Oslo har fått et nytt borgerlig budsjett

I Oslo bystyre i dag fikk vi flertall for et nytt budsjett med de borgerlige partiene, samt et nederlag for de sosialistiske partienes mistillitsforslag mot kultur- og næringsbyråd, Anita Leirvik North.

Eirik Lae Solberg og Mehmet Kaan Inan
Byrådsleder Eirik Lae Solberg og fungerende gruppeleder Mehmet Kaan Inan.

Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har vedtatt Oslo kommunes budsjett for 2025. Budsjettet prioriterer barn og unge, sikrer bydelene et forsvarlig økonomisk handlingsrom, styrker eldreomsorgen, og bidrar til å styrke privatøkonomien til familier ved å redusere eiendomsskatten.  

 – Dette er et budsjett med et klart borgerlig avtrykk, og som tydelig viser at Oslo har et nytt politisk flertall. Vi prioriterer både gamle og unge ved å sette av midler til seniorsentre og fritidsklubber, sier Mehmet Kaan Inan, fungerende gruppeleder i Høyre.

– Vi håndterer de tøffe økonomiske tidene vi står i, samtidig som vi sikrer at Oslo utvikler seg som en trygg, inkluderende og levende hovedstad, legger Inan til.

Økonomisk ansvarlighet og prioriteringer som gjør en forskjell

Oslo står i den største økonomiske krisen siden 90-tallet, og Inan understreker at det har vært krevende å finne løsninger som balanserer økonomisk ansvarlighet med behovet for å styrke byens tjenester.

– Vårt ansvar er å styre byen trygt gjennom denne perioden. Vi har prioritert tiltak som virkelig gjør en forskjell for dem som trenger det mest, samtidig som vi sørger at Oslofolks privatøkonomi styrkes ved å redusere eiendomsskatten ytterligere og at skattebetalernes penger brukes effektivt, sier Inan.

Konkret innhold i budsjettet:

  • Vi gir 100 millioner mer til eldreomsorg, hvor 85 millioner går til sykehjemsplasser, og 15 millioner går til seniorsentre.
  • Oslohjelpa får 30 millioner kroner mer
  • Øremerker 20 millioner til fritidsklubber i bydelene for å skape trygge møteplasser for ungdom.
  • Styrker arbeidet med sosialagenter i Søndre Nordstrand, Stovner og Bjerke med 1,5 millioner kroner hver.
  • Vi reduserer eiendomsskatten på folks hjem med 120 millioner kroner i 2025.
  • Veivedlikeholdet styrkes også med 110 millioner kroner.
  • Det er bevilget 3 millioner kroner til oppgradering av Sollerudstranda.
  • Kulturtilskuddene økes, og vi investerer i idretten med blant annet undervarme på Stovner fotball og kunstgress på Abildsø.
  • Vi prioriterer nytt banedekke for KFUM på Ekeberg og Klemetsrud IL.

Svar på kritikken om eiendomsskatten

Byrådsleder Eirik Lae Solberg reagerer sterkt på de sosialistiske partienes forsøk på å få debatten om tjenestetilbud i bydelene til å handle om eiendomsskatt. Kritikerne mener dette går på bekostning av velferd, men Solberg avviser dette kategorisk:

– Det er rett og slett ikke sant. Arbeiderpartiets alternative budsjett, med økt skatt på folks hjem, ville etterlatt bydelene med store innsparingsbehov. Bydel Søndre Nordstrand ville fortsatt måtte spare inn 134 millioner kroner, hvis Aps forslag til bydelsramme hadde blitt vedtatt. Vi mener at tiden for å dytte offentlig overforbruk over på innbyggerne er forbi. Det handler om å bruke pengene smartere, ikke bare øke skattetrykket. De borgerlige partienes budsjett staker ut kursen for en ny og bedre politikk for Oslo, sier Solberg.

Mistillitsforslaget falt i bystyret

Byrådsleder Eirik Lae Solberg uttrykte lettelse etter at mistillitsforslaget mot kultur- og næringsbyråd Anita Leirvik North falt i Oslo bystyre. Mistillitsforslaget var fremmet av Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt, men fikk ikke tilstrekkelig støtte til å bli vedtatt. FrP valgte å ikke støtte forslaget.

– Jeg er svært glad for at et flertall i bystyret har vist at de har tillit til byråd Anita Leirvik North og vårt byråd, sa byrådsleder Eirik Lae Solberg etter avstemningen.

Mehmet Kaan Inan understreker at mistillitsforslaget hadde sitt utspring i politisk uenighet om både tilskuddsnivået til Oslo Nye Teater. Politisk uenighet er ikke grunnlag for mistillit. Det er visse krav til at det skal være grunnlag for mistillit og ingen av disse var tilstede, påpeker Inan.

– Det er viktig å understreke at dette mistillitsforslaget ikke handlet om brudd på prinsipper for god eierstyring eller opplysningsplikt, men om politisk uenighet. Sosialistene utnytter mistillitsinstituttet for å vise politisk uenighet, avslutter Inan.

Veien videre

Byrådet fortsetter sitt arbeid, og Lae Solberg understreker alvoret i den økonomiske situasjonen i Oslo.

– Vi har et sterkt lag. I en krevende tid gjør vi det vi kan for at nødvendige kutt i minst mulig grad skal gå ut over tjenestene til innbyggerne, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

– Nå skal Høyre- og Venstre-byrådet fortsette jobben, sammen med våre samarbeidspartnere i Krf og Frp, avslutter Solberg.