Stans kuttet i Osloskolen, Støre!

Skolen skal løfte barn, ikke holde liv i bygg. Mens regjeringen gir like mye til hver skole, vil Høyre gi mer til elever i storbyene – der utfordringene er størst.

Mudassar Kapur og Julie Remen Midtgarden
Stortingsrepresentant og leder i Oslo Høyre, Mudassar Kapur og byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden.

Høyre vil gjøre mer for byene

Statsministeren har pekt på at regjeringen vil gjøre en ekstra innsats for byene. Det mener vi i Høyre er en god prioritering, for storbyene står overfor komplekse utfordringer som krever målrettet arbeid – særlig for å gi barn og unge bedre muligheter til å lykkes.

Etter en pandemi som rammet barn i byene hardt, og da særlig i levekårsutsatte områder, valgte Støre-regjeringen å innføre et «grendeskoletilskudd». Tilskuddet på en halv million kroner var likt for alle, uavhengig av elevtall og utfordringsbilde – med mål om å opprettholde skoler som egentlig ikke har mange nok elever. 

Dette premierer altså kommuner som velger å sette skolebygg fremfor læring. Det mener Høyre er en elendig idé. 

Resultatene i skolen går nedover på Støres vakt

Samtidig som resultatene i norsk skole går nedover, har Støre-regjeringen valgt å bruke felleskapets midler på skolebygg fremfor læring. For Høyre er innholdet i skolen det viktigste. Vi skal gi lærerne mer tid til å være lærere, og prioritere det viktigste først. 

Dette er også et godt eksempel på hvordan regjeringens prioriteringer går på bekostning av elevene i storbyene: Hvis disse millionene hadde vært fordelt etter antall elever i stedet for skoler, ville Oslo fått 94 millioner mer. Dette er penger som kunne gått til flere lærere, bedre språkopplæring, forebygging av utenforskap og styrket tidlig innsats i områder der behovet er størst. 

Innhold og kvalitet er viktigere enn å bevare samme skolestruktur som på 1960-tallet. Særlig når kommunene står i en mer krevende økonomisk situasjon enn tidligere. Derfor har Høyre foreslått å fristille disse midlene til tiltak som styrker elevenes grunnleggende ferdigheter, reduserer frafall og satser på gode og kvalifiserte lærere. 

Altfor mange elever sliter med å lese, skrive og regne skikkelig. Fraværet har økt, og særlig gutter sliter med å henge med i skoleløpet. Dette er utfordringer som er særlig tydelige i levekårsutsatte områder i storbyene og i store kommuner. 

Tall fra SSB viser at andelen barn under 18 år som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, har økt jevnt de siste ti årene. Den viktigste nøkkelen for å komme ut av lavinntekt er å være i jobb – og grunnlaget for dette legges allerede i skolen. En sterk satsing på kunnskap og godt innhold i skolen vil bety en reell forskjell for elever i levekårsutsatte områder.

For oss er det viktigste at alle elever får en god utdanning som gir dem muligheter i livet – ikke hvor mange skolebygg vi har.

Av Mudassar Kapur, stortingsreprensentant og leder i Oslo Høyre og Julie Remen Midtgarden, skolebyråd i Oslo