I dag ble budsjettet for Melhus kommune for 2018 vedtatt. Det gir en bedre fremtid for deg, din familie og Melhus.
Melhus skal være en god kommune å bo, leve og arbeide i. Derfor prioriterer vi i Melhusbudsjettet for 2018 å styrke barn, unge og familier, forbedre skolen, gi et bedre helsetilbud, og sikre utvikling i hele kommunen — i tillegg til å holde orden i økonomien. Det er det som vil gi en bedre fremtid for deg, din familie og Melhus. Høyre, Ap og KrF arbeider sammen for å gjøre Melhus enda bedre.
Du kan laste ned samarbeidspartienes budsjettforslag i sin helhet her
Økonomi- og handlingsplan for 2018-2021 strekker seg ut denne valgperioden og inn i den neste. Melhus kommunes økonomi er anstrengt, men den er fortsatt god nok til å gi gode tjenester til innbyggerne. Gjeldsgraden er forholdsvis stor og kommunens økonomi er følsom overfor økning i rentenivået. Det er derfor viktig at rådmannen fortsatt har god budsjettstyring, samtidig som kommunestyret fører en ansvarlig og realistisk budsjettering for det kommende året og for økonomiplanperioden som helhet. En forutsetning for fortsatt å gi gode tjenester er at eiendomsskatten beholdes, samtidig som at rådmannen har god økonomistyring og gjør innsparinger der det er mulig, uten at det går utover tjenestetilbudet Samarbeidspartiene Ap, H og KrF er enige om at eiendomsskatten skal beholdes på dagens nivå i denne valgperioden, og ikke økes.
Med tanke på kommunens økonomi og det handlingsrommet som er, har posisjon og opposisjon i år sett på muligheten for å få et størst mulig flertall for kommunebudsjettet. Posisjonen har derfor tatt inn en del av opposisjonens forslag for å oppnå dette.
Administrasjon, støtte og utvikling
Regionrådet Trondheim sør har bedt om at alle deltakerkommunene bidrar med kr 50 000 årlig til drift av regionrådet.
Det er tverrpolitisk enighet om at arbeidet med områdeplan for Brekkåsen skal påbegynnes våren 2018, men det er da behov for å leie inn konsulentbistand for å få gjort dette arbeidet. Det settes av kr 1 000 000 fra disposisjonsfondet til formålet.
Kultur og opplæring
Rådmannen har forslått endringer når det gjelder SFO. Vi ønsket å utsette de forslått endringene innen SFO. Rådmannen bes om å utrede saken videre og da med særlig fokus på innholdet/kvalitet i tjenesten.
Melhus kommune har to godt besøkte fritidsklubber på Lundamo og Hølonda og ungdomstorget på Melhus. Det er godt tilbud for barn og unge i kommunen, men det er ønskelig å kunne øke stillingsressursene for de som arbeider ved fritidsklubbene. Vi setter av kr 150 000 til økning i stillingsressurs for fritidsklubbene i kommunen.
Det er viktig å bidra til at idrettslagenes rammevilkår er gode. Det foreslås derfor å indeksregulere rammen for driftstilskudd til idrettslagene. Dette utgjør kr 30 000.
Videre ønsker posisjonen å bygge opp et anleggsfond for idretten igjen, som kan benyttes til å delfinansiere idrettsanlegg i kommune. Det settes av kr 1 500 000 fra disposisjonsfondet til formålet. Midlene skal kunne benyttes over flere år. Rådmannen utarbeider statuetter for bruk av midlene i samarbeid med idrettsrådet, og tildeling skjer av fagkomiteen jfr. instrument og uniformsfondet.
Stiftelsene Prestegårdslåna og Gamle Hovin gjør en viktig vernejobb og ivaretar kulturmiljøet ved disse to stedene. Det foreslås å øke det kommunale tilskuddet til stiftelsene med henholdsvis kr 25 000 til Stiftelsen Prestegårdslåna og kr 15 000 til Stiftelsen Gamle Hovin.
Horg og Flå skolekorps har hatt en stor rekruttering det siste året, noe som er svært gledelig. Dessverre har rekrutteringen vært så stor at det har ikke vært kapasitet nok til å ta inn alle aspirantene på kulturskolen. Horg og Flå skolekorps har derfor måttet leie inn egen instruktør for de. Posisjonen ønsker å støtte korpset ved å tildele de kr 66 000 til formålet. Midlene tas fra disposisjonsfondet.
Helse og omsorg
Posisjonen foreslår å styrke rammeområde 3 med kr 300 000. Dette kan f.eks. benyttes til enten å øke stilling for kreftkoordinator, rehabilitering eller hjemmetjeneste. Rådmannen gjør en kartlegging av hvor det er størst fremtidig behov innen rammeområdet og kan ved senere tertialrapporter foreslå hvor midlene kan benyttes med bakgrunn av behovene.
Horg sykehjem har behov for en ny minibuss. Det settes av kr 500 000 fra disposisjonsfondet til delfinansiering av minibuss.
Familie og forebygging
De siste årene har det vært en større satsning på skolehelsetjenesten/helsesøstertjenestene fra nasjonalt hold. Posisjonen ønsker å fortsette denne satsningen i Melhus og tilfører kr 300 000 til helsesøstertjeneste.
Landbruk, miljø og tekniske tjenester
Det settes av kr 150 000 fra disposisjonsfondet for årene 2018 og 2019 til rydding/opparbeiding av turstier i Melhus. Dette er et meget godt tiltak i et folkehelseperspektiv. Arbeidet med ryddingen kan gjennomføres av en sosial entreprenør som Hogst AS eller som et frivillig tiltak fra lag og organisasjoner.
