Bred politisk enighet om framtidig skole- og tilbudsstruktur i Østfold
Pressemelding: Det er politisk flertall for et forslag til framtidig skole- og tilbudsstruktur for de videregående skolene i Østfold. Fellesforslaget bygger på fylkeskommunedirektørens løsningsalternativ B, men med noen justeringer.
Flertallet består av partiene Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Krf, Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne, Pensjonistpartiet og uavhengig representant. Saken skal behandles i Fylkesutvalget 21. november og endelig i Fylkestinget 4. desember.
Spørsmålet om framtidig skolestruktur er svært komplekst, og det har vært krevende å finne handlingsrom for politiske prioriteringer. Vi mener likevel at forslaget, som nå foreligger, gir en tydelig retning for hvordan vi ønsker å utvikle de videregående skolene fremover.
Vi står i en tid med store økonomiske utfordringer som krever at vi tar vanskelige, men nødvendige beslutninger for våre skoler. Vi forstår at dette har skapt bekymring og usikkerhet blant elever, foreldre og ansatte. Men vi vil utrykke stor takknemlighet for alle samtaler, innspill og engasjement vi har vært vitne til i prosessen fra innbyggere i Østfold. Gjennom grundig arbeid og nøye vurderinger har vi kommet frem til at vi må tilpasse skolestrukturen og dimensjonere tilbudet for å møte de økonomiske realitetene, samfunnets og arbeidslivets behov. Dette er ikke en enkel oppgave, og vi er fullt klar over de følelsesmessige og praktiske konsekvensene dette kan ha for mange.
En gjennomgang som dette har ikke vært gjort siden 2015, og utredningen har gitt oss en verdifull innsikt på flere områder. Det er tungt å måtte avvikle to skoler, men vi er glade for at vi klarer å ivareta de aller fleste linjetilbud.
Det er viktig å understreke at nedleggelsen ikke vil tre i kraft før de planlagte investeringene i St. Olav og Kalnes videregående skoler er fullført. Dette er nødvendig for å sikre at alle elever får et godt og fremtidsrettet utdanningstilbud, og at overgangen skjer på en smidig og hensynsfull måte.
I tiden fram til endelig behandling i Fylkestinget 4. desember, vil partiene gå grundig gjennom de mange høringsinnspillene som har kommet fra kommuner, bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner i Østfold-samfunnet. Dette vil gi et godt underlag for en endelig beslutning i Fylkestinget.
Hovedpunkter i forslaget:
- Flertallet i Fylkestinget støtter fylkeskommunedirektørens forslag om avvikling av Greåker og Borg videregående skoler i Sarpsborg. Dette forutsetter utbygging på St. Olav og Kalnes videregående skoler.
- Forslaget har en tydelig vektlegging av yrkesfag, som svarer ut arbeidslivets og samfunnets kompetansebehov
- Skjeberg folkehøgskole videreføres i fylkeskommunal regi, mot at skolen selv tar ansvar for sine driftskostnader og arbeider for å bli en mer aktiv ressurs i Østfold.
- Restaurant- og matfag videreføres i Moss, Fredrikstad, Halden og Mysen.
- Partiene ønsker også å utrede Sarp-tech, som grunnlag for et teknologisk utdanningssenter i Sarpsborg etter modell fra K-tech i Kongsberg. Kjernen i tilbudet skal være teknologi- og industrifag, men også kjemiprosess, automasjon, industrimekaniker og elektro kan være aktuelle tilbud. Tilbudet skal etableres i samarbeid med industriaktører i Sarpsborg.
- Glemmen nærmiljøarena overføres til folkehelseområdet i løpet av 2025 og fortsetter i eksisterende lokaler så lenge disse er i drift. Fylkestinget ber fylkeskommunedirektøren om å gå i dialog med berørte kommuner og foreningen RÅ for å sikre at tilbudet finner annen finansiering i løpet av 2025.
- Håndverk, design og produktutvikling videreføres i et samarbeid med fag- og håndverksmiljøer i Østfold.
For flere opplysninger kontakt
- Camilla Aas (Ap), tlf 957 60 034 (Utvalgsleder i Hovedutvalg for opplæring og næring)
- Glenn Håkon Melby (H), tlf 959 26 867 (Fraksjonsleder, Høyre)