Godt nytt år, Tønsberg!
Vi er godt i gang med 2024. Vi skal sammen med Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre jobbe for at Tønsberg skal bli et bedre sted å bo, jobbe og besøke.
Av Jill Eirin Undem og Frank Pedersen
Vi har noen utfordringer på veien. Demografien viser at vi får færre barn, flere eldre og flere som trenger mer avanserte helsetilbud. Og selv om vi stadig klager på at vi har for lite penger til å gjøre det vi har lyst til å gjøre, vil utfordringen med å skaffe folk med rett kompetanse antakelig bli enda mer krevende fremover. Det hjelper altså ikke å blåse opp de økonomiske rammene i tjenestene, når vi ikke har folk til å gjøre jobben. Så da må vi tenkte nytt, omorganisere og se på mulighet for omstilling for å bruke ressursene våre enda bedre.
Vi har et godt utgangspunkt: Tønsberg kommune drives godt. Og vi får stadig bekreftelser: Tønsberg er kåret til landets beste på inkludering, best i fylket i NHOs kommune-NM, 9. plass i kommunebarometeret for 2023 og best i omdømmeundersøkelsen – for å nevne noe. 4.500 ansatte jobber hver dag og bidrar til at Tønsberg er en av landets beste kommuner å bo i! Vi skal fortsette den gode jobben, og vi skal utvikle oss videre. Vi kan alltids bli bitte litt bedre. Du som innbygger kommer til å merke at det blir noen endringer.
Mye gjeld
Ulempen med å ha vært god på å investere i nye skoler og helsehus, er at kommunens gjeldsgrad nå blinker rødt. Det gjør at vi dessverre ikke har anledning til å bygge alt vi trenger og ønsker. Vi er glade for at prosjekter som Presterød barneskole, ny ungdomsskole for Sem og Vear og hel hall på Barkåker igangsettes. Det jobbes også med å få på plass ny svømmehall sammen med Færder kommune.
I driftsbudsjettet for 2024 har vi tydelige prioriteringer: skole, redusere utenforskap og skape flere arbeidsplasser. Omdømmeundersøkelsen peker på utenforskap og næringsliv som to områder vi kan bli bedre på. Den viktigste jobben vi kan gjøre for å redusere utenforskap er å sørge for at alle våre ungdommer klarer å gjennomføre videregående opplæring. Derfor prioriterer vi skole i årets budsjett. Vi vil ha flere kompetente voksne i skolen som kan gi våre unge den ballasten de trenger. Vi sikrer at alle skoler når lærernormen. Vi ansetter flere miljøterapeuter og vi styrker skolenærværsteamet.
For næringslivet har vi satt av penger til et utviklingsprosjekt på eiendom og tekniske tjenester. Målet er et bedre tilbud og kortere saksbehandlingstid. Vi setter av midler til klimafond for næringslivet og utvikling av gründerhuset. Og vi setter av midler til et spennende prosjekt som er i oppstartsfasen: Filmatisering av Svend Foyn – basert på bøkene til Jan Mehlum. Prosjektet kan bidra til å sette Tønsberg på kartet som krim- og filmby – med alle de arbeidsplasser det kan generere.
Kamp mot utenforskap
Altfor mange unge voksne står utenfor jobb og skole. Det koster samfunnet enormt mye å ha mennesker som kunne ha vært i jobb på trygd. Samtidig vet vi at det betyr mye for hver enkelt som får hjelp til å komme i jobb. Å oppleve mestring, være med og bidra, og være en del av et sosialt fellesskap på jobb gir økt livskvalitet. Derfor setter vi av midler i årets budsjett til å redusere ungt utenforskap og få flere i arbeid. Vi ønsker også et tettere samarbeid med fylkeskommunen for å få til en bedre overgang mellom ungdomsskole og videregående opplæring, sikre godt tilpassede opplegg for de som strever og for tidligere å fange opp de som er på vei til å falle utenfor.
Innenfor helse øker vi blant annet ressursene til demenskoordinator, og sunn og god mat til eldre i helsehusene. Vi setter i gang utredninger om tjenestekonsesjonsutlysning for brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og gjeninnføring av fritt brukervalg innen praktisk bistand i hjemmet. Disse venter vi levert før sommeren. For oss er det viktig å ta folks ulike behov og ønsker på alvor – da trenger vi et mangfold av tilbud.
På kultursiden er vi godt kjent med utfordringene med manglende egnede lokaler for øvelser og egnede lokaler for fremvisning til en forsvarlig pris. Vi håper å få et godt alternativ på bordet i løpet av inneværende år.
Årets første dager beviste at vi trenger dugnadsarbeid. Tusen takk til alle som har hjulpet en nabo, en venn eller hjemmetjenesten med å håndtere snømassene, og strukket seg litt lenger og bidratt for fellesskapet. Kommunen hverken kan eller skal gjøre alt. Som politikere skal vi gjøre det vi kan for at kommunens knappe ressurser brukes best mulig. Samtidig er vi avhengige av frivilligheten. Vi er enige med Gry Anette Otterbeck, som i sin kronikk skriver at hun ønsker seg en holdningsendring i samfunnet; «at jeg-fokuset blir endret til et vi-fokus». Vår utfordring til deg er derfor å tenke på hva du kan gjøre for at Tønsberg skal være et godt sted å bo. Sammen skaper vi et varmere Tønsberg.