Bilpolitikk

Foto: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
At færre bruker bil i hverdagen er et mål, både for å kutte utslipp, kø, støy og forurensing og for å bidra tiløkt trafikksikkerhet og en grønnere og triveligere by. En forutsetning for at folk skal kunne la bilen stå, er at kollektivtilbudet er godt og tilgjengelig, og at det er trygt og effektivt å gå og sykle. Oslo Høyre vil derfor føre en politikk for å gjøre kollektiv, sykkel og gange til førstevalget.
Fremdeles er det likevel slik at noen har behov for å bruke bil. For noen er bil også en forutsetning for mobilitet, og Oslo Høyre vil derfor også ta hensyn til dem som trenger bil.
I tilfeller der gateareal omprioriteres fra bil til andre formål, vil vi legge vekt på å finne smidige løsninger som ivaretar innbyggernes og næringslivets behov. Eksempler på dette kan være korttidsparkering, varelevering og håndverkerparkering. Oslo Høyre mener også at det ikke er et mål i seg selv å fjerne parkeringsplasser. I vårt første budsjett etter vi kom i byråd høsten 2023 fjernet vi beboerparkeringsavgiften utenfor Ring 3.
Det skal alltid lønne seg å velge de mest miljøvennlige bilene. Oslo Høyre vil derfor bygge ut ladeinfrastruktur og gjøre bildelingsordninger mer tilgjengelige gjennom flere reserverte parkerings- og ladeplasser.
Bompenger er et virkemiddel for å kutte utslipp, redusere biltrafikk og sikre finansiering til tiltak for byutvikling, nærmiljøtiltak, kollektivtransport, syklister og fotgjengere. Samtidig er bompenger er en økonomisk belastning for innbyggere og næringsliv i byen. Oslo Høyre er opptatt av å begrense kostnadene for privatpersoner og næringslivet mest mulig og arbeide for at staten tar et større ansvar for investeringene i hovedstadsregionen.
Oslo Høyre vil:
- jobbe for flere parkeringsplasser i underjordiske anlegg, og for at disse får ladeinfrastruktur
- sikre minstekrav til antall p-plasser i nye utbyggingsprosjekter, og jobbe for at biler står i egne parkeringsanlegg og ikke tar opp plass i gatene og skaper uoversiktlige situasjoner i boligområder
- forbedre beboerparkeringen blant annet ved å begrense oversalget av parkeringstillatelser
- jobbe for en ordning hvor beboerparkering følger beboeren og ikke bilen, samt redusere årsprisen for beboerkort
- jobbe for å innføre veiprising basert på faktisk bruk så raskt som mulig, som erstatning for dagens bompengesystem – samtidig som personvernet ivaretas
- være positiv til etablering av fyllestasjoner for hydrogen og biogass for næringsliv og privatbiler
- unngå forfall på veiene grunnet slitasje og fremvekst av trafikkfeller må. Bevilgningene til asfaltering skal minst dobles basert på revidert budsjett for Oslo kommune i 2023. I 2024 skal det legges frem en forpliktende opptrappingsplan for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet.
- etablere tilstrekkelig med parkeringsplasser for brukere og pårørende ved kommunens institusjoner og helsetilbud
- sikre at det er tilstrekkelig med parkeringsplasser ved rekreasjonsområder som Sognsvann.