Overmodent å tenke nytt om bydelene

Bydelsgrenser vil alltid være en debatt med mye følelser. Debatten må være basert på fakta.

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc
Byråd for helse, Saliba Andreas Korkunc.

En bred kartlegging viser at det i dag kan være dramatiske forskjeller mellom tjenestetilbudet i de ulike bydelene. Vårt mål med den foreslåtte utredningen av organiseringen i Oslo kommune er en mer effektiv struktur, som gir bedre og mer likeverdige tjenester og styrker lokaldemokratiet.

Eirik Mosveen løfter frem flere viktige aspekter i sin kommentar 10. januar, og jeg deler engasjementet rundt utredningen av bydelsstrukturen. Men noen påstander i kommentaren må imøtegås.

Ineffektive og sårbare tjenester

Å se på hvordan vi kan organisere kommunen best mulig har vært en tydelig prioritering fra byrådet fra vi tiltrådte. Det å flytte på oppgaver fra bydel til etater eller omvendt, og det å se på bydelsstrukturen skaper engasjement, og det er bra.

Kommunegrenser, eller i Oslos tilfelle bydelsgrenser, vil alltid være en debatt med mye følelser. Men debatten må være basert på fakta. Vi gjør ikke endringer dersom det viser seg å ikke være behov for det.

Vi har gjennomført en grundig kartlegging og mottatt 73 innspill fra bydeler, etater, kommunale foretak og andre sentrale aktører. Dette arbeidet har avdekket en rekke svakheter ved dagens organisering, og det kan være ganske dramatiske forskjeller på hvilke tjenester du får, avhengig av hvilken bydel du er bosatt i.

Tilbakemeldingene vi har fått peker blant annet på unødvendig ressursbruk og ineffektive tjenester, sårbare og små fagmiljøer, og at personer med sammensatte behov for hjelp kan bli kasteballer i systemet.

Det er tydelig at tiden er overmoden for å tenke nytt om hvordan kommunen er organisert. Dagens organisering av Oslo kommune er ikke god nok til å møte framtidas utfordringer. Og ikke nødvendigvis for å møte dagens heller.

Det er viktig å understreke at vi ikke tar lett på dette arbeidet. Vi har satt klare mål og prinsipper for fremtidig organisering, med fokus på å utvikle mer helhetlige, likeverdige og tilgjengelige tjenestetilbud, samt å styrke lokaldemokratiet. Vi ønsker å redusere kompleksiteten i dagens system og sikre mer koordinerte og sammenhengende innbyggerreiser.

Vi ønsker å skape nye arenaer for innbyggerinvolvering, slik at de som bor i Oslo kan påvirke beslutninger som har stor betydning for deres nærmiljø.

For byrådet er det viktig med en bred forankring slik at endringene kan stå seg over tid, og derfor ber vi nå om bystyrets tilslutning til å gå videre med arbeidet. Med mål om et bedre Oslo, som skal være verdens beste by å bo i.