerende ærlige på at dette er en selvbestemmelsesrett de går til valg på å avskaffe. De er også ærlige på at de kan ta bedre valg på vegne av de eldre, enn de eldre kan ta på vegne av seg selv. Dette er Høyre grunnleggende uenig i.

De skriver at valgfriheten «skapet et unødvendig ekstra ledd». Det er feil. Vi kan også velge mellom flere butikker, men det gjør ikke valgfriheten unødvendig i seg selv. Når de eldre selv velger private, så vil jeg argumentere for at det tvert imot er svært nødvendig. Derfor vil Høyre alltid være på lag med enkeltmenneskets rett til å beholde rettigheter, mangfold og valgfrihet.

Innlegget stod først på trykk i Fanaposten 24.01.2023