Vårt felles ansvar
– Nesodden er grønn med mye natur, og slik vil vi fortsatt ha det, skriver Erik Adland, vår 31. kandidat, i dette leserinnlegget.
De siste 20 årene har Nesodden kommune fått mye bedre økonomi. Kommunen får inntekt tre steder: En andel av skatten innbyggere betaler av lønn, overføring fra staten, og gebyrer og avgifter som innbyggerne betaler for vann, renovasjon og andre tjenester. Det er særlig inntektene fra personbeskatningen som har økt. I 1993 var gjennomsnittlig skatteinntekt pr. innbygger 82 prosent av landsgjennomsnittet. For 2023 forventes 105 prosent, 779 millioner kroner. Økningen utgjør ca. 190 millioner kroner. Nesoddinger har økt sine inntekter mer enn landsgjennomsnittet.
Inntektene fra oss som bor her, gjør det mulig å gi gode velferdstjenester som barnehage, skole og eldreomsorg. Det er flere grunner til merinntekt fra personbeskatningen. Jeg mener at bygging av leiligheter og større eneboliger er en viktig årsak. På 90-tallet hadde Nesodden minste andel leiligheter i Follo. Slik er det ikke lenger.
Selv om det er bygd leiligheter og eneboliger, har Høyre og kommunestyret beskyttet svært mye av landbruks-, natur- og friluftsformål på Nesodden, arealer der det ikke er tillatt å bygge vanlige boliger. Av kommunens totalt 61 000 mål er 4 970 mål jordbruksareal og hele 42 100 mål skog. Bebygd areal utgjør bare 1 490 mål (2,4 prosent), veigrunn 1 360 mål.
Med klok arealbruk kan vi sørge for boliger til framtidige innbyggere, uten å legge press på natur og kystlinje. Høyre vil ikke bygge ut arealene mellom fylkesveiene 156 og 157. Det skal heller ikke bygges i strandsonen. Kommuneplanen legger opp til 100 nye boliger i året; 45 på Nesoddtangen, 35 på Fagerstrand og 20 spredt på resten. Vi kan nok bygge noe mer.
Boliger for unge er avgjørende for vårt lokalsamfunn. De er framtidens voksne som skal bidra til felles velferd, både gjennom at de skatter, og som nødvendig kompetanse og arbeidskraft. Utfordringen er å bygge rimelige boliger. Høye tomtepriser og byggekostnader, sammen med økende statlige og kommunale krav, medfører høye kvadratmeterpriser. Nærheten til Oslo presser også opp prisen. Jeg mener det er mulig å bygge billigere dersom aktørene samarbeider om nye utbyggingsmodeller.
Innbyggerne i Nesodden er vår største ressurs. Vi som bor her, vet at vi har et godt lokalsamfunn med en høyt utdannet, engasjert befolkning. Vi må legge til rette for flere, samtidig som vi tar vare på naturen. Det stemmer ikke, som flere partier påstår, at Nesodden bygges ned. Nesodden er grønn med mye natur, og slik vil vi fortsatt ha det.
Skrevet av:
Erik Adland, gruppeleder og 31. kandidat for Nesodden Høyre