Vi krever bedre vilkår for reelt lokalt selvstyre

Trøndelag Høyres årsmøte har vedtatt et krav om bedre vilkår for lokalt selvstyre. Vi vil være herrer i eget hus! Resolusjonen var foreslått av Stjørdal Høyre sammen med flere andre lokalforeninger.

Stjørdal Høyres delegasjon vil være herrer i eget hus, og foreslo et krav om bedre lokalt selvstyre sammen med flere andre lokalforeninger.

Dette er resolusjonen i sin helhet:

Helt fra formannskapslovene i 1837 har Norge hatt et prinsipp om lokalt selvstyre. Graden kan ha variert, men prinsippet bestått. Likevel er det stadig under press fra føringer gitt av regionale og statlige myndigheter, som stadig utfordrer og vanskeliggjør det lokale selvstyret i praksis.

Høyre skal være en pådriver for at kommunene skal få tillit og ha selvråderett i arealpolitikken, og at de får nødvendige verktøy for å ta gode avgjørelser på vegne av innbyggerne. Dette vil styrke lokaldemokratiet og bidra til ønsket vekst og utvikling i alle kommuner. Gjennom større kommunal selvråderett i arealpolitikken gis kommunene mulighet til å ha en fremtidsrettet arealpolitikk.

Det ligger mye politikk i utøvelsen av kommunenes frie skjønn. Når statlige byråkrater overprøver dette skjønnet, utgjør det en stor inngripen i det lokale selvstyret. Et sted går det en grense der vi i praksis er over på en statlig styringsordning som truer kommunenes og lokalpolitikernes handlefrihet.

Skal kommunene fungere som tilretteleggere for utvikling, må de gis større, ikke mindre, handlingsrom i arealpolitikken. Offentlige reguleringer må forenkles gjennom mer effektive planprosesser. Tidsbruk på planprosesser må ned. Nå kan det være så mange innsigelser at det i praksis oppleves som at avgjørelsene tas på kontorene til statsforvalter og fylkeskommune.

I tillegg til at antallet må ned, må samordning av innsigelser hos statsforvalter bli reell. Det må foretas samordnet vekting før innsigelser sendes til kommunen i plansaker. Innsigelsesmyndighetenes tilbakemeldinger til kommunen bør vektes også tidlig i planprosessen.

På enkelte områder er det naturlig og ønskelig med en viss statlig styring, som utvikling av nasjonale sentrale transportårer som stamveier, jernbane og flyplasser samt ivareta nasjonale miljøverdier. Men også her blir det vanskelig når ulike statlige instanser går mot hverandres interesser. Dette er en kjent problemstilling blant annet rundt regionhovedflyplassen Værnes, der kommunen må håndtere tidvis vanskelige motsetningsforhold mellom Avinor på den ene siden og NVE og Statsforvalteren i Trøndelag på den andre. Når disse har rett til å legge ned innsigelser mot hverandres foretrukne løsninger, blir det vanskelig for lokalpolitikerne å være planmyndighet, og dette er noe som gjentar seg også i andre kommuner. Statlige instanser er uenige seg imellom og kan sågar nesten oppleves som uenige med seg selv.

Et annet eksempel på hvor vanskelig det kan være er plan for deponi ved Udduvoll Vest. Det er sterkt behov for områder for deponering av masser, og plan for deponi ble derfor vedtatt i Melhus kommune, statsforvalteren avskar innsigelser, men til slutt stanser NVE planen gjennom å ikke innvilge konsesjon etter vannressursloven og saken går til departementet. Der blir den liggende.


Trøndelag Høyre vil:
• ha bedre vilkår for reelt lokalt selvstyre
• sikre kommunenes selvråderett i plansaker
• ha tidlig dialog med statsforvalteren som inkluderer veiledning
• ha reell samordning av innsigelser hos statsforvalter, med vekting av innsigelser
• begrense statlige føringer i arealpolitikken