Det settes av kr 150 000 fra disposisjonsfondet i 2018 og kr 300 000 i 2019 til tiltak i forbindelse med sentrumsplanen. Midlene skal benyttes til å starte opparbeiding av f.eks. grønne lunger, torg med paviljong osv. når sentrumsplanen er vedtatt. Posisjonen mener at det er viktig at en kommer i gang med dette så snart sentrumsplanen er på plass.
Kroa Kafe leie mye ut til ulike formål, men det er begrensninger når det gjelder dagens kjølemuligheter. Det settes derfor av kr 30 000 fra disposisjonsfondet til innkjøp av ett ekstra kjøleskap på Kroa Kafe.
Posisjonen ønsker å videreføre medfinansiering av bredbåndsutbygging/mobildekning i kommunen. I fjor ble det lagt inn kr 500 000 hvert år 2018-20, og det legges inn samme beløp for 2021.
Overordnede inntekter/utgifter
Som inndekning for de endringene vi har lagt inn på driften, har vi tilbakeført det overskuddet rådmannen hadde i sitt forslag og som var overført disposisjonsfondet. I tillegg har vi for budsjettet 2018 lagt inn en generell innsparing i kommunen på kr 470 000. For den øvrige økonomiplanen er det lagt inn en generell innsparing på kr 570 000 for de øvrige årene. Dette kommer i tillegg til tidligere innsparinger fra budsjettbehandlingen i 2016.
I forbindelse med behandling av regnskapsavslutning for 2016 ble det satt av 3 millioner på disposisjonsfondet til ramper på E6 ved Hofstad. Disse tilbakeføres til det generelle disposisjonsfondet, da ramper vil bli bygget i forbindelse med utbygging av E6 Kvål-Melhus, med byggestart sommeren 2019.
Verbalforslag
Følgende verbalforslag ble vedtatt, nr. 1-7 etter forslag fra Høyre, Ap og KrF:
1. Kommunestyret er enig at det er viktig med kompetanseutvikling og digitalisering, men ønsker ikke at eventuelle fremtidige utbytter fra Trønder Energi AS skal settes av til et eget fond for formålet disponert av rådmannen. Kommunestyret ber rådmannen om å lage en plan for dette og foreslå nødvendige disponeringer i forbindelse med regnskapsavslutning og fremtidige budsjett.
2. I forbindelse med eventuelt regnskapsoverskudd bes rådmannen om å prioritere digitalisering av byggesak slik at e-byggesak kan innføres i Melhus kommune. Arbeidet med innføring av e-byggesak startes opp i løpet av 2018. Det vil være naturlig å kontakte Trondheim kommune da de har erfaring med innføring av e-byggesak.
3. Høyeggen skole er den skolen i Melhus kommune med flest elever. De ble ikke tilgodesett med nye lekeapparater i potten Melhus kommune satte av i budsjettet 2017-2020. Da det står igjen midler i denne potten ber kommunestyret rådmannen gå i dialog med Høyeggen skole vedrørende behov for nye lekeapperater og lyssetting på skolen. Komite for oppvekst og kultur holdes løpende orientert om fremdriften.
4. Kommunestyret ber rådmannen styrke rehabiliteringsfeltet i kommunen, og komme tilbake til saken i forbindelse med kommende års tertialrapporter samt framtidige budsjett når det gjelder økonomisk oppfølging.
5. Kommunestyret ber rådmannen utrede innfasing av spyletoalett i kommunens egnede boliger. Rådmannen vurderer antall og hvor dette er mest hensiktsmessig..
6. Kommunestyret ber rådmannen bes ta utgangspunkt i FNs bærekraftsmål og bruke dem som rammeverk ved neste rullering av kommuneplanens samfunnsdel.
7. Kommunestyret ber rådmannen gå gjennom de ulike gebyrsatsene i Melhus kommune, inkludert fra interkommunale samarbeid, med tanke på å se på den totale avgiftsbelastningen, graden av kostnadsdekning på de ulike områder; samt å fremme forslag til forbedringer til politisk behandling.
8. Kommunestyret oppfordrer rådmannen å legge tilrette for at det etableres isflater ved alle skoler på egnet areal i vintersesongen. (Forslag fra Sp)
9. Kommunestyret ber rådmannen utrede ulike modeller for søskenmoderasjon på tvers av barnehage og SFO (kryssende søskenmoderasjon). Utredningen oversendes komite for oppvekst og kultur for vi dere politisk behandling. (Forslag fra Venstre)
10. Kommunestyret ber rådmannen utrede
– En ny tilbudsstruktur i SFO for hel- og halvplass
– Det bør også sees i sammenheng med en ny serviceerklæring for skolefritidsordningene i Melhus kommune, hvor det blir sett på hva SFO skal være, hvilket tilbud som blir gitt, og at dette tilbudet skal være likt i hele kommunen.
– Det bør også ses på bemanningsnormen i SFO
I dette arbeidet er det viktig at de aktuelle instanser blir hørt, som foreldreutvalget, tillitsvalgte og SFO-ledernettverket. Saken legges frem for komite for oppvekst og kultur for videre behandling. (Fra Sp, Frp, Ml, V — ble vedtatt i stedet for Høyre, Ap og KrFs opprinnelige forslag)
Et godt budsjett for deg, din familie og Melhus
Sammen skaper vi en bedre fremtid for deg, din familie og Melhus. Det følger Høyre, Ap og KrF opp gjennom Melhusbudsjettet for 2018. Det er et budsjett for å styrke barn og familier, forbedre helsetilbudet, sikre gode skoler, og utvikling i hele kommunen – samtidig som vi holder orden i økonomien. Slik står vi sammen for en bedre fremtid for Melhus!
Enig i våre prioriteringer? Bli medlem i Melhus Høyre i dag