Jøran om verdensdagen for psykisk helse
Jøran Dahl reflekterer og kommenter verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober. Ikke minst er han åpen og deler sine egne erfaringer. Dagen da vi alle kanskje burde stoppe litt opp og reflektere over egen psykisk helse. For det er nå en gang slik at vi alle har den. Den psykiske helsa. Noen bedre enn andre.
For meg personlig fikk min psykiske helse seg en smell på slutten av 90-tallet. Som ung soldat var jeg tre ganger ute for å gjøre min del for verden. Det var både bomber, granater og kuler som, bokstavelig talt, suste rundt ørene mine.
Du kan si at det var skremmende nok å bli beskutt, bære vekk hjemmelagde bomber eller rydde cluster bombletts, disse små sprenglegemer sluppet fra fly og som kan eksplodere for et godt ord. Men alt dette, tro meg eller ei, var ikke like skremmende som det som skulle møte meg her hjemme da senreaksjonene kom: uvisshet, ensomhet, bli mistrodd, uglesett, ledd av og bett om å ta meg sammen.
Tabuet og skammen la seg som et teppe over meg og bedre var det ikke å bli møtt med uvitenhet og tidvis uvilje av de som skulle hjelpe meg. Hvis jeg skal oppsummere årene 2001 til 2011 med ett ord, så er det «redd». Jeg unner ingen å gå rundt å være redd.
For min del begynte helbreden da vi flyttet til Oltedal. Fred, ro og frisk fjelluft. Verdens beste bygd, om noen lurer. For deg som har tunge dager, kan kanskje det å tørre si ifra være det som skal til for å få det bedre? Til deg som enten mobber eller er med på å opprettholde mobbing: slutt! Det er ingen ære i å være med på å ødelegge liv.
Gjesdal Høyre ønsker å sette psykiske lidelser på politisk dagsorden. Vi vil at barn og unge så vel som voksne skal slippe å måtte streve med psyken, men heller lære å bygge resiliens (motstandskraft) slik at de er bedre rustet til voksenlivet. Vi vet mer i dag om psykiske lidelser enn vi gjorde for 10-15 år siden.
Det behøver ikke lenger være flaut å gå på en smell! Det skjer flere enn du tror, og for at færrest mulig skal ramle ut er det viktig å kjapt ta tak i problemene. Det gjelder uansett om det er barn eller voksne. Det finnes hjelp og det finnes løsninger!
Så kommer vi dessverre ikke utenom selvmord. Kan du forestille deg hvor vondt et menneske har det når døden er den som virker mest forlokkende? Til deg som tenker på selvmord: ja, jeg forstår deg. Det er «nødventilen», er det ikke? Men tenk så permanent løsning, da!
Tror meg når jeg sier det er bedre alternativer. Ring Mental Helses hjelpetelefon 116 123 eller Alarmtelefonen for barn og unge 116 111, Kirkens SOS på 22 40 00 40 eller chatte på SOSCHAT.no. Snakk med noen, be om hjelp! Husk – for deg som er i denne situasjonen virker alt umulig og uoverkommelig. Men det er det ikke. Mange kan hjelpe deg. En venn kan hjelpe deg. Far eller mor kan hjelpe deg. Jeg kan hjelpe deg. Du er ikke alene!
Det har vært en del snakk om gratis mat i skolen. Det vil koste 2,3 milliarder kroner årlig (ref.: utdanningsnytt.no). Gjesdal Høyre synes det høres fint ut med gratis skolemat, men tenker det kanskje er lurere å bruke pengene på enda bedre helsetjeneste i skolen samt andre tiltak som gjør skolen til et enda bedre sted å være.
Helsedirektoratets normtall tilsier at Gjesdal skulle hatt nesten seks helsesykepleierstillinger i skolehelsetjenesten. Realiteten er 2,6 pr. i dag. Skolehelsetjenesten i Gjesdal forteller om en svak
bedring siden november i fjor, men langt fra godt nok. Både lærere, elever og foreldre forteller om større behov for skolesykepleiere og da er det for oss som lokalpolitikere viktig å strekke oss etter å få oppfylt minstekrav. Gjesdal Høyre ønsker å bidra til at vi i kommer oss opp på anbefalt minstekrav innen 2022. Normtallene er ikke lovpålagt, men anbefalt minstekrav.
I dette innlegget representerer jeg meg selv som privatperson, som gjesdalbu og som politiker for Høyre. Så hvis jeg kan få avslutte litt politisk: Det koster samfunnet mange penger når mennesker faller ut. Jeg kan vanskelig se for meg en mer korrekt høyrepolitikk enn å ta raske grep og stødig hjelpe menneskene før det går for langt. Det er i alles interesse – ikke minst den som trenger hjelpen.
Jøran Dahl