Virkelighetsfjernt å stenge Ring 1 permanent
Siden juli i fjor har Hammersborgtunnelen vært stengt, og samferdselsbyråd Marit Vea (V) tar til orde for at privatbilene ikke bør få tilgang når den gjenåpnes. Hun får støtte fra Aftenposten i en lederartikkel 23. april. Begrunnelsen deres er at stengingen har gått mye bedre enn ventet. Det er ikke sant.

Trafikken er flyttet til trange gater
Det er en ren undervurdering av de negative følgene av stengingen. Trafikken har flyttet seg fra Ring 1 til trange bygater med liten kapasitet. Skoleveier er blitt farligere, og mange har fått et nabolag preget av støy, miljøbelastning og skader på grunn av biltrafikk. Å påstå at erfaringene utelukkende er positive, er et slag i ansiktet på alle dem som lever i disse områdene.
Statistikk og data fra Ring 1-stengingen viser at trafikken i dag hoper seg opp rundt Nationaltheatret, mange bomiljøer på St. Hanshaugen og på Alexander Kiellands plass. I rushtiden er det bomstille. Trafikksituasjonen rundt Nationaltheatret har vært så kritisk at Ruter flere ganger har måttet flytte busstraseer for å unngå trafikken inn til tunnelen.
Ikke en motorvei
Å flytte trafikken under bakken vil avlaste bomiljøene i sentrum, og en tunnel som binder øst og vest sammen, er ikke en «motorvei». Fartsgrensen er lav, og det har i stor grad vært lite trafikk utenom rushtiden gjennom denne tunnelen før stenging.
Det er gledelig å se at områdene rundt Tullinløkka blomstrer, og jeg er ganske sikker på at vi kan få til gode løsninger for næringsdrivende i området etter gjenåpningen. Det trenger ikke å være en motsetning mellom biltrafikk og et hyggelig Tullinløkka. Vi kan beholde uteserveringer, gjøre estetiske forbedringer og åpne denne delen av byen opp i større grad etter gjenåpningen. Dette kan vi klare uten å fjerne en viktig transportåre for Oslofolk.
Å ty til «cherrypicking» av data fra trafikkanalysene for å påstå at stengingen har gått bra kommer vi ikke til å gjøre. Jeg inviterer gjerne dem som ønsker permanent stenging av Ring 1, til en tur rundt på St. Hanshaugen, Nationaltheatret og Alexander Kiellands plass for å vise virkeligheten oslofolk opplever daglig.
Av Mehmet Kaan Inan, samferdselspolitisk talsperson for Høyre i Oslo