Et budsjett for et bedre Melhus
I dag vedtas det et budsjett for et bedre Melhus. Et Melhus med kunnskap i skolen, trygg omsorg, bedre trafikksikkerhet, mer kultur og orden i økonomien. H, Ap og KrF jobber sammen for å gjøre Melhus enda bedre.
I dag behandler kommunestyret Melhusbudsjettet for 2017 og Økonomi— og handlingsplan for 2017-2020. Med forslaget fra Høyre, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti blir det et budsjett for et enda bedre Melhus.
Denne økonomi- og handlingsplanperioden strekker seg ut valgperioden og inn i den neste. Melhus kommunes økonomi har forverret seg, men den er fortsatt god nok til å gi gode tjenester til innbyggerne. Gjeldsgraden er forholdsvis stor og kommunens økonomi er følsom overfor økning i rentenivået. Det er derfor viktig at rådmannen fortsatt har god budsjettstyring, samtidig som kommunestyret fører en ansvarlig og realistisk budsjettering for det kommende året og for økonomiplanperioden som helhet. En forutsetning for fortsatt å gi gode tjenester er at kommunen har god økonomistyring og gjør innsparinger der det er mulig, uten at det går utover tjenestetilbudet Samarbeidspartiene Ap, H og KrF er enige om at eiendomsskatten skal beholdes på dagens nivå i denne valgperioden, og ikke økes.
Melhus kommune står igjen ovenfor et stort løft økonomiplanperioden i form av ny Gimse skole. Dette vil kreve at vi grundig går igjennom alle muligheter for å øke inntektene og redusere utgiftene til kommunen.
Administrasjon, støtte og utvikling
Bystyret i blant annet Bergen og Trondheim har vedtatt å sende penger til Syria og Aleppo, med oppfordring om at andre kommuner følger opp dette. Melhus kommunestyre følger opp denne oppfordringen og vil bevilge 100 000 kr til Røde Kors som skal brukes i Syria.
Eldre er en viktig ressurs i samfunnet vårt, og vi ønsker at de skal holde seg friske lengre. Trivselstiltak og sosialt samvær med andre er både forebyggende og helsefremmende. H, Ap og KrF ønsker å sette av 30 000 kr til Eldrerådet slik at de har midler til å stå for arrangement.
Oppvekst og kultur
I Rådmannens forslag er det satt av til sammen 1,44 mill. kr over 4 år til tidlig innsats. Dette ser vi svært positivt på og forventer at dette går til å redusere gruppestørrelsene ytterligere på 1.-4. trinn.
Melhus kommune har i flere år hatt et eget fond for kompetanseutviklingsmidler for grunnskolen. Ved inngangen av 2017 vil det være igjen 120 000 kr i fondet. Vi ser det som svært viktig at dette fondet får tilført nye midler for å fortsette etter- og videreutdanningen innen området. Derfor setter H, Ap og KrF av 2 mill. kr i 2017 og 1 mill. kr i 2018 til formålet.
Ved skoler og barnehager i kommunen har lekeapparat blitt fjernet etter pålegg fra kommuneoverlegen pga. at de ikke er i forsvarlig stand. For de fleste skoler og barnehager kan det være en stor investering å få erstattet disse lekeapparatene. Derfor vil H, Ap og KrF i første omgang sette av 1,5 mill. kr til å erstatte disse lekeapparatene. Videre ber vi Rådmannen om å fremskaffe en total oversikt over de lekeapparat som er fjernet etter pålegg, med kostnadsberegning for hva det koster å erstatte de.
Det er viktig å støtte opp om de mange talentene kommunen har innen kultur og idrett og gjøre stas på de. Melhus kommune har i dag et kulturstipend og et idrettsstipend og det er mange godt kvalifiserte søkere til disse to stipendene. For at flere kan få tildelt et av disse stipendene så foreslår vi å øke potten med 20 000 kr pr. år.
For skolekorps er nye instrumenter og uniformer ofte en av de største investeringene de kan gjøre. Vi foreslår å etablere et instrumentfond for skolekorpsene i kommunen. Det settes av 500 000 kr i 2017 og 300 000 kr i 2018. Komite for oppvekst og kultur får i oppgave å utarbeide retningslinjer for fondet.
