Lussekatter og Solberg-Toddy

Onstage:

popular-stand

jens-christian-og-lussekatteneÅrets siste aksjon

Med lussekatter og Erna Solberg-Toddy

Ingen ting var tilfeldig da Frogner Høyre hadde sin siste standaksjonen i 2014, på selve Luciadagen, lørdag 13. desember. Lass med gule, lubne lussekatter og varm krydret Erna Solberg-Toddy fristet publikum som i den julepyntede Bogstadveien. Selv om det snart er jul daler imidlertid ikke lussekatter og Erna-Solberg Toddy ned fra himmelen. Det er mye som skal ordnes før velgerne kan trakteres. Bli med Frogner Høyre en tur både onstage og offstage

Tekst: Lene Haug // Foto: Lene Haug og Jens Christian Blix

Et mannsterkt team stilte på stand Jens Lie, Ola Kvisgaard, Mette Burkeland, Monica Morfelt og Lene Haug hadde tatt på seg varme gensere, luer, vanter og tykke skjerf.  Vår trofaste standmedhjelper Anne Maria Røe hadde tatt turen fra Gamle Oslo for å hjelpe oss. Hun hadde til og med med seg lussekatter.

Sporty ordfører fra Høyre

fabian-stang-juleaksjon

[framed_box width=»300px» align=»right»]

Safran

En kilo av verdens dyreste krydder koster for tiden rundt 90.000 norske kroner. Det trengs heldigvis ikke mye safran til bakst, 1 gram holder til 30 lussekatter.

Frogner Høyres baketeam mottok sjarmerende hjemlevering av en liten boks med dyrebar safran dagen før bakingen. Mette Burkeland og Vims sponset Høyre med ekte safran fra Spania.

mette_burkeland-vims

Safran består av tørkede arr fra safrankrokus, Til en kilo safran trengs det 70.000 krokuser, eller 150-200.000 arr. Safran må både plukkes og renses for hånd. Ikke rart det blir dyrt. Sannsynligvis var vår safran fra Iran. 95 prosent av alle safran i verden høstes i Iran. Til Europa eksporteres det meste via Spania. Safranen høstes i løpet av to uker i månedsskiftet oktober/november. Prisene på safran varierer i forhold til hvor god safranhøsten i Iran er hvert år.

Les mer om safran

[/framed_box]

Selv ordfører Fabian Stang kom innom standen. Han var en på en frisk og lang fotttur fra Frogner til Bogstad for å å klippe snor på åpningsfesten for Bogstad Vinterparadis, kunstisbanen som er anlagt på golfbanen på Bogstad. Ordføreren stoppet en stund hos oss, klappet oss på skulderen og pratet med velgerne en stund før han gikk videre mot Oslo ytterste grense i vest.

BU-leder i Vestre Aker Elin Horn Galtung kunne senere informere oss om at ordføreren etter feiringen på Bogstad snudde og gikk hjem igjen også.

Offstage:

Aller øverst på agendaen stod selvsagt ekte safran. Lussekatter kan bakes med gurkemeie. Ikke et vondt ord om dette krydderet som er svært sunt, men ekte lussekatter bør bakes med ekte safran, verdens dyreste krydder!

Frogner Høyres baketeam; Jens Christian Blix og Lene Haug satte seg fore å å bake intet mindre enn 600 lussekatter fredag 12. desember! Et vanvittig foretagende skulle det vise seg. Innkjøpene var unnagjort ved 19-tiden. Det var nødvendig med en hel handlevogn. Bakingen startet 1930 og varte til 0330!Det ble likevel ikke 600 lussekatter av det, men over 300!

Er det noen som har noen anelse om hvor mye jobb det er å bake 300 lussekatter?

Teamet startet med en deig som skulle generere 30 katter.

Slik gjør du
-og slik gjør du ikke

Ikke drep gjæren

Først smelter du smør i en kjele, så blander du inn melk i smøret. Smør- og melkeblandingen må avkjøles litt før du kan helle litt av den over gjæren. Det fikk baketeamet smertelig erfare, om melkeblandingen er for varm, så dreper du gjæren. Melkeblandingen skal være lunken, ikke glovarm. (Den første runden med lussekatter ble ikke spesielt luftig. Mens melkesmøret kjøler seg ned, kan du benytte tiden til å smuldre gjæren og måle opp sukker, kardemommen, salt og safran i et målebeger.

Så er det bare å vente litt

Du tar deretter litt av melke- og smørblandingen og heller den over den ferdigsmuldrede gjæren og rører ut med gaffel til du får en jevn gjærsmørmelk. Når det er gjort kan du helle oppi resten av melkesmøret og røre inn sukker, salt og krydder. Deretter tar du i melet litt etter litt.

Forbered eltingen

Du har intet annet valg enn å stikke hendene oppi og elte. Husk å strø litt mel på hendene før du stikker dem i deigen Ta av deg kkokker og ringer og brett opp skjorteermene. Ja, og det er vel unødvendig å si, vask hendene godt først. Frogner Høyres team garanterer at de gjorde alle tabbene, men at hendene var gullende rene hele tiden. Mengden mel er avgjørende for resultatet fant teamet ut. For mye mel gir deg en deig som er vanskelig å forme til lekre lussekatter og de kan dessuten bli harde og lite lufttige.

Finn ut hvor det er lunest

Når deigen er som den skal, må den heves. På et lunt sted stod det i oppskriften, ikke nærmere spesifisert. Det beste, viste det seg etter eksperimenter,  var å la den heve seg på en rist over en oppvaskkum fylt med glovarmt vann. Bollen ble dekket med plast. Deigen skal heve i 15 minutter.

