Byrådet prioriterer barn og unge i Oslobudsjettet

I budsjettforslaget for 2025 prioriterer Høyre i byråd det viktigste først, nemlig barn og unge, din og min privatøkonomi og en grønnere by. 

Byrådsleder Eirik Lae Solberg
Byrådsleder Eirik Lae Solberg.

Det viktigste først

Byrådet legger frem sitt første budsjettforslag i en krevende økonomisk situasjon for Oslo.

Ikke bare er renten høy og prisstigningen dyr, vi kom også til alt annet enn dekket bord da vi inntok byrådskontroene i fjor. Det rødgrønne byrådet økte byens gjeld kraftig, og etterlot seg et negativt driftsresultat på hele 1,2 milliarder kroner.

I tillegg fratar Støre-regjeringen Oslo om lag 600 millioner kroner i årlige skatteinntekter.

Som Oslo og Norges fremste styringsparti, tar Høyre ansvar i en vanskelig tid. Vi kutter utgiftene, sørger for en mer effektiv bruk av dine skattepenger og prioriterer det viktigste først. Budsjettforslaget ruster byen for fremtiden, samtidig som vi har funnet rom for viktige og nødvendige satsninger på byens barn og unge.

Styrker innsatsen mot ungt utenforskap

Byrådets viktigste prioritering er å forhindre at barn og unge faller utenfor. For å få til det, må vi skape en skole der alle kan lykkes og sikre en god og trygg oppvekst for alle. I budsjettforslaget er det satt av nesten 300 millioner kroner til satsninger for barn og unge.  

Her er noen av satsningene: 

  • 5 millioner kroner til å hjelpe utsatt ungdom med overgangen fra ungdomsskolen til videregående. 
  • 12 millioner kroner til mer praktisk undervisning i skolen for unge i faresonen. 
  • 22 millioner kroner til opprettelse av en ny behandlingsinstitusjon for unge under kriminell lavalder. I tillegg styrkes barnevernet med ytterligere 30 millioner kroner. 
  • 25 millioner kroner til innfasing av fritidskort som skal gi billigere fritidsaktiviteter for barn og unge. 
  • 138 millioner kroner til spesialundervisning til elevene med aller størst behov.  
  • 15 millioner kroner ekstra til Deichmann bibliotek, som blant annet skal dekke utvidelse av barneavdelingen ved hovedbiblioteket. 
  • 25 millioner kroner til læreplasser i kommunen.

41 prosent reduksjon i eiendomsskatten

I en tid der mange har fått dårligere råd på grunn av høyere renter og prisstigningen, prioriterer byrådet at folk skal få beholde mer av sine egne penger. Med dette budsjettforslaget, reduserer byrådet eiendomsskatten på bolig med ytterligere 80 millioner kroner.

Det betyr at siden Høyre kom i byråd, har eiendomsskatten blitt redusert fra 1,1 milliarder kroner som var AP-byrådets forslag, til 665 millioner kroner. Dette er en reduksjon på hele 41 prosent, og setter oss på god kurs mot målet om å fjerne hele skatten innen 2027.

Selv om kommunen har fått mer krevende økonomi, mener Høyre at det ikke er rett å sende regningen til Oslos innbyggere. Kommunen kan driftes både smartere og bedre, og dette legger byrådet opp til i sitt budsjettforslag.

En grønnere by

Byrådet prioriterer også klima og miljø høyt i budsjettforslaget. Vi trapper opp innsatsen for å nå klimamålene, gjør byen fysisk grønnere og sørger for at det alltid lønner seg å ta klimavennlige valg.

Her er noen av satsingene:

  • 14 millioner kroner til tiltak for en renere Oslofjord.
  • 53 millioner kroner til å opprettholde reduserte priser på månedskort.
  • 50 millioner kroner til å oppgradere og vedlikeholde parker og nærnatur.
  • 11 millioner kroner til energieffektivisering av bygg.
  • 9,7 millioner kroner til åpning av Østensjøbekken.

Bedre hjelp til unge lovbrytere

Oslo skal være en trygg by. Vi kan ikke akseptere den økende ungdomskriminaliteten. Unge lovbrytere må få rask hjelp og god oppfølging. I budsjettforslaget foreslår byrådet å styrke tilbudet til barn under den kriminelle lavalder som begår alvorlig kriminalitet.

I budsjettforslaget settes det av 22 millioner kroner til å opprette en egen barnevernsinstitusjon for unge mellom 12 og 15 år.

God, trygg og verdig eldreomsorg

Byrådet vil sikre alle en god, trygg og verdig eldreomsorg, tilpasset egne behov. I budsjettet foreslås det flere grep for å heve kvaliteten for både brukere og ansatte i hjemmetjenesten og på sykehjem.

Her er noen av satsningene:

  • 205 millioner kroner til nye pasientvarslingssystem på åtte langtidssykehjem. Dette vil gi økt trygghet og trivsel hos pasienter, beboere og ansatte.
  • Det opprettes et ambulerende innsatsteam i Sykehjemsetaten, som skal være en støtte ved sykehjem med høyt sykefravær og dårlig økonomi.
  • 15 millioner kroner til arbeidstøy til utendørs bruk slik at ansatte i hjemmetjenestene ikke skal måtte fryse på jobb.

Færre skal dø av overdose

Et av de største sosiale skillene i Norge og Oslo går mellom de som har problemer med rus og psykisk helse – og resten. Rusavhengige lever rundt 20 år kortere enn resten av befolkningen, og i fjor døde 363 personer av overdose.

For å nå nullvisjonen for overdosedødsfall, foreslår byrådet å sette av 14 millioner kroner til å etablere en rusmiddelanalysetjeneste i Oslo. Her kan man – helt anonymt – teste rusmidlene sine for urenheter. Byrådet har søkt Helsedirektoratet om å opprette tjenesten som et nasjonalt pilotprosjekt, der bruker- og interesseorganisasjonene er tett involvert.

Idrettsbygg for de yngste

Idrett og fysisk aktivitet har stor betydning for folkehelsen. I tillegg er idretten en viktig arena for inkludering og fellesskap, særlig for barn og unge. I budsjettforslaget satser byrådet derfor kraftig på idrettsanlegg. De neste fire årene prioriterer byrådet å rehabilitere kunstgressbaner for 500 millioner kroner.

Her er noen av satsningene:

  • 372 millioner kroner til rehabilitering av Frognerbadet. Prosjektet er planlagt ferdigstilt i 2027.
  • 112 millioner kroner til kunstgressbaner i 2025, herunder 5 millioner kroner til etablering av en ny kunstgressbane på Voksentoppen.
  • 15,8 millioner kroner til Kampen friplass i 2025, og 30,5 millioner kroner i 2026.
  • 21,2 millioner kroner til rehabilitering av Sloreåsen alpinanlegg i 2025, og 11,4 millioner kroner i 2026.
  • Det er satt av 5 millioner kroner til etablering av kunstgressbane på Voksentoppen i 2025.