Høyrebyrådet sikrer kompetanseløft på helsehusene

Byrådet oppretter en «helsehusskole”, som skal heve kompetansen til de ansatte på helsehusene og sikre bedre kvalitet for pasientene.

Byråd for helse, Saliba Andreas Korkunc. Foto: Sturlason.

Helsehusskole

I mars besluttet byrådet at det skulle brukes 25 millioner kroner til å styrke kompetansen hos medarbeidere på helsehus, og til å rekruttere den kompetansen helsehusene har behov for. Nå er det klart hvordan pengene skal brukes.

– Det viktigste for meg er at pasientene skal oppleve at det er trygt å være på helsehus. Da må vi gjøre det vi kan for å sikre at de ansatte har god og riktig kompetanse. Dette som vi kaller «helsehusskolen» er ett av flere grep for å bedre kvaliteten i eldreomsorgen i Oslo, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc.

«Helsehusskolen» er et modulbasert kompetanseprogram som skal sikre de ansatte faglig utvikling, og stegvis opplæring i alt de skal mestre. Solfjellshøgda helsehus er allerede i gang med utprøving av programmet, som nå utvides til de tre andre helsehusene.

Ansatte får egen opplæring i sårstell, blodsukkermåling og i å ta mikrobiologiske prøver, blant annet. De får også konkret opplæring i det å samtale med brukere som kan være reduserte og ikke ha lett for å gjøre seg forstått. Både helsefagarbeidere, sykepleiere og leger skal få tilpasset opplæring.

Flere nye grep

Det tas flere grep i tillegg til kompetanseheving for å rekruttere og beholde medarbeidere:

  • Det skal gjennomføres undersøkelser blant medarbeidere og studenter for å kartlegge kompetanse og deres vurderinger og erfaringer om det å jobbe på helsehus.
  • Denne høsten starter utskrivningssamtaler opp, og innføres på alle helsehus fra våren 2025. Samtalen skal bidra til å trygge pasientene og pårørende for det som skal skje etter utskriving fra helsehus, og gi mulighet for tilbakemeldinger på oppholdet på helsehus.
  • Sykehjemsetaten har utarbeidet en egen pasientundersøkelse for helsehusene, som rulles ut om kort tid.

Satsingen for å bedre kvaliteten på helsehusene finansieres med 25 millioner kroner fra innovasjons- og kompetansefondet for helse- og omsorgssektoren. Bruken skal fordeles over to år.