Husk å varme opp ovnen

I mellomtiden kan du slå på stekeovnen og finne frem stekplatene og dekke dem med bakepapir, dessuten piske egg til pensling og finne frem rosiner. Når deigen er hevet kan du starte med å trille pølser som du former til lussekatter.

Planlegg utformingen

Frogner Høyres baketeam sverget for det meste til den berømte S-formen også kalt for «Julegrisen», men laget også noen slags C-er som de festet to og to med ryggen mot hverandre – om du skjønner. Denne siste formen kalles også rett og slett for «Lussekatt».

Teamet tok tidlig en beslutning om ikke å forsøke seg på de mer avanserte utformingene av lussekatter som er tilgjengelig. 

Lene og lass med lussekatterPlanlegg plasseringen av kattene

Etter hvert som kunstverkene formes legger du dem på bakepapiret oppå stekeplaten. Det er om å gjøre å få plass til mange på en stekeplate om du skal bake 300 eller 600 eller veldig mange lussekatter. I starten fikk teamet plass til 10-12 katter på hver stekeplate. Med stigende ekspertise fikk de plassert 15 på hver stekeplate.

Ikke glem dette:

Når platen er full er det tid for etterheving, men stopp en halv!

Først må du pensle lussekattene med egg og stikke rosinene vakkert, fast og godt ned i deigen. Om du slurver med rosinene, så kommer de bare til å falle av. Etter pensling og rosinering er det klart for heving. Lussekattene skal etterheve i 15 minutter. I mellomtiden kan du starte med å trille ut pølser og forme lussekatter til neste brett.

Ha stoppeklokkene klare!

Husk å starte en stoppeklokke. Når hevingen av første runde er unnagjort er du forhåpentligvis klar med neste brett som skal heve i 15 minutter. De første lussekattene er klare til å stekes. De skal steke i 7-9 minutter, avhengig av ovnen, størrelsen på lussekattene og andre faktorer. Ingen av brettene til Frogner Høyres team viste seg å skulle stekes like lenge. En ny stoppklokke må startes. Teamet hadde deig igjen til seks lussekatter eller noe, på grunn av klønete plassering i første runde.  Så den ene halvdelen gikk igang med å lage – denne gangen – dobbel porsjon med deig  – altså deig til 60 lussekatter.

Plutselig trenger du tre stoppeklokker – en til å ringe når deigen er ferdig hevet, en til å ringe når du utformede lussekattene er ferdig hevet og den siste til å ringe når lussekattene er ferdig stekt. Etter mange mange runder kan det være vanskelig å huske hvorfor hvilken alarm ringer. Det gjelder å holde konsentrasjonen oppe.

Forsiktig nå

Om du tror det er slutt med dette – tar du feil. De ferdig stekte lussekattene skal ut av ovnen, tas av platen og over på en rist eller noe der de kan avkjøles. Du være litt forsiktig, sånn at ikke alle rosinene faller av. Jeg vet at du er ivrig, for du trenger stekeplaten til neste runde med lussekatter.

Teamet – som kun hadde to stekeplater, den ene som oftest i ovnen og den andre som oftest til heving over oppvaskkummen, eventuelt til avkjøling ett eller annet sted – begynte etter hvert å måle opp perfekte biter med bakepapir rett på kjøkkenbordet og legge de utformede lussekattene der i påvente av et ledig brett. Deretter var det en tomannsjobb å flytte papiret over på stekeplaten uten at lussekattene falt i gulvet.

Lussekatter i stuen over nattenOg klokken ble halv fire

Baketeamet startet ut som uerfarne bakere, men da natt ble til dag følte både Blix og Haug seg som rene eksperter på lussekatter. Kattene ble mykere, luftigere og gulere for hvert brett.

Over natten ble lussekattene lagret på bakepapir på stuebordet med håndklær over. Det viste seg å være en perfekt måte å lagre dem på.

Den ene halvdelen av baketeamet kunne ruslehjem i den småskumle lussinatten. (En skal i følge folketroen ikke arbeide på lussinatten og dessuten holde seg inne – men baking er vel ikke arbeid og firetiden regnes kanskje som morgen? Det gikk i hvert fall bra med bakeren)

Den andre bakeren kunne stille vekkerklokken på åtte og snuble opp til et kjøkken fullt av mel og rosiner og begynne å lage 30 liter Erna Solberg-Toddy midt oppi det hele.

Erna Solberg-Toddy

Lussekattene måtte selvsagt følges av ekte Erna Solberg-Toddy. Etter nesten et år med den berømte drikken på menyen har Frogner Høyre kommet frem til en optimal oppskrift.

Etter oppfordringer fra et entusiastisk publikum har vi valg å offentliggjøre oppskriften. Mange lovet oss å besøke frognerhoyre.no for å finne den berømte oppskriften.

Til 10 liter Erna Solberg-Toddy

1 liter Solbærsaft (1 + 1/3  dels vanlig flaske)
1 liter eplesaft
Krydret vann

Kryddervann til 10 liter ferdig saft
2 spiseskjeer malt nellik
2 spiseskjeer malt ingefær
2 spiseskjeer malt kardemomme
2 spiseskjeer malt kanel

Husk å sile det kokende kryddervannet når du blander det med saften.

Toddybryggervideo

En velger var så begeistret for Erna Solberg-Toddy at hun filmet toddybryggeren som delte oppskriften med henne på standen. Den kvinnelige velgeren skulle rett i butikken for å kjøpe saft og krydder. Hun videresendte til og med videoen til flere av sine venninner.

Inspireret av denne filmingen laget toddybrygger Haug sin egen Solberg-Toddy-selfie-video med oppskriften da hun kom hjem etter aksjonen. (Bær over med kvaliteten er du snill)

God jul fra Frogner Høyre