Osloskolen skal være en attraktiv arbeidsplass
Byrådet har ferdigbehandlet temaplanen for å rekruttere og beholde ansatte i Osloskolen.

Høye ambisjoner for Osloskolen
Byrådet har høye ambisjoner for Osloskolen. Alle elever skal utvikle faglig og sosial kompetanse, og oppleve mestring, motivasjon og trivsel. Osloskolen må ha ansatte med en bredde av kompetanser og kvalifikasjoner, og lykkes med å rekruttere og beholde både skoleledere, lærere, AKS-ansatte og andre yrkesgrupper. For å sikre et systematisk arbeid med å videreutvikle Osloskolen som attraktiv arbeidsplass legger byrådet frem Temaplan for å rekruttere og beholde ansatte i Osloskolen 2025-2040.

Bakgrunn
Osloskolen må ha ansatte med en bredde av kompetanser og kvalifikasjoner, og lykkes med å rekruttere og beholde både skoleledere, lærere, AKS-ansatte og andre yrkesgrupper. For å sikre et systematisk arbeid med å videreutvikle Osloskolen som attraktiv arbeidsplass legger byrådet frem Temaplan for å rekruttere og beholde ansatte i Osloskolen 2025-2040.
Mål
Temaplanen gir retning for at Osloskolen som attraktiv arbeidsplass skal kjennetegnes av:
- å ha et godt tilfang av kvalifiserte søkere til alle stillinger.
- ansatte med nødvendig kompetanse som trives og blir værende over tid.
- at ansatte opplever å ha et godt arbeidsmiljø og tilhørighet til profesjonsfellesskap.
- gode utviklings- og karrieremuligheter, og tilgang til kompetanseheving, støtte og oppfølging når ansatte trenger det.
Utfordringer
Kunnskapsgrunnlaget viser at de fleste ansatte er fornøyde med å jobbe i Osloskolen. Turnover ligger på et normalt nivå, og hovedårsakene til at lærere slutter er enten at de har flyttet til en annen kommune eller fått jobb ved en annen Osloskole. På nåværende tidspunkt er det i Osloskolen som helhet ingen store utfordringer med å få rekruttert nok rektorer og kvalifiserte lærere.
Samtidig er det fire prioriterte utfordringer temaplanen adresserer, både på kort og lengre sikt:
- Behov for å rekruttere og beholde kvalifiserte skoleledere til alle Osloskoler.
- Behov for å rekruttere og beholde kvalifiserte lærere til alle Osloskoler.
- Behov for å rekruttere og beholde kvalifiserte ansatte i AKS.
- Behov for å styrke laget rundt lærere og elever.
Prioriteringer
De prioriterte utfordringene ligger til grunn for følgende innsatsområder med tilhørende tiltak i temaplanen:
- Rekruttere og beholde kvalifiserte skoleledere.
- Rekruttere og beholde kvalifiserte lærere.
- Rekruttere og beholde kvalifiserte ansatte i AKS.
- Styrke laget rundt lærere og elever.
- Organisering og kompetanse for fremtidens skole.
Tiltak
For å rekruttere og beholde kvalifiserte skoleledere vil byrådet:
- Styrke støtte- og kompetansetilbud til nyansatte skoleledere og rektorer i Osloskolen.
- Videreutvikle lederopplæringen for å sikre rekruttering av mellomledere, at mellomledere blir i stillingen og at mellomledere på sikt søker seg til rektorstilling.
- Vurdere grep for å styrke rammebetingelsene for utøvelse av skolelederrollen og hvordan administrative oppgaver i skolen kan organiseres eller behandles annerledes for å avlaste rektor.
- Vurdere muligheten for å gi rektorer studiepermisjon etter et gitt antall år i stillingen.
- Videreutvikle rektorenes praksisfelleskap og sikre gode rutiner og systemer for oppfølging og støtte til rektorer.
