Syv bydeler får rustet opp uteområder for til sammen 10 millioner
– Det er ikke alltid så mye som skal til for at folk får lyst til å bruke nærområdet sitt, sier gruppeleder Merete Agerbak-Jensen.
Kommunedelplan for torg og møteplasser ble vedtatt av Oslo bystyre 22.04.2009. Planens hovedmål er å tilrettelegge for å etablere nye og videreutvikle eksisterende torg og møteplasser for hele Oslos byggesone utenom sentrumsområdet, og slik at det i hver bydel kan utvikles lokale møteplasser, lett tilgjengelig for beboerne.
– Ordningen med støtte til utvikling av lokale torg og møteplasser har eksistert helt siden 2009, faktisk da jeg var byråd for byutvikling. Det er en budsjettpost man får mye igjen for i form av gode og trivelige nabolag, det skal ikke så mye penger til for å gjøre lokale samlingspunkter mer attraktive. Noen benker, en grill og noen lekeapparater er ofte mer enn nok, sier Merete Agerbak-Jensen.
Samtlige bydeler har mottatt særskilte midler fra avsetningene til torg og møteplasser i perioden 2007-2023. I budsjettet for 2024 er det bevilget 10 mill. kr til utvikling, tilrettelegging og oppgradering av torg og møteplasser.
– Det er god geografisk spredning av midlene i årets tildeling, her er det god tiltak både i øst, vest, nord og syd. Flere trær og blomster er noe som går igjen i flere av prosjektene. Der det kommer nye benker og andre utemøbler har man tenkt aldersvennlig, noe som også passer de yngste innbyggerne. Hyggelige møteplasser gjør det enkelt å treffes på tvers av alder og livsfaser. Faktisk kan slike prosjekter bidra til å forebygge utenforskap, sier Høyres gruppeleder Merete Agerbak-Jensen.
Ordningen administreres av Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) på oppdrag fra Byrådsavdeling for byutvikling. Innen fristen 01.02.2024 mottok EBY søknader fra ti bydeler for til sammen tjueen prosjekter. Kun offentlige virksomheter kan søke om disse midlene.
Disse er tildelt midler:
Bydel Sagene, Arne Gjestis plass får 2 millioner til å oppgradere plassen til et mer attraktivt og trygt sted for barn og voksne uten bilparkering og med flere grønne elementer som trær, busker og regnbed. Man ønsker å rehabilitere plassdekket og bygge en paviljong samt en danseplass. Naturlige og energivennlige materialer vil prioriteres samt gjenbruk av materialer.
Bydel Frogner, Henrik Wergelands allé får 1 million til å sette opp et lekeapparat, etablere et nytt underlag/dekke på området, utplassere flere sittegrupper, plante blomster og busker og flytte eller eventuelt tilpasse, bysykkelstativet bedre til området.
Bydel Vestre Aker, Vinderen torg får 300000 (omsøkt 400000) til å oppgradere den kommunale delen av plassen med grønne elementer, benker m.m. Det planlegges å plante 5 trær. Plassen skal gis en universell utforming.
Bydel Bjerke, Sletteløkka får 2 millioner til å etablere et nytt leke- og aktivitetsområde med benker og bord, grillplasser som er barne- og aldersvennlige og UU-utformede. Forme landskap med støyvoll mot Trondheimsveien og arrondere et flatt område for naturlig lek og utfoldelse. Gjenbruk av materialer vil bli prioritert.
Bydel Grorud (i samarbeid med Bymiljøetaten), Humleby friområde får 150000 til bedre belysning av friområdet.
Bydel Grorud, Søndre bakgård ved Romsås kulturhus får 320000 til å lage flere sitteplasser og bedre belysning, utjevning av dekke med belegningsstein og utbedre skille mellom bakgård og skråning.
Bydel Stovner (i samarbeid med Bymiljøetaten) Smedstuaparken får 1,15 millioner til å forbedre eksisterende fotballbane ved å legge til nytt gress og oppgradere infrastrukturen. Lage to møteplasser i parken ved å plassere ut piknikbord og grillfasiliteter. I tillegg er det ønske om å skjerme deler av parken ved å plante prydgress eller eventuelt høye stauder.
Bydel Stovner, Høybråten barnepark får 1,18 millioner (omsøkt 2,15 millioner): utvide lekeområdet og lage nye lekeapparater for å øke parkens appell og funksjonalitet. Oppgradering av infrastruktur og fasiliteter for å sikre en trygg og tiltalende lekeplass.
Bydel Østensjø (i samarbeid med Oslobygg KF), Bøler aktivitetspark får 700000 til å lage en grønn oppholdssone med trær og vegetasjon som en avgrensning rundt ballbanene. Sette opp en zipline og hengenett/ sitteområde og etablere en petanquebane.
Bydel Østensjø (i samarbeid med Bymiljøetaten), Bogerud torg får 1,2 millioner til blomsterkasser, en fast scene som kan benyttes til ulike arrangementer, sittemøbler, beplantning, belysning, tilgang til strømuttak og tilgang til vann. Det planlegges for at installasjoner skal kunne flyttes og gjenbrukes.
Noen bydeler har søkt, men ikke fått. Bydel Gamle Oslo søkte blant annet om midler til å oppgradere friområde i Schübelers gate (i tillegg til noen flere prosjekter). Midler til torg og møteplasser går i utgangspunktet ikke til sentrumsbydelene (der er det andre ordninger). Bymiljøetaten har for øvrig fått midler til Schübelers gate gjennom bylivssatsingen (som ble fordelt i vår).