Gjesdal Høyre ønsker lokal fyrverkeriforskrift
Gjesdal kommune har ikke egen fyrverkeriforskrift. Søknader om bruk av fyrverkeri utenom tillatt periode (1800-0200 nyttårsaften) behandles av politiet. Brannvesenet må også godkjenne søknaden. Dersom sikkerhet er ivaretatt og det ikke kommer innvendinger av vesentlig karakter, godkjennes søknaden nærmest som en formalitet.
Kongeparken bruker fyrverkeri som en del av førjulsarrangementene fra siste uke i november.
Fra et dyrevelferdsperspektiv er disse hyppige fyrverkerioppskytingene meget problematiske. Noen dyreeiere må evakuere hjemmet sammen med dyrene sine mens fyrverkeriet pågår. Andre som ikke har denne muligheten, opplever at dyrene er nervøse og redde langt ut på nyåret. Husdyr i fjøs flere kilometer unna blir skremt av smellene fra fyrverkeriet.
Lov om dyrevelferd §3 Generelt om behandling av dyr lyder «Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger». Hyppig bruk av fyrverkeri over en lengre periode må kunne sies å være en unødig påkjenning og belastning for mange dyr, og er dermed i strid med dyrevelferdsloven.
Småbarnsforeldre i nabolaget til Kongeparken opplever fyrverkeriet som svært sjenerende. Det foregår på et tidspunkt der de minste nettopp har lagt seg og er ekstra vare for uventet støy. Vi ønsker å tiltrekke oss unge familier og prioriterer barn og unge i tjenestetilbudet. Å vekke babyer som nettopp har sovnet kveld etter kveld i ei travel førjulstid harmonerer ikke med kommunens målsetting på dette området.
Vi kan heller ikke se bort fra at personer med uheldige erfaringer fra eksempelvis krigsområder kan retraumatiseres av støyen fra eksplosjonene.
Fyrverkeri medfører spredning av microplast over et stort nedslagsfelt, og kan i tillegg også spre blant annet tungmetallforbindelser. Det antas å være alment kjent at slik spredning i natur og på beiteland ikke er ønskelig. Det genereres også mye røyk som kan være til stor plage for folk med luftveisproblemer.
Kongeparkens behov for stemningsskapende effekter anerkjennes fullt ut. Jeg mener likevel det må være andre, mer moderne og i enhver forstand mer miljøvennlige alternativer enn tradisjonelt fyrverkeri på bæreraketter for å skape god førjulsstemning. Et alternativ er lasershow, som blir stadig mer populært og som i seg selv er lydløst og utslippsfritt.
Et annet alternativ – som dog ikke reduserer problemet med microplast og tungmetaller – er såkalt stille fyrverkeri der den kjemiske sammensetningen er slik at stoffene reagerer så å si lydløst. Et tredje alternativ er bakkebasert fyrverkeri som vil medføre mindre luftbåren støy, og også begrense nedslagsfeltet for microplast og tungmetaller.
En saksutredning av kommunal fyrverkeriforskrift er satt i gang, og saken vil foreligge til politisk behandling utpå nyåret. Dersom det blir politisk flertall for kommunal fyrverkeriforskrift vil kommunen få mulighet til å veie de kryssende interessene rundt bruk av fyrverkeri opp mot hverandre.
Jeg har stor tro på at vi kan finne løsninger som vil ivareta hensynet til dyrevelferd og miljø og minimere forurensning, samtidig som Kongeparken fortsatt får skape julestemning for sine gjester.
Marit Høie (H)
leder, Utvalg for kultur og samfunn