For å rekruttere og beholde kvalifiserte lærere vil byrådet:
- Styrke faglige nettverk innad og på tvers av skolene slik at lærere og praksisstudenter i Osloskolen opplever inkluderende, trygge og faglig sterke profesjonsfellesskap
- Sikre at nyansatte lærere og praksisstudenter får tilstrekkelig veiledning og oppfølging
- Vurdere ordninger med utvidet praksis eller mulighet for deltidsjobb i Osloskolen i løpet av lærerutdanningen
- Sikre at lærere som opplever å stå i utfordrende situasjoner har god tilgang på støtte og oppfølging
- Styrke samarbeidet med universitets- og høyskolesektoren for å øke lokal rekruttering og rekruttering til yrkesfaglærerutdanningen, samt sikre økte muligheter for faglig utvikling og kompetanseheving for yrkesfaglærere i Osloskolen.
- Øke samarbeidet med arbeids- og næringsliv, og vurdere programmer som kan bidra til økt rekruttering fra annet arbeidsliv inn i undervisning, deriblant rekruttering av flere med realfagskompetanse
- Innføre flere karriereveier i Osloskolen som gir lærere motivasjon og kompetanse til å bli værende i undervisningsstillinger lenger
- Sikre godt kvalifiserte lærere til skoler i de mest levekårsutsatte områdene gjennom å vurdere styrkede insentiver
- Vurdere seniorpolitiske tiltak som legger best mulig til rette for å kunne stå i lærerjobben ut arbeidskarrieren.
- Kartlegge og vurdere tiltak for å sikre gode transportmuligheter til alle skoler.
For å rekruttere og beholde kvalifiserte ansatte i AKS vil byrådet:
- Gjennomføre en kartlegging av kompetanse og behov blant AKS-ansatte og gjøre en vurdering av kompetansebehov på kortere og lengre sikt
- Videreutvikle kompetansehevingstiltak for ansatte i AKS og styrke samarbeidet med UH-sektor om forskning, kunnskap og kompetansetiltak om AKS
- Bidra til å bygge sterke profesjonsfellesskap i AKS, og mellom AKS og skolen, og skape flere karriereveier for ansatte i AKS
- Innhente erfaringer og kunnskap om hvordan arbeidsdagen best kan organiseres for å skape rammer for et utviklingsfellesskap som bygger kollektiv identitet og tilhørighet for de ansatte i AKS
- Innhente mer kunnskap om sammenheng mellom rammevilkår for AKS-ansatte og potensialet for å rekruttere og beholde flere ansatte i AKS med ønsket kompetanse.
For å styrke laget rundt lærere og elever vil byrådet:
- Utrede skolenes handlingsrom til å ansette ulik type kompetanse, som bidrar til å dekke det behovet den enkelte skole har.
- Innhente og systematisere erfaringer fra nærmiljøskoler for å videreutvikle og styrke samarbeid mellom skoler, andre tjenester og nærmiljø.
- Fremskaffe mer systematisk kunnskap om hvordan laget rundt læreren og eleven kan organiseres ved og rundt skolen og styrke samarbeidet mellom ulike kompetanser og ansattgrupper i skolen.
- Fremskaffe mer systematisk kunnskap om hvordan laget rundt læreren og eleven kan organiseres ved og rundt skolen og styrke samarbeidet mellom ulike kompetanser og ansattgrupper i skolen.
For å styrke organisering og kompetanse for fremtidens skole vil byrådet:
- Innhente kunnskap og erfaringer om alternative ledelses- og organisasjonsmodeller fra Osloskoler basert lokale arbeidstidsavtaler og planer for samarbeid.
- Innhente og systematisere kunnskap og erfaringer fra skoler som inngår i ulike samarbeidsmodeller med UH-sektoren, bydeler, andre tjenester og aktører.
- Videreutvikle kompetansetiltak for storbykompetanse for ansatte i Osloskolen og iverksette systematisk kompetanseheving.
- Arbeide systematisk med å videreutvikle datagrunnlaget for, og oppfølging av Osloskolen som en attraktiv arbeidsplass.