Høyres forslag til kommuneplanens arealdel
Vi trenger en kommuneplan som legger til rette for flere innbyggere. Kommuneplanens arealdel setter de overordnete føringene for utvikling og vern av Frogn kommunes arealer. Politikernes prioriteringer og valg har stor betydning for kommunens befolkningsutvikling, økonomi, tilretteleggelse for friluftsliv og kommunens håndtering av natur- og klimautfordringene.
Etter Høyres syn er vår største utfordring at kommunens befolkningsvekst er for lav. Vi trenger flere barnefamilier og vi trenger flere innbyggere som kan bidra til å styrke kommunens økonomi. Fallende barnetall, i kombinasjon med en aldrende befolkning forrykker balansen mellom aldersgruppene og truer den gode dynamikken som preger Frognsamfunnet. Vi trenger derfor å sette av tilstrekkelige arealer til å sikre et variert tilbud av boliger.
Samtidig må vi sikre at kommunens sammenhengende friluftsarealer ikke blir bygd ned.
Dette er de overordnete perspektivene Høyre har lagt til grunn når vi har utarbeidet våre endringsforslag til kommuneplanens arealdel.
Høyre har fremmet flere endringsforslag til bestemmelsene som skal sendes på høring. Vi mener det er lagt inn for mange hensynsoner og har varslet at vi ønsker en gjennomgang av disse som en del av høringsprosessen. Vi har også fremmet forslag om å ta med 17 av de totalt 57 arealinnspillene som er sent inn til planen. Disse kommer i tillegg til de 11 innspillene som kommunedirektøren selv har tatt med. 9 av områdene vi har foreslått tatt med ønskes tilrettelagt for boligbygging. De vil bidra til en større boligvariasjon enn det som er lagt til grunn i de store områdeplanene og vil være spesielt egnet for barnefamilier. Øvrige 8 områder er mindre justeringer.
Her er hovedpunktene i Høyres forslag som ble fremmet i kommunestyret 12. desember.
- Kommunen må balansere behovet for vekst og vern. For noen områder må vi prioritere vekst, for andre områder vern.
- Ubebygde arealer har verdi i forhold til natur, klima og friluftsliv. Når slike arealer bygges ned innebærer dette en samfunnskostnad, utover selve byggekostnaden. Dette betyr at man skal være restriktive til å bygge ned slike arealer. Høyre mener likevel at det vil være feil å legge krav om arealnøytralitet til grunn for kommunens arealpolitikk. Det vil i for stor grad begrense kommunens muligheter til nødvendig utvikling.
- Det må legges til rette for variert boligbygging. Innenfor byutviklingsplanen og områdeplanen for Kolstad vil det i all hovedsak bygges leiligheter. For å sikre nødvendig variasjon må det i tillegg legges inn områder for småhusbebyggelse.
- Videre må det legges bedre til rette for moderat fortetning
- Kravene til vern av stedskvaliteter og kulturmiljø må reduseres. Frogn har mye å ta vare på, samtidig kan vi ikke ha som overordnet føring at alle nye planer og tiltak skal ivareta og videreutvikle Frogns omgivelser og bygningsmiljø. Dette vil effektivt hindre spennende og innovative løsninger som vil tilføre Frogn nye kvaliteter
- Tilrettelegging for gange, sykkel og kollektivt kan ikke ha høyere prioritet enn tilretteleggelse for bil. De ulike transportformene må sidestilles.
- Parkeringsbestemmelsene må sikre at alle nye boliger har minst en parkeringsplass. Det må også legges realistiske bestemmelser til grunn ved etablering av nye idrettsanlegg
- Det bør åpnes for større fritidsboliger enn i dagens bestemmelser. Høyre vil at den maksimale størrelsen på fritidsboliger økes fra dagen 90 m2 BRA til 150 m2
- Det må etableres en markaplan som sikre kommunens frilufts arealer for kommende generasjoner. Skal planen stå seg over tid er det viktig at den ikke blir en verneplan som omfatter jordvern, naturmangfold, kulturminner og kulturmiljø slik at det eksempelvis ikke blir mulig å drive skogen eller tilrettelegge for idrettsaktiviteter.
- Kommunedirektørens forslag er at grønn grense begrenses til byutviklingsplanen. Det er innenfor dette området 80% av boligbyggingen skal foregå. I denne runden har vi kun foreslått en liten utvidelse ved Holterkollveien.
Vi er klar over at våre forslag vil kunne føre til innsigelser. Det er ikke dramatikk knyttet til det. Hvis vi ikke tør å utfordre de nasjonale og regionale føringene vil vi i realiteten gi et tydelig signal om at vi er fornøyde med de føringene som gjelder, blant annet regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus.
Samtidig er det svært viktig for Høyre at vi holder fremdriften i denne planen slik at planen kan vedtas i denne kommunestyreperioden.
Etter at høringen er gjennomført ønsker vi at kommunestyret gjennomgår de ulike høringsinnspillene og eventuelle innsigelser fra overordnete instanser. Slik at vi kan prioritere hvilke innspill vi skal ta med når planen skal på 2. gangs behandling.
De av våre forslag som ikke får gjennomslag i denne runden vil vi ta med oss når planen skal rulleres i neste kommunestyreperiode.