Høstens vakreste eventyr
Høsten står i budsjettets tegn for byrådet og Høyres bystyregruppe. I september legger byrådsleder Eirik Lae Solberg frem det blågrønne byrådets første ordinære kommunebudsjett, et budsjett som kommer til å vise at hvem som styrer Oslo by har stor betydning for innbyggerne.
Byrådets første ordinære kommunebudsjett
Budsjettet byrådet styrer på i 2024 er i høy grad farget av Johansen-byrådets satsinger. Etter maktskiftet 25. oktober i fjor la Høyre og Venstre frem en tilleggsinnstilling, men handlingsrommet begrenset seg naturlig nok med korte frister før bystyret skulle vedta budsjettet. Noen viktige endringer ble gjort i revidert budsjett før sommeren – blant annet ekstraordinær nedbetaling av gjeld med over 1,3 milliarder kroner – men denne høsten legges den blågrønne politikken inn helt fra starten av.
Oslo-budsjettet har en ramme på ca. 100 milliarder kroner til drift og investeringer. Det er veldig mye penger, men kommunen har også store oppgaver: Vi skal blant annet sikre våre eldre god og verdig eldreomsorg, re-starte kunnskapsskolen for byens elever og forebygge ungt utenforskap gjennom satsing på idrett og fritidsaktiviteter. Men skal vi prioritere kommunens kjerneoppgaver trengs det en helt annen økonomisk styring enn det forrige byrådet bedrev. Til tross for at Oslo kommune i årene 2015 til og med 2023 hadde en eventyrlig inntektsvekst, ble kommunens gjeld nær doblet i løpet av disse åtte årene. Arven fra de rødgrønne var dessuten et negativt driftsresultat for bykassen, redusert kredittrating og årlige regninger til byens innbyggere og næringsliv på mer enn to milliarder kroner i form av eiendomsskatt.
En av byrådets og bystyrets viktigste oppgaver i årene fremover må være å sørge for en robust kommuneøkonomi som gir handlingsrom til å prioritere kjerneoppgavene. Kommunen må igjen gjøre det viktigste først, stanse all form for sløsing og få kontroll på de store investeringsprosjektene. Alt dette er byrådet allerede godt i gang med, men det er en tøff oppgave som ikke blir lettere etter at stortingsflertallet i juni vedtok et revidert inntektssystem for kommunene. Summen av endringene i dette er at Oslo må gi fra seg mer enn 500 millioner kroner hvert år – i tillegg til de åtte milliardene vi allerede må avstå til såkalt «Skattesvake» kommuner.
Vi står foran noen krevende tak, men jeg er helt sikker på at byrådet med Eirik i spissen kommer til å legge frem et godt og ansvarlig budsjett for 2025. Så skal vi i bystyregruppen sørge for å få hovedlinjene vedtatt i bystyret 18. desember, i godt samarbeid med Venstre og våre budsjettkamerater i FrP og KrF.