Stiftelsen Gamle Hovin har søkt Melhus kommune 65 000 kr til et bakerovnprosjekt. Ved tildeling i Formannskapet ble det gitt 25 000 kr. H, Ap og KrF vil tildele de resterende 40 000 kr som trengs for å realisere prosjektet. Kulturminnefondet og andre aktører har bidratt med ca. 350 000 kr og stiftelsen selv sørger for dugnadsinnsats verdsatt til ca. 100 000 kr. Gamle Hovin er kulturmiljø med verneverdi, og med dette prosjektet vil gamle baketradisjoner holdes i hevd.
Helse og omsorg
Prosjektet «100 år i eget hjem» er godt i gang, med 2017 som det virkelige oppstartsåret. Et viktig satsningsområde i prosjektet er hverdagsrehabilitering. H, Ap og KrF ønsker å sette av til sammen 1,4 mill. kr fordelt over 2017 og 2018 til et pilotprosjekt innen hverdagsrehabilitering. Midlene tas fra disposisjonsfondet, og er en oppfølging av fjorårets verbalforslag om en plan for satsning på hverdagsrehabilitering. Å komme i gang med hverdagsrehabilitering, er essensielt for å nå prosjektets mål. Ved hverdagsrehabilitering satses det på den enkelte og dennes helse på en måte som har gitt gode resultater som vi snarest må komme i gang med også på Melhus.
Landbruk, miljø og tekniske tjenester
Det settes av 1,5 mill. kr til ulike trafikksikkerhetstiltak. Dette gjelder blant annet skifte/oppgradering av gatelys og punktbelysning ved skoler og steder der det foregår ferdsel eller aktiviteter.
Det er fortsatt området i Melhus kommune som mangler bredbånd/mobildekning. Derfor går H, Ap og KrF inn for å sette av 300 000 kr i 2017, 500 000 kr i 2018, 500 000 kr i 2019 og 500 000 kr i 2020 for å sørge for å bedre situasjonen. Denne satsningen kommer i tillegg til de 500 000 kr som ble satte av i 2016.
Det settes av 200 000 kr til etablering av parkering i Vassfjellet på Kvål. Dette vil gjøre det enklere for flere å bruke marka.
Overordnede inntekter/utgifter
I sitt forslag til økonomi- og handlingsplan har rådmannen kommet fram til at driftsvirkningen av ny Gimse skole med idrettshall er av en slik størrelse at det ikke er mulig å finansiere innenfor eksisterende drift uten at kommunens inntektsgrunnlag økes. Rådmannen peker da på grep som kan gjøres innen eiendomsskatten som øker kommunens inntektsgrunnlag samt mulig effektivisering av kommunens tjenesteproduksjon fra 2020 som kan redusere utgiftene. Begge disse grepene er synliggjort i rådmannens forslag til økonomiplan for 2020.
Denne økonomi- og handlingsplanen strekker seg ut denne valgperioden og inn i den neste. H, Ap og KrF har i vårt forslag til budsjett for 2017 og økonomiplan fram til 2020 lagt inn innfasingen av finansieringen av ny Gimse skole over flere år enn det Rådmannen har lagt opp til. Det betyr at vi for budsjettet 2017 legger inn en generell innsparing i kommunen på 536 000 kr. For den øvrige økonomiplanen er det lagt inn en generell innsparing på 1 072 000 kr i 2018, 1 972 000 kr i 2019 og 3 972 000 kr i 2020. Samtidig legger vi inn mindre inntekter fra eiendomsskatt i 2020 enn Rådmannen foreslår. Vi vil komme tilbake til Rådmannen med en bestilling i første halvdel av 2017, hvor vi vil be om en sak på hvordan vi kan få fram mulige mindreutgift/merinntekt ifra 2020.
Til sammen vil dette bli et budsjett for kunnskap i skolen, bedre trafikksikkerhet, trygg omsorg og mer kultur, samtidig som vi holder orden i økonomien. H, Ap og KrF jobber sammen for å gjøre Melhus enda bedre. Dette er et budsjett for et bedre Melhus.