En digital løsning for gravide

Hver år får over 55 tusen kvinner dette diplomet på at man er gravid på den første timen i svangerskapsoppfølgingen man kommer til.

Med dette Helsekortet for gravide ønsker helsetjenesten deg velkommen til en av de mest steinalderske delen av helsevesenet, sa Karoline Roheim Aarvold i sin landsmøtetale.

Dirigenter, kjære landsmøte

Hver år får over 55 tusen kvinner dette diplomet på at man er gravid på den første timen i svangerskapsoppfølgingen man kommer til.

Med dette Helsekortet for gravide ønsker helsetjenesten deg velkommen til en av de mest steinalderske delen av helsevesenet.

På dette papirarket, eller to ark hvis fastlegen ikke får til tosidig utskrift, får du all informasjon om svangerskapet ditt.

Og ikke bare om svangerskapet, men også om ditt forhold til rusmidler og alkohol, vekta di, sykdommer og medisinbruk, kjønnssykdommer, personnummer og en liten oppsummering av hvordan du har det hver time.

Og dette papirarket skal du bære med deg til jordmortimer, til fastlegen, til ultralyd, til sykehuset og til slutt til fødsel, og det er det eneste stedet all informasjonen om svangerskapet er samlet på ett sted.

Da sier det seg selv at det blir ganske slitt etter ni måneder i veksa, hvis du ikke allerede har glemt eller mister det.

Det er med andre ord både miljøvennlig og veldig mye mindre sårbart å digitalisere helsekortet for gravide.

3.mars i år kom direktoratet fra E-helse med en rapport som viser at det er enkelte nå enn noen gang å digitalisere helsekortet.

Og, kjære landsmøte, de konkluderte også med at det både er samfunnsøkonomisk lønnsomt og at det vil øke pasientsikkerheten.

En digital løsning har vært ønsket av helsetjenesten og gravide i mange år. Derfor håper jeg dere vil stemme for Vestfold og Telemark Høyres forslag nummer 327 på linje 419 for å bedre kvalitet og sikkerhet til gravide.