Fagfrokost

Tirsdag 26. november inviterte Kirkens Bymisjon i samarbeid med Tønsberg kommune og NAV til Fagfrokost i bymisjonens lokaler i Halfdan Wilhelmsens allé 1B. Temaet var utfordringer og muligheter innenfor det boligsosiale feltet i Tønsberg.

Bildet fra venstre: Dag Østby, Juliane Herzog fra Kirkens Bymisjon, Anette Sørum, Lars
Sollie (H), Benedicte Brekke, Marit Ødegården, Henning Wold (H) og Erik Bjune.

Det var mange som var interesserte, og det kom representanter fra flere tjenesteenheter i kommunen. Og blant de inviterte var også Frelsesarmeen, Færder kommune og noen politikere fra Tønsberg kommune for å nevne noen.

Dag Østby, som er leder for samfunn og utvikling Region Sør i Kirkens Bymisjon, ledet et fagpanel som bestod av Benedicte Brekke fra Tildelingskontoret i kommunen, Anette Sørum fra Bo-team i Kirkens Bymisjon, Erik Johan Bjune som arbeider med boligsosiale virkemidler i Tønsberg Kommunale Eiendom (TKE) og Marit Ødegården fra NAV Tønsberg.

Et av temaene som ble drøftet, var utfordringene knyttet til lavinntektsfamilier og mangel på bolig, både på det private og i det kommunale boligmarkedet. Det har i år vært en økende andel barnefamilier i kø for å få kommunal bolig. Utfordringen er at det er få kommunale boliger som er av den størrelsen som noen av disse familiene trenger.

Bo-team opplever også å få mange henvendelser fra barnefamilier der huseier skal selge eller benytte boligen selv. Familien får på bakgrunn av dette oppsigelse. Husleieprisene er høye, og det er mange på visninger. Utleier er da i posisjon til å stille høye krav til leietager, og brukerne blir lett taperne på utleiemarkedet. Familier som er i god stand til å forvalte en privat utleiebolig, havner derfor på listen over søkere til kommunal bolig.


Boligsituasjonen til de som har utfordringer knyttet til rus og psykisk helse, ble også drøftet. Det er en utfordring at Tønsberg kommune per i dag ikke har nok egnede botilbud til denne gruppen. Kommunen kjøper 23 plasser i Farmannshjemmet, som drives av Frelsesarmeen, og har egne botilbud i Stoltenbergs gate 24, men mangler et tilbud midt imellom. Det oppleves at mange med ROP (rus og/eller psykiatri)-lidelser «rullerer» i systemet, og at det er vanskelig å finne gode løsninger for denne gruppa.


Det er ingen tvil om at kommunen har betydelige utfordringer når det gjelder å bosette ulike marginaliserte grupper i tillegg til de flyktninger vi tar imot via IMDI. Og her må kommunen spille på lag med både ideelle og private aktører for å løse utfordringene, og dette møtet økte definitivt kunnskapsnivået til deltakerne om dette viktige temaet.

Det var en meget interessant og lærerik samtale om de boligsosiale utfordringene kommunen står overfor, og det er ingen tvil om at det arbeides meget godt og bredt med dette viktige spørsmålet i vår kommune.

Vi takker for en hyggelig fagfrokost med god stemning og deilig frokost, og for at man løftet og belyste de boligsosiale utfordringene vi ser i kommunen.


Sammen kan vi finne gode løsninger for fremtiden.