Ingen skal leve i frykt i sitt eget hjem
Vi vet alle at vold i hjemmet er et stort problem. Det skjer oftere enn vi liker å forestille oss, og det rammer barn, kvinner og menn i alle slags hjem. Dette er et samfunnsaktuelt og viktig tema.
Når vi ser på tallene, er de ganske skremmende. En av ti kvinner har opplevd alvorlig vold fra en partner. Og det stopper ikke der – volden kan ende med drap. I fjor var nesten halvparten av alle drap i Norge partnerdrap. Det er uakseptabelt.
Vold koster. Og bak det enorme tallet vold koster samfunnet i året, står det mennesker. Ifølge Menon Economics er dette tallet 92,7 milliarder kroner. Og store deler av disse kostnadene tar dere ute i kommunen. Mennesker som utsettes for vold, blir syke.
Barn og unge
UVEO-studien fra 2019 viser at en av fem barn har opplevd fysisk vold i oppveksten. «Ung vold 2023» rapporterer at seksuelle krenkelser blant ungdom har doblet seg siden 2015. Dette er tall som ikke kan ignoreres.
Og alt for mange barn og unge utsettes for negativ sosial kontroll.
Kommunens rolle
Justis-sporet er naturlig nok statens ansvar. Men da er det allerede altfor sent. Ansvaret for å forebygge og hjelpe ofrene, ligger hos oss i kommunene. Derfor må vi i kommunene virkelig trå til. Vi mangler ikke kunnskap. De siste årene har det kommet en rekke utredninger – om vold og overgrep, voldtekt og partnerdrap. Alle peker på det samme – samordningen mellom tjenester er altfor dårlig. Det gjelder både mellom kommunale enheter – og mellom kommunens apparat og det statlige apparatet.
Det er også for lite kunnskap både hos de som skal gi hjelp, men kanskje aller viktigst hos de som har størst risiko for å bli utsatt for vold og negativ sosial kontroll.
Høyres innsats
Heldigvis tar Høyre dette på alvor. Derfor vil jeg rette en stor takk til Ingunn Foss som har jobbet hardt med Opptrappingsplanen mot vold og overgrep som ble behandlet på Stortinget.
Det er deres innsats som har gjort at Stortinget nå har bedt regjeringen utrede å lovfeste at kommunene må lage handlingsplaner mot vold i nære relasjoner.
Ekspertpanelet
Det siste halvåret har vi i Høyres ekspertpanel jobbet med å lage en mal for hva disse handlingsplanene bør inneholde. Vi har listet opp en rekke forslag til tiltak på alt fra hvordan vi kan forebygge vold, beskytte de som er utsatt, og sørge for at de som gjør volden blir straffet eller får oppfølging.
Oslo godt i gang
I Oslo er vi i gang med å lage en ny handlingsplan. Som ordfører er dette det viktigste arbeidet for meg. Vi har allerede voldskoordinatorer ute i bydelene som samarbeider med krisesenteret, og Oslo-politiets spesialenhet RISK, jobber for å forebygge vold i nære relasjoner.
Flere kommuner satser
Men jeg må også få gi ros til alle kommuner som virkelig satser. Larvik, Færder og Midt-Telemark har et fellesprosjekt, Sammen Mot, som skal forebygge vold og overgrep. Og i Stavanger samarbeider kommunen med organisasjonen Alternativ til Vold for å gi et behandlingstilbud til voldsutøverer og voldsutsatte innbyggere. Det er inspirerende!
La oss sørge for at ingen må leve i frykt i sitt eget hjem. Det er vår tids viktigste frihetskamp.