Federico Perales

Bli bedre kjent med Federico!

Alder: 38 år

Kommune: Stavanger

Hva er din bakgrunn og hvilke egenskaper vil du trekke frem ved deg selv?

Min bakgrunn er variert: utdanning, etnisitet og kompetanse.

Opprinnelig fra Mexico flyttet jeg til Norge i 2009, da jeg var 23 år gammel, for å jobbe for daværende StatoilHydro og ta en mastergrad i petroleumsteknologi ved NTNU i Trondheim. Jeg er utdannet ingeniør med både bachelor- og mastergrad i petroleumsteknologi. I dag jobber jeg i Havindustritilsynet som sjefingeniør innen bore- og brønnteknologi, og jeg tar en erfaringsbasert mastergrad i risikostyring og sikkerhetsledelse ved UiS i Stavanger. Jeg har også erfaring fra fagforeningsarbeid. Jeg er medlem i Norges største fagforening, LO, gjennom Industri Energi, hvor jeg tidligere har vært lokalt kompetansetillitsvalgt hos min tidligere arbeidsgiver.

I dag er jeg medlem av Høyres mangfoldsutvalg og leder for mangfoldsnettverket i Rogaland Høyre.

Jeg vil trekke frem følgende egenskaper ved meg selv: ryddig, løsnings- og resultatorientert (målrettet), evne til å planlegge og tenke langsiktig, samt engasjert og lyttende.

Hva er dine viktigste politiske saker?

Norge skal være verdens beste land å bo i. Det er ikke lenger den amerikanske drømmen, men den norske drømmen som gjelder. I Norge skal det være muligheter for alle, uansett bakgrunn. Det skal være enkelt å investere i Norge og enda enklere å starte for seg selv, enten man er norsk eller innvandrer. Vi skal være et flerkulturelt samfunn med høy tillit. For å få til dette må vi sørge for at Norge blir verdens tryggeste og sikreste land å bo i. Vi skal bekjempe vold og kriminalitet ved å sette inn både forebyggende og reaktive tiltak. Vi skal hjelpe både barn og voksne ut av kriminalitet, og vi skal straffe de som misbruker vår ungdom. Derfor må vi satse mer på en trygg skole og sørge for at ingen faller ut. Vi skal jevne ut forskjeller i skolen, og vi skal motarbeide negativ sosial kontroll for å hjelpe flere med å ta utdanning og komme i arbeid.

Inkludering fremfor integrering. Det er viktig at vi som innvandrer til Norge forholder oss til normene og verdiene i det norske samfunnet. Dette betyr ikke at vi alle trenger å bli like, eller at vi skal ha den samme kulturen, men vi må dele felles grunnleggende verdier som toleranse, respekt og likestilling for å opprettholde tilliten i et velfungerende samfunn. For å få til dette må vi bli flinkere til å inkludere våre nye landsmenn i samfunnet som helhet, ikke bare i arbeidslivet. Derfor må vi satse mer på organisert idrett og friluftsliv som en del av vår integreringspolitikk, i tillegg til å fortsette med en offensiv språk- og arbeidslivspolitikk. Vi må samarbeide tettere og smartere med ulike religiøse grupper for å identifisere og hjelpe dem som faller ut. Vi må gjøre det enklere for innvandrere å inkludere seg selv i samfunnet ved å spre bosettingen på tvers av landet og fylket, og redusere sannsynligheten for at innvandrere blir majoriteten i lokale miljøer (for eksempel i skoler og bydeler).

En bærekraftig innvandringspolitikk. Vi kan ikke stoppe innvandring til Norge i en globalisert verden. Det er urealistisk, og Norge trenger dessuten innvandrere som arbeidskraft. Men vi kan styre innvandringen på en smartere, mer pragmatisk og bærekraftig måte. Innvandring, inkludert asylsøkere, bør avhenge av hvor mange vi klarer å integrere samtidig, basert blant annet på kommunal kapasitet, infrastruktur, tjenester, og menneskelige faktorer som tar hensyn til i hvilken grad samfunnet kan ta imot og inkludere våre nye landsmenn i hverdagen. Norges interesser bør stå i sentrum av en ny liberal-konservativ innvandringspolitikk, og derfor må vi øke samarbeidet med Europa om dette temaet som en del av både Europas og Norges sikkerhet.

Hvorfor vil du stille til valg for Rogaland Høyre?

Jeg vil stille til valg for Rogaland fordi jeg vil jobbe for bedre integrering i både Norge og Rogaland, og bidra til at Norge fortsetter å være verdens beste land å bo i.

I min integreringsreise har jeg lært at integrering er mer enn språk, utdanning og arbeid. Integrering handler også om verdier, kultur og sosialt liv. På samme måte som man sier at det tar en landsby å oppdra et barn, mener jeg at det også krever en hel norsk landsby av oppdragere for at en som meg skal integreres i det norske samfunnet. I dag ser jeg at vår politikk dessverre ikke tar nok høyde for verken verdier, kultur eller sosialt liv som en del av integreringspolitikken. Det vil jeg gjøre noe med.

Politikken handler om helheten, og for å ta vare på helheten er det viktig å ta vare på individet, på mennesket. Hvordan kan det ellers bli et fellesskap dersom menneskene sliter? Jeg mener derfor at vår integreringspolitikk må omstille seg til en politikk som handler om å inkludere fremfor å assimilere innvandrere og deres barn i det store samfunnet. Blant annet skole-, helse-, justis-, arbeids- og velferdspolitikken vår må inkludere aspekter av en ny, moderne, høyreorientert integreringspolitikk.

God integrering begynner med god omskolering. Jeg mener vi må styrke Høyres skolepolitikk og voksenopplæring. For eksempel viser funn fra undersøkelser utført av IMDi at innvandrere og deres barn er overrepresentert når det gjelder utfordringer innen negativ sosial kontroll, lav deltakelse i høyere utdanning blant jenter av innvandrerbakgrunn, og lav deltakelse i frivillige aktiviteter. Funnene viser at kulturforskjeller spiller en viktig rolle i beslutningene våre barn tar i livene sine. Derfor vil jeg jobbe for å heve kompetansen blant skoleelevene om negativ sosial kontroll, og at negativ sosial kontroll og tilgrensende temaer tas inn i undervisningen som en del av læreplanene i den norske offentlige skolen.

Jeg mener også at vi må utfordre dagens asyl- og flyktningpolitikk. Norges asylsystem og asylpolitikk er basert på det europeiske systemet som ble utviklet etter andre verdenskrig. Vi lever i en ny verden nå, preget av andre typer konflikter og andre interesser. Vi skal fortsatt hjelpe, vi skal fortsatt ta vare på de svakeste, og de som flykter fra krig og livstruende konflikter, men jeg mener at i en global verden trenger vi også å jobbe for en rettferdig politikk som gjør at alle land tar sin del av ansvaret. Derfor vil jeg jobbe for mer samarbeid med Europa innen dette temaet.

Diskriminering, segregering og radikalisering er blant våre største utfordringer hvis vi skal lykkes med sosial integrering. Resultater fra undersøkelser viser at innvandrere og deres barn dessverre er mest representert i statistikk om diskriminering, spesielt innen arbeidslivet. Risiko forbundet med diskriminering kan forsterke en følelse av mangel på tilhørighet, noe som igjen kan bidra til segregering og eventuelt radikalisering av ytre krefter eller utnyttelse av det kriminelle miljøet. Barn av innvandrere er dessverre overrepresentert i statistikk om kriminalitet, og selv om det ikke er noen direkte sammenheng mellom innvandring og kriminalitet, kan vi ikke se bort fra at innvandrere er mest utsatt for diskriminering i arbeidsmarkedet, fattigdomsutfordringer, levekårsutfordringer, osv. Derfor vil jeg jobbe for flere inkluderingstiltak som får flere i arbeid, flere i organisert idrett, sikrer spredt bosetting, jevner ut forskjeller i offentlige skoler, får flere barn av innvandrere til å ta høyere utdanning (spesielt jenter), samt styrker samarbeidet med de ulike religiøse gruppene i Norge for å identifisere og motarbeide radikalisering.

Vi har oppnådd mye bra, men det gjenstår fortsatt mye arbeid foran oss for å jevne ut forskjellene mellom innvandrere og deres barn og det store samfunnet. Jeg mener at den store risikoen på mellomlang sikt, hvis vi ikke lykkes med dette arbeidet, er at vi skader og eroderer det som gjør Norge til verdens beste samfunn å leve i, nemlig det særskilte norske fenomenet av tillitssamfunnet. Derfor ønsker jeg å stille til valg for Rogaland: for å jobbe for bedre integrering i både Norge og Rogaland, og bidra til at Norge fortsetter å være verdens beste land å bo i.