-Erna snakker opp gründere

Vi treffer Erling Kagge i Kagge Forlags kontorer i Stortingsgaten midt mellom Høyres hus og Stortinget, der han forbereder sitt andre møte i Høyres sentralstyre siden han ble valgt på landsmøtet i våres.

Hvordan har de første månedene som Høyre-politiker vært?

Erling Kagge er ny inn i Høyres sentralstyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.
Erling Kagge er ny inn i Høyres sentralstyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.

– Det er morsomt, jeg har store forventninger, jeg er inne i en bratt lærekurve. Jeg har alltid vært veldig interessert i politikk, kanskje mer i generell politikk enn partipolitikk. Jeg hadde ikke takket ja til dette vervet hvis jeg ikke trodde at jeg kunne bidra med noe positivt. Jeg har mer enn nok andre ting å gjøre. Så jeg har store forventninger.

Erna sa før landsmøtet at «Det er fint å få med noen som kan se politikken litt utenfra»

– Jeg synes det er hyggelig å bli spurt. På et generelt grunnlag er jeg helt enig med henne, så får vi se om jeg lever opp til forventningene. Ingen forventer at jeg kommer med en trylleformel, men jeg håper jeg kan bidra med noe nytt som den eneste i sentralstyret som ikke er politiker fra før av.

I Oslo-skolen er alt bedre enn da jeg gikk der

Ser Høyre ut annerledes ut på innsiden enn sett fra utsiden?

– Jeg er positivt overrasket over hvor mange som slapp til på landsmøtet med forskjellige synspunkter. En av tingene jeg har hørt om Høyre er jo at det er høyt under taket og rom for debatt, og det fikk jeg bekreftet på landsmøtet, det var hyggelig.

Du har en bred profil med dine meritter på som polfarer, klatrer, forlagssjef, kunstsamler m.m.  Men når fant du ut at du var en Høyremann?

– Ha, ha på en måte er vel alle født som Høyrefolk. Jeg vet ikke helt når jeg begynte å tenke på det, men jeg har vært opptatt av individets rettigheter overfor autoriteter og frihet for enkeltmennesket så lenge jeg kan huske. Vi er født slik. Så på den bakgrunnen tror jeg rett og slett folk flest er født Høyrevelgere.

Hvilke konkrete politiske saker engasjerer deg?

– Som barnefar i Oslo har jeg naturlig nok vært veldig godt fornøyd med den politikken som Høyre har styrt etter her i byen, særlig med tanke på skolesatsingen. Det er viktig for alle i byen. Jeg er også en som er opptatt av kommunereformen. Jeg er grunnleggende opptatt av sosial rettferdighet. Det venstresiden sier de er så opptatt av, men mislykkes med, har Høyre bedre løsninger på. Både for integrering og inkludering tror jeg Høyre har de beste løsningene. Høyre har også de beste løsningene for å skape arbeidsplasser. Det er noe av det jeg liker med Høyre under Erna er det store sosiale ansvaret for de vanskelig stilte i samfunnet. Dette er jo klassisk Høyre-politikk, men det kommer nok bedre frem nå enn det har gjort tidligere. Den norske modellen slik Arbeiderpartiet praktiserer den fungerer godt for de som passer inn, men dessverre er det alt for mange som faller utenfor.

Vi er alle født som Høyre-folk

Du nevnte skolepolitikken. For 10 år siden ga du ut boken «Alt jeg ikke lærte på skolen». I boken står det: Det handler ikke først og fremst om å bli til noe, men om hvor viktig det er å være underveis. Hva mener du med det?  

Sa det noe om skolen den gangen, eller hva du har lært etterpå?

– Jeg har ingen grunn til å klage på lærerne mine eller skolen. Men jeg fant meg aldri til rette på skolen. Mye av grunnen var sikkert at jeg var ordblind og hadde lopper i blodet, så den enhetsskolen – forferdelig navn forresten – passet ikke for slike som meg. I Oslo-skolen nå er heldigvis alt bedre enn da jeg gikk der. Jeg følger jo mine egne barns skolegang og ser at absolutt alt er bedre enn før. Men skoler er som alt annet, de må stadig jobbes med og forbedres, hvis ikke blir de dårligere.

Som gründer, har du gjort deg tanker om hva som skal til for at man skal skape arbeidsplasser?

– Jeg tror at gründervirksomhet må komme nedenfra. Myndighetene kan kanskje i visse tilfeller skape gründermiljøer. Men min erfaring er at det må komme nedenifra. Et behov må åpenbare seg, og noen foretaksomme gründere må gripe sjansen til å dekke det. Jeg tror ikke politikere kan gjøre så veldig mye. De kan fjerne hindringer. Og så tror jeg det er en holdningssak.   Det at Erna snakker mye om gründervirksomhet som en positiv og grunnleggende viktig faktor i samfunnet gir respekt til de som starter noe nytt og er viktigere enn ytterligere støttemillioner. Da jeg startet for 20 år siden, ble man litt mistenkeliggjort for at man bare ville tjene penger, men i dag er det en annen aksept for det. Det er viktig for samfunnet at noen er gründere. Alle gründere jeg kjenner står på for å skape noe, ikke for å bli rike. Se på Olav Thon, han er 93 år og jobber fortsatt. Ikke for å få mer penger på bok, men for å skape enda mer.

Hva bør Høyre i Oslo gjøre frem til neste kommunevalg?

– Jeg synes det grønne skiftet som skjer nå er positivt for meg som er fotgjenger og syklist. Det begynte jo under Høyre-byrådet. Det er sikkert positive sider av bilfritt sentrum også, men det er jeg ikke ekspert på. Men utifra hva det nye røde byrådet sier tror jeg skolen kommer til å bli dårligere, de har staket ut feil kurs, men det er begrenset hva de klarer å ødelegge på fire år. Det samme gjelder eldreomsorgen. Religiøs tro på at kun det offentlige vet best passer ikke i et demokrati. Det borgerlige byrådet som går på i 2019 må bruke tiden til å rette opp dette og så fortsette der de slapp.

 

Dette intervjuet ble trykket i novemberutgaven av Magasinet OSLO.