Høyre har vært konstruktive i skolesaken

Vi ser mer og mer konsekvensene av den rød-grønne regjeringens sulteforing av kommuner og fylkeskommuner, noe Høyre beklager sterkt. Dette medfører at det må gjøres tilpasningstiltak i hele fylkeskommunen for å tilpasse driften til inntektene.

Østfold Høyres fylkestingsgruppe.

Den videregående skolen utgjør over 50% av økonomien i Østfold fylkeskommune, og utgangspunktet for omstillingene i skolen er å redusere kostnadene til videregående læring i Østfold med i underkant av 170 millioner kroner.

Det ble først utarbeidet et kunnskapsgrunnlag som beskrev arealeffektivitet, tilstand ved dagens skolebygg og deres egnethet, samt vurdering av økonomisk bærekraft. Med bakgrunn i dette, bestilte Fylkestinget en sak om framtidig opplæringstilbud som skulle ivareta arbeidslivets behov, bidra til at flest mulig fullfører til normert tid, og sikre bærekraftig struktur, dimensjonering og finansering.

Krevende utgangspunkt. Den 7. november ble et helhetlig løsningsforslag for ny skole- og tilbudsstruktur i Østfold presentert . Åpenbart var noen av forslagene kontroversielle, og vi skjønte veldig godt at dette opplevd som krevende for lokalsamfunnene, elever, ansatte og andre berørte.

Høyre ønsker et bedre utdanningstilbud. Vi ønsker at flere skal komme inn på sitt førstevalg, fullføre og bestå. Vi vil ha gode opplæringstilbud i hele Østfold, nok elevplasser der flest elever ønsker det og et utdanningstilbud som samsvarer med næringslivets behov.

Samtidig må vi erkjenne at vi ikke har økonomiske muskler til å opprettholde og videreføre dagens nivå – om ikke den Regjeringen som absolutt vil da dagens fylkeskommune-form er med i «spleiselaget». Men selv i en tilfredsstillende økonomisk situasjon, må vi rigge en effektiv skolestruktur etter det faktum at vi har tomme elevplasser tilsvarende 2 videregående skoler, og 70.000 kvm ledig byggmasse.

Godt tverrpolitisk samarbeid. Høyre har valgt å være konstruktive i et bredt tverrpolitisk samarbeid for å finne den beste løsningen. Vi ønsker å påvirke sluttresultatet med Høyres politikk, i stedet for å sitte passivt uten å kunne bidra til det endelige resultatet. Flere partier har ønsket å utsette saken – det ville bare sørge for at de økonomiske problemene ville vokse og bli enda mer krevende å løse.

Samarbeide tett med næringslivets om deres behov. Vi har fått et resultat som i større grad sikrer et bedre samarbeid med næringslivet, og vi tar ansvar for truede håndverk. Vi har vært opptatt å gi et best mulig tilbud i hele fylket og en helhetlig løsning, som skal sikre at flere elever gjennomfører og en skole som «leverer» på de fag som arbeidslivet i Østfold trenger. Dette vil variere med årene, derfor legger vi opp til oftere gjennomgang av hvile studietilbud som bør få flere plasser, og kanskje noen færre.

Bygge sammen med andre. Høyre har fått gjennomslag for at nye byggeprosjekter skal vurderes som offentlig-privat samarbeid (OPS). Dette er en metode vi mener passer utmerket til flere av skoleutbyggingsprosjektene i Fredrikstad, men også på St. Olav i Sarpsborg, Mysen videregående og bygg til ny Flyfaglinje ved Rygge flyplass.

Bygger to nye skoler. Høyre har troen på at vi skal få til en god skole i Østfold, selv om det nå blir noen endringer. Nå skal også Borg og Greåker være i bruk til nye skolebygg er ferdig i minst 3 – 4 år til.

Vi håper og tror at lærere og elever nå jobber godt mot de nye løsningene, slik at også morgendagens elever får et godt skoletilbud i Østfold.

Thor Hals, gruppeleder         

Sissel Rundblad, gruppenestleder

Glenn Melby, fraksjonsleder, Opplæring og næring