Følg med, Færder!
Følg med, Færder!
Ordet kommuneplan er ikke spesielt fengende eller sexy. Du har mest sannsynlig ikke et forhold til ordet eller betydningen av det. Det skulle vi imidlertid ønske var tilfelle. Fordi kommuneplanen som skal vedtas i Færder kommune nå kan bety store endringer på din eiendom, ditt næringsareal, din hytte eller brygge i Færder kommune.
Tenk deg at de planene du har om å skille ut to tomter til barnebarna og la de få bygge i hagen, endelig kan gjennomføres etter et par års koronatåke. Planene er drøftet og skissert på utallige servietter og diskutert i utvidet familieråd gjennom flere år. Selvfølgelig forhørte du deg med kommunen for 5 år siden fikk til svar at dette var et prosjekt som det ikke skulle by på utfordringer å få tillatelse til…… det var bare dette med å komme i gang.
Når du nå endelig kommer i gang, kan det hende at det nye forslaget til kommuneplan i Færder hindrer deg i det.
Kommuneplanen justeres normalt hver kommunestyreperiode. I dette tilfelle har arbeidet pågått fra 2020, og forslag på ny kommuneplan ble sendt ut på høring 6 januar i år. Det er planlagt at den skal vedtas før nytt kommunevalg 11.september i høst.
I utgangspunktet skal kommuneplanen samsvare med faktisk bruk av områdene i kommunen. Brukes en eiendom til næringsvirksomhet, er det naturlig at området er definert i kommuneplanen som næringsområde. I tillegg skal kommuneplanen legge føringer for hva som skal være tillatt av nye byggetiltak i de ulike områdene i årene fremover.
Færder består av de to tidligere kommunene Tjøme og Nøtterøy som hadde hver sin kommuneplan. I denne justeringen av kommuneplanen har kommunens administrasjon forsøkt å forene de to tidligere kommuneplanene slik at det blir så like bestemmelser som mulig. Derfor har det i denne omgangen blitt foreslått store endringer i deler av kommunen.
Det som dessverre en del vil oppleve er at deres eiendom har fått endret arealformål. Det vil si hva eiendommen kan brukes til. For de flestes vedkommende gjøres dette uten at eier har blitt kontaktet i forkant og uten dialog om hva kommunens forslag til endring vil ha å si for driften/bruken av eiendommen. Det nye forslaget til kommuneplan som Færder kommune har hatt ute på høring, er dessverre en betydelig innskrenkning av mange private eiendommers muligheter. Dette forslaget fikk støtte av partiene Rødt, Sv, Krf, mdg og Ap.
Ordfører i Færder, Jon S. Andersen, uttaler til TB at han nesten er litt trist, og synes det er gærent at Høyre, Frp ,Venstre og Sp er mot forslaget til ny kommuneplan.
Vi er også triste. Plan- og bygningsloven er en JA-lov. Det er på grunnlag av hva som står i kommuneplanen at vi som er politikere og administrasjonen kan vedta hva innbyggere har av muligheter eller begrensninger til å gjøre noe på egen eiendom. Når kommunens forslag til kommuneplan legger store begrensninger på hva DU kan gjøre på din eiendom, ja, da er det lov å være litt trist.
Frp, Venstre, Sp og Høyre har laget et eget forslag til bestemmelser som vi håper å få flertall for. Dette forslaget åpner for at den enkelte skal få større muligheter for å gjøre noe på egen eiendom. Vi mener at kommunen bør si ja når den kan, og nei når den må.
Vi ønsker selvsagt å ta vare på strandsonen i kommunen vår, og vi sier nei til nye tiltak som bygger ned strandsonen. Det vi ønsker, er at hver eneste sak, både i og utenfor strandsonen, skal behandles individuelt ut fra overordnede hensyn. Når detaljerte krav gjøres absolutte, vil alt for mange oppleve avslag som oppleves som urimelige.
Det er et variert bomønster i Færder kommune og det ønsker vi at det fortsatt skal være. Vi fyller ikke opp skole eller fotballag på Tjøme ved å si nei til utvikling av eiendommer syd i kommunen.
I en rekke områder som nå er avsatt til boligformål, blir det foreslått forbud mot nye boliger. Det gjelder særlig på Tjøme, Brøtsø og Hvasser. Dette er gjort uten at grunneiere er kontaktet på forhånd og vil medføre en sterk begrensning av fremtidig bruk og verdi på eiendommen. For mange vil dette føles svært inngripende.
Høringsforslaget til kommuneplan vil gjøre det enklere for administrasjonen i Færder kommune å behandle byggesaker. Svært store begrensninger gjør det veldig enkelt å si nei!
Det har kommet over 400 reaksjoner på forslaget til ny kommuneplan. En så massiv medvirkning betyr at vi må ta innspillene på alvor. Vårt utgangspunkt for dette arbeidet er å si ja når vi kan, og nei når vi må.
Vi kan ikke vedta, eller lovbestemme at vi skal ha økt aktivitet og økt tilflytting. Vi må legge forholdene til rette for at det skal være attraktivt å bo og arbeide i Færder.
Så følg med på hvordan de ulike partiene arbeider videre med kommuneplanen – det kan angå DIN eiendom.
Leserinnlegg I Tønsbergs Blad fra Pål Ese (H) og Gunnar Fredriksen (FrP) på vegne av kommunestyregruppene i Høyre og Frp i Færder