Uten mat og drikke duger fylket ikke

Mat er mer enn bare næring. Det er en viktig del av vår kultur, identitet og folkehelse. Mat både sier noe om oss og gjør noe med oss. I Østfold har vi en rik mattradisjon, men vi må fortsatt jobbe aktivt for å bevare og styrke den, samtidig som vi bedrer folkehelsen.

Sissel Rundblad og Sandra Lexander, fylkestingsrepresentanter for Østfold Høyre.

Våre lokale mattradisjoner forteller historier om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Ved å støtte lokale produsenter, kan vi bevare og videreføre denne arven. Vi trenger både bønder, småskalaprodusente og fiskere for å sikre tilgang til gode råvarer og kortreist mat. Hvaler-reker forteller en historie om øyriket og om havet, mens poteter fra Indre Østfold, epler fra Rygge og korn fra Halden forteller oss om en jordbrukshistorie som strekker seg over 1000 år tilbake i tid.

Men mat er mer enn historie – det er også en del av fremtiden. Det er en økende interesse for bærekraftig matproduksjon og innovative måter å utnytte lokale ressurser på. Større fokus på dyrevelferd, samt utnyttelse av hele dyret er ting som for alvor er på vei inn i Norge. Dette er et nytt kapittel i vår stolte mattradisjon, men i det ligger det også nye og spennende muligheter for Østfold.

De siste årene har flere og flere utenlandske turister fått øynene opp for Norge som matland. Flere flyr inn kun for å spise på restauranter som Re-naa i Stavanger, Maaemo i Oslo og Kvitnes Gård på Kvitnes i Nordland, og det blir vanskeligere og vanskeligere å få bord flere steder. Her ligger det muligheter for Østfold! Vi ligger midt i det norske matfatet. Med noe av den beste matjorda som finnes i landet, og med fjorden der vi finner reker, østers, blåskjell og andre typer fisk og skalldyr. Det må vi kommunisere bedre til turister og andre matintresserte!

Mat kan også være nøkkelen til et langt og godt liv. Et sunt og variert kosthold er avgjørende for å forebygge livsstilssykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og fedme. Det er, som vi har vært innom, ingen grunn til at Østfoldingen ikke skal spise variert og sunt – all den tid noen av landets beste råvarer er rett utenfor stuedøra. De siste årene har det også blitt mer fokus på å spise mer rene råvarer, og mindre prosessert mat. Det er mye enklere i Østfold enn andre steder i landet.

Mat samler folk, skaper tradisjoner, legger grunnlaget for et sunt og godt liv og det kan til og med bidra til å utvikle næringslivet. Stoltheten vi har for vår matkultur og ønsket om en bedre folkehelse i Østfold er derfor to sider av samme sak.