Festtaler hjelper ikke, nå må vi komme oss ut av startblokkene!
Kommende generasjoner skal også kunne glede seg over et aktivt friluftsliv ved og på fjorden
Når vi kommer til Norge sjøveien sørfra, er det majestetiske Færder fyr som ønsker oss velkommen. Litt innenfor skimter vi Verdens Ende, som flere hundre tusen mennesker besøker hvert år. Da er vi kommet inn i Norges største maritime nasjonalpark.
Helt siden det kom mennesker til Norge for over 11500 år siden, har det vært sjøen og sjønære områder som har gitt grunnlag for bosetning, utvikling og fremgang.
I dag er det over 1,6 millioner mennesker som har sin tilknytning til Oslofjorden.
Vi, og mange med oss, har våre historier og opplevelser sterkt knyttet til fjorden og skjærgården.
Dagen blir ikke helt den samme uten Oslofjorden!
Utslipp av miljøgifter, organisk materiale, næringssalter og marin forsøpling fører til at økosystemet i fjorden er i ferd med å kollapse. Oslofjorden er et av områdene i Norge med høyest nivå av mikroplast. Menneskeskapt påvirkning i og ved fjorden fører til at torsk, tareskog, ålegras, blåskjell og hummer er i ferd med å forsvinne. Japansk sjøpung – som mer treffende kalles havnespy – er i fremmarsj mot Oslofjorden.
Forvalteransvaret gir oss en forpliktelse til å ta vare på naturen og etterlate den i bedre stand til våre etterkommere. Det er 32 kommuner som grenser til Oslofjorden, og nedbørsfeltet for Oslofjorden omfatter 118 kommuner.
Oslofjorden er alvorlig syk og nå må det handles.
Derfor er denne saken en av de to viktigste sakene for Vestfold Høyre i denne valgkampen.
Vestfold Høyre vil derfor jobbe for å:
• etablere samarbeid mellom kommunene om rensing av avløpsvann
• arbeide for statlig støtte til biologisk rensing av avløpsvann
• samarbeide med landbruket for å redusere avrenning
• være pådriver for å etablere regionale anlegg for tømming av båtseptik
• restaurere marin natur gjennom å etablere flere verneområder
• samarbeide med fiskerinæringen om tiltak for gjenoppbygging av fiskebestandene
• redusere utslippskilder som bidrar til mikroplast i naturen og støtte den frivillige innsatsen for rydding av strender med strandrydding
Samarbeid og økonomi er nøkkelordene i denne sammenhengen. Vi er ikke helt sikre på om Ap i regjering signaliserer det når klima- og miljøminister Espen B. Eide i februar i år uttalte til Kommunal Rapport, og gjentok det i et intervju med NRK 6. mai, om oppgradering av renseanlegg i kommunene: –De som bruker vann- og avløpstjenestene må dekke kostnadene. Dette mener jeg må ligge fast.
Det klima- og miljøministeren sier, er at innbyggerne må betale.
Spørsmålet er om hele regningen for å bygge eller oppgradere renseanlegg for nitrogenrensing skal lempes over på folk flest? Det er etter Vestfold Høyre sin mening for voldsomt, og for lettvint å velte hele regningen over på kystkommunene i Oslofjorden.
Vestfold Høyre mener at i et så stort prosjekt må nasjonale myndigheter i langt større grad enn i dag på banen. En finansieringsplan som inkluderer støtteordninger, og rentesubsidier bør på plass. En helhetlig, konkret plan over hele Oslofjorden der behovet for samlet rensekapasitet og hvordan denne mest effektivt kan utbygges bør også igangsettes. Det må komme krav til rensing gjennom forskrift, og lederskap for å ta fatt på jobben.
Selvsagt skal forurensere betale, men dette prosjektet, som omfatter nedbørsfelt for 118 kommuner er for stort til at hver enkelt kommune kan ta hele regningen.
Tønsberg og Færder kommuner, har et estimert kostnadsoverslag på mellom 800- 1000 millioner, for et nytt renseanlegg i sin region.
Derfor må både regionalt nivå, som er fylkeskommunen, og nasjonalt nivå på banen. Et forpliktende samarbeid må på plass på tvers av de ulike forvaltningsnivåene.
Høyre har et mål om en ren Oslofjord som er tilgjengelig for alle. Fjordens enorme verdi som rekreasjonsområde skal styrkes. Kommende generasjoner skal også kunne glede seg over et aktivt friluftsliv ved og på fjorden.
Vestfold Høyre skal derfor lede an i arbeidet for en frisk Oslofjord og sammen med næringslivet, frivilligheten, offentlige instanser og kommunene sørge for at det rike livet i fjorden kommer tilbake.
Det skylder vi de neste generasjonene, intet